+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. december 21. szombat, 13:54
Európát végül nem is a migráció, hanem a sertéspestis miatt építik tele határkerítésekkel.

120 kilométeres határkerítést épít Németország a német-lengyel határra a Berlint körülölelő Brandenburg tartományban, adta hírül a lengyel Dziennik/Gazeta Prawna jogi és üzleti napilap. Ennek oka most még véletlenül sem a magyar déli határkerítés megépítésére sarkalló migráció, hanem a sertéspestis terjedése: az utóbbi hetekben ugyanis egyre több hír jelent meg a nyugat-lengyelországi erdőkben az afrikai eredetű sertéspestis miatt elhullott vaddisznókról.

 

Mivel Németországban eddig még egy állatnál sem jelent meg a vírus, ezért Brandenburg tartományi vezetése úgy döntött, az Odera és a Neiße folyók árvízvédő gátjaira mobil vadkerítéseket telepítenek, hogy Lengyelországban tartsanak minden vaddisznót.

 

 

Mint azt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) rövid ismertetője írja, az afrikai sertéspestis nagy ragályozó képességű, vírus okozta fertőző betegség, amely iránt Európában a házisertés és az európai vaddisznó fogékony. Mindez azért rendkívül veszélyes, mert a betegség vírusellenes állatgyógyászati készítményekkel nem gyógyítható és az állatok védőoltására engedélyezett, hatékony oltóanyag sem áll rendelkezésre. A vírus iránt a sertés és a vaddisznó minden életkorban fogékony és a megbetegedett állatok szinte kivétel nélkül elpusztulnak. A vírus az embert nem betegíti meg, ezért közegészségügyi jelentősége nincs, de a felelőtlen emberi magatartásnak a betegség terjesztésében döntő szerepe lehet.

 

A mostani, példátlan kiterjedésű és súlyosságú járvány a Kaukázus térségében tört ki 2007-ben, és terjedt át Oroszország európai területére, majd 2014-től az Európai Unióéra is.

 

Nem Németország az első, aki emiatt határkerítés építésébe fogott, hanem épp Lengyelország, ahol már 2018 elején bejelentették: 1200 kilométer hosszú kerítést építenek a lengyel-ukrán és a lengyel-belarusz határra – ezt akkor rengetegen kritizálták, mondván egyrészt Belarusz már próbálkozott ezzel, de nem jött be nekik, másrészt meg a vaddisznók elég intelligens állatok, amikor arról van szó, hogy táplálékhoz jussanak, így ha szárazföldön akadályba ütköznek, nem félnek majd a Lengyelország keleti határát rendkívül gyakran érintő tavaktól és folyóktól sem.

 

Így tett amúgy Dánia is, ők már idén január elején nagyszabású építkezésbe kezdtek a dán-német határszakaszon. A 70 kilométer hosszú, másfél méter magas kerítés megépítését a dán kormány azzal indokolta, hogy a sertéspestis esetleges dániai megjelenése tönkreteheti az EU-n kívüli országokba irányuló sertésexportot, az márpedig egy évente nagyjából 450 milliárd forintos biznisz, ami teljes dán export 5 százalékát teszi ki. Lengyelország és Dánia példáját azóta Bulgária is követte, ők négy hétnyi munkával augusztusra egy 133 kilométeres szakaszt húztak fel a bolgár-román határra.

 

ÍGY TERJEDT A SERTÉSPESTIS EURÓPÁBAN 2019 NYARÁIG

 

Akit a magyarországi helyzet érdekel, a Nébih folyamatosan frissülő térképén követheti nyomon, hogy épp melyek a fertőzött és magas kockázatú területek, illetve, hogy hol hullott el házi sertés vagy épp vaddisznó. A cikk írásakor a Budai-hegység, valamint az ország északkeleti és keleti része volt tele elhullott állatokkal, ezeket már eleve fertőzött területként kezelik.

 

FOTÓ: Franck Eckler / Wild und Hund

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szakértők eredetileg arra számítottak, hogy egy Olaszországban dolgozó román hozza majd haza a koronavírust.

A koronavírus-pánik helyett a kelet-európai kulturális értékek bemutatását tartjuk fontosnak.

A debreceni alapszervezet most kilépett elnöke szerint a Jakab Péter-féle vezetés „bolsevik típusú leszámolásokat” folytat.

Még mindig nem tudni magyarországi fertőzésről, de Olaszországban tizenegy, Franciaországban pedig egy halottat követelt a héten Európában is megjelent vírus.

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pontosan erre készül a Hegyvidéken. Az Azonnalinak elmesélte, miért.

Hans Peter Doskozil jó szórakozást kívánt a minimálbérre pénzt sajnáló cégeknek Orbánnál.

Csak a független Szél Bernadett és Szabó Szabolcs szavazott a börtönkártérítések kifizetését befagyasztó törvényjavaslat ellen, az LMP tartózkodott, a balos pártok be se mentek.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Milyen lehetőségei vannak a felhasználóknak a techóriások adatszerzéseivel szemben? Milyen megoldásaink vannak, hogy ne a Facebook döntsön a demokráciánkról? Február 28-án erről lesz szó a Patyolatban.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás