+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. december 22. vasárnap, 08:00
Škoro nije korumpirani političar: kao glazbenik osvojio je hrvatsku dušu prije nego što je postao političar. Glasao bih za njega.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

A legjobb az lenne, ha a horvát elnökválasztást Miroslav Škoro nyerné. Elmondom, miért.

 

Nemrég egy viszonylag híres horvát politikus asszisztensével kellett smalltalkolnom jó negyed órát. Amennyire kellemetlenül szoktam ilyenkor érezni magamat, annyira meglepődtem az általa felhozott témákon. Mint kiderült, az illető Szlavóniából származik, és dühös, amiért azt a régiót elkönyvelték egy szélsőjobboldali, lemaradt, elanyátlanodó környéknek, noha Horvátország egyik legnyugisabb helyeként virágozhatna ott a falusi turizmus – az egész régió olyan lehetne, mint Karancs/Karanac, csak épp nagyban –, a Duna környéki halászcsárdák és a kiváló kulenek miatt nyomulhatna a gasztroforradalom, a kutjevói és baranyai graševinák/olaszrizlingek miatt pedig rajtuk lehetne a borvilág szeme.

 

Ehelyett az van, hogy Szlavóniában a legalacsonyabb a születésszám, az emberek költöznek el, jobb esetben Zágrábba vagy dolgozni a tengerpartra, rosszabb esetben más EU-s országokba – az optimista hivatalos adat szerint is konkrétan huszonháromszor annyian léptek le az országból, mint ahányan meghaltak a honvédő háborúban 1991 és 1995 között. Zágrábból alig autózik valaki Eszék felé az autópályán: az gyakorlatilag töküres, akárhányszor jártam arra, magyar oldalon a mohácsi leágazótól a határig pedig még eleve kész sincs a pálya, hiába vette már meg az eszéki focicsapatot Mészáros Lőrinc. Vagyis a helyzet az, hogy senki az égvilágon nem foglalkozik Szlavóniával.

 

A horvát elnökválasztásnak három esélyes jelöltje van.

 

A legesélyesebb a jobbközép kormánypárt, a HDZ jobbszélén helyet foglaló jelenlegi elnök, Kolinda Grabar-Kitarović. Ő fiumei születésű, de olyannyira utálják odahaza, hogy nemrég nemkívánatos személlyé nyilvánították a balos városban. Esélyes még Zoran Milanović, a menekültválságba belebukott szocdem exkormányfő, ő zágrábi. És ott van a szlavóniai Miroslav Škoro. Magyar szemmel nézve egyértelműen az ő győzelme lenne a legjobb: a horvát elnök egy jó szomszéd lenne.

 

+ Škoro ismeri Magyarországot, annak is a legszebb részét: Pécsen volt horvát konzul a kilencvenes években.

 

+ Škoro zenész: a nyolcvanas évek óta próbálja keverni a tamburicát a poppal, lényegében kifejezetten szomorú hangulatú (nyilván, hiszen szlavóniai) popfolkot nyomat. Ilyet, ilyet, meg ilyet.

 

+ Škoro ismeri a horvátok lelkét:

 

a nevéhez fűződik a hágai Nemzetközi Törvényszék által végül felmentett tábornok, Ante Gotovina védelmében írt dal, a Sude mi, ami felfogható a horvátok Nélküledjének is,

 

már csak azért is, mert mindkettőből készült remix.

 

+ Škoro üzletember: éveken át ő vezette a legnagyobb hanglemezkiadó céget Horvátországban. 

 

+ Škoro borász: amikor Kutjevóban, a legjobb horvátországi borvidéken olaszrizlingfesztivál van, ő nem politikusi népszerűséget megy hajhászni a borászok és gazdálkodók közé, hanem megérkezik haza, ahol a saját borait mutatja be. Egy olyan szakmába fektette a pénzét, ami rendkívül munka- és erőforrásigényes, épp ezért sokat segít a vidék megtartóerejének növelésében, és olyan terméket állít elő, ami nem csak élvezeti, hanem fontos kulturális értékkel is bír.

 

+ Škoro nem megélhetési politikus: 2007-ben a HDZ színeiben bejutott a horvát parlamentbe, de 8 hónap után úgy döntött, szar az egész, kiszáll a politikából. A nyolchónapnyi képviselői fizetését egy eszéki klinikának adományozta. Egy igazi kiábrándult konzervatív!

 

+ Škoronak nem múlik a jövője azon, hogy nyer vagy veszít-e az elnökválasztáson. A szocdem Zoran Milanović számára ez az utolsó esély a politikában, ahogy Kolinda Grabar-Kitarović-nak se lesz nagy jövője a HDZ-ben, ha elbukja az elnökséget. Škoro, aki a kampányát nagyrészt maga finanszírozza, az elmúlt hetekben többször is elmondta, ha veszít, legfeljebb vállat rándít, és visszamegy a cégeihez.

 

+ Škoro őszinte demokrata: már az elnökválasztási kampányban megmondta, hogy elnökként népszavazást akar kiíratni egy olyan alkotmánymódosításról, ami az államfőnek nagyobb hatalmat biztosítana a kormánnyal szemben, de annyira azért nem, hogy a franciához hasonló félprezidencális rendszer alakuljon ki. A horvát elnök ma ugyanis épp annyira béna kacsa, mint a magyar.

 

Az ilyen emberekre mondja azt a német nyelv, hogy bodenständig.

 

Vologyimir Zelenszkij színészből lett ukrán elnök példája mutatja, hogy simán lehet jó elnök egy outsiderből.

 

Zelenszkij ugyanúgy lett elnök, ahogyan Škoro szeretne lenni: még azelőtt meghódítva népe szívét, mint hogy politikusnak állt volna.

 

Innentől kezdve gyakorlatilag lényegtelen, mi mindent ígér és beszél Škoro a kampányban, hiszen a fő projektje eleve az, hogy elnökként alternatívát – ha úgy tetszik, féket és ellensúlyt – kínáljon a Horvátországot irányító HDZ-SPD-kétpártrendszerrel szemben. 

 

A szomorú szlavóniai arcú Miroslav Škoro egy személyben egyesíti Zelenszkij civilségét, Puzsér Róbert elitellenes dühét és az Öt Csillag Mozgalom demokráciafelfogását, mindezt a Horvátországban egy választási győzelemhez kötelező jobbos szósszal leöntve – avagy győzelme egyértelmű jelzés lesz a horvát elitnek, hogy ideje változtatni. Ez pedig egy demokráciában eleve nem probléma, hanem inkább gazdagodás, pláne választói szemmel nézve. 

 

És Škoroval még Szlavóniára is odafigyel végre valaki. 

 

Techet Péter nagyon másként látja. Olvasd el az ő cikkét is!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás