+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. december 23. hétfő, 08:21
Még a náci megszállás alatt sem zárt be karácsonyra az áprilisban leégett templom, aminek az újjáépítésére még minimum négy évet kell várni.

Úgy tűnik, áprilisban nem csak a párizsi Notre-Dame égett le, de ezzel egy nagyon régóta tartó hagyománynak is vége lesz: 1803 óta, több, mint kétszáz év után most először nem lesz karácsonyi szolgálat a templomban.

 

Ez alatt a kétszáz év alatt még a nácik is megszállták Párizst, de akkor is tartottak éjféli misét az ünnepek alatt.

 

Ettől függetlenül persze nem marad Párizs nagy éjféli mise nélkül, és a közelben lévő Saint-Germain l'Auxerrois templomba viszik a rendezvényt.

 

Az UNESCO világörökségei közé tartozó Notre-Dame boltozatának és tetejének komoly része égett le, a hivatalos álláspont miatt egy eldobott cigarettacsikk miatt, egyelőre bíróság vizsgálja a gondatlanságot.

 

Emmanuel Macron francia elnök áprilisban azt mondta, a teljes helyrehozás öt évbe fog telni, azóta pedig már egy nemzetközi mérnökpályázatot is meghirdetett, aminek a győztese újraépítheti, és talán egy kicsit újra is gondolhatja a Notre-Dame-ot.

 

Az építkezést tovább lassította, hogy ólommérgezés miatt leállították augusztusban, de valószínűleg az sem tesz jót a történetnek, hogy a májusban mindenféle híres ember és nagy cég által bejelentett 884 millió euróból még csak 38 millió érkezett meg, miközben a francia szélsőjobboldal természetesen nem hiszi el a csikkes verziót, és összeesküvés-elméleteket erőltetett

 

Mi amúgy júliusban jártuk körbe az építkezést, hogy akkor hogy állt a templom, azt itt nézheted meg

 

FOTÓ: Fekő Ádám / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás