+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. december 21. szombat, 13:54
Európát végül nem is a migráció, hanem a sertéspestis miatt építik tele határkerítésekkel.

120 kilométeres határkerítést épít Németország a német-lengyel határra a Berlint körülölelő Brandenburg tartományban, adta hírül a lengyel Dziennik/Gazeta Prawna jogi és üzleti napilap. Ennek oka most még véletlenül sem a magyar déli határkerítés megépítésére sarkalló migráció, hanem a sertéspestis terjedése: az utóbbi hetekben ugyanis egyre több hír jelent meg a nyugat-lengyelországi erdőkben az afrikai eredetű sertéspestis miatt elhullott vaddisznókról.

 

Mivel Németországban eddig még egy állatnál sem jelent meg a vírus, ezért Brandenburg tartományi vezetése úgy döntött, az Odera és a Neiße folyók árvízvédő gátjaira mobil vadkerítéseket telepítenek, hogy Lengyelországban tartsanak minden vaddisznót.

 

 

Mint azt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) rövid ismertetője írja, az afrikai sertéspestis nagy ragályozó képességű, vírus okozta fertőző betegség, amely iránt Európában a házisertés és az európai vaddisznó fogékony. Mindez azért rendkívül veszélyes, mert a betegség vírusellenes állatgyógyászati készítményekkel nem gyógyítható és az állatok védőoltására engedélyezett, hatékony oltóanyag sem áll rendelkezésre. A vírus iránt a sertés és a vaddisznó minden életkorban fogékony és a megbetegedett állatok szinte kivétel nélkül elpusztulnak. A vírus az embert nem betegíti meg, ezért közegészségügyi jelentősége nincs, de a felelőtlen emberi magatartásnak a betegség terjesztésében döntő szerepe lehet.

 

A mostani, példátlan kiterjedésű és súlyosságú járvány a Kaukázus térségében tört ki 2007-ben, és terjedt át Oroszország európai területére, majd 2014-től az Európai Unióéra is.

 

Nem Németország az első, aki emiatt határkerítés építésébe fogott, hanem épp Lengyelország, ahol már 2018 elején bejelentették: 1200 kilométer hosszú kerítést építenek a lengyel-ukrán és a lengyel-belarusz határra – ezt akkor rengetegen kritizálták, mondván egyrészt Belarusz már próbálkozott ezzel, de nem jött be nekik, másrészt meg a vaddisznók elég intelligens állatok, amikor arról van szó, hogy táplálékhoz jussanak, így ha szárazföldön akadályba ütköznek, nem félnek majd a Lengyelország keleti határát rendkívül gyakran érintő tavaktól és folyóktól sem.

 

Így tett amúgy Dánia is, ők már idén január elején nagyszabású építkezésbe kezdtek a dán-német határszakaszon. A 70 kilométer hosszú, másfél méter magas kerítés megépítését a dán kormány azzal indokolta, hogy a sertéspestis esetleges dániai megjelenése tönkreteheti az EU-n kívüli országokba irányuló sertésexportot, az márpedig egy évente nagyjából 450 milliárd forintos biznisz, ami teljes dán export 5 százalékát teszi ki. Lengyelország és Dánia példáját azóta Bulgária is követte, ők négy hétnyi munkával augusztusra egy 133 kilométeres szakaszt húztak fel a bolgár-román határra.

 

ÍGY TERJEDT A SERTÉSPESTIS EURÓPÁBAN 2019 NYARÁIG

 

Akit a magyarországi helyzet érdekel, a Nébih folyamatosan frissülő térképén követheti nyomon, hogy épp melyek a fertőzött és magas kockázatú területek, illetve, hogy hol hullott el házi sertés vagy épp vaddisznó. A cikk írásakor a Budai-hegység, valamint az ország északkeleti és keleti része volt tele elhullott állatokkal, ezeket már eleve fertőzött területként kezelik.

 

FOTÓ: Franck Eckler / Wild und Hund

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, míg öten elhunytak. Mutatjuk a hétfői számokat!

Szexuális utalásokból Gyurcsánynál sincs hiány, és a kormánymédiát is megcsapta a szerelem szele a héten.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, és öt új halálozásról érkezett hír.

Mivel még mindig nem fogadták el az ország 2020-as költségvetését a választás megrendezésének rá eső felét sem tudja kifizetni.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás