+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. december 19. csütörtök, 16:08
A bukott alkancellár természetesen ezt is az FPÖ-nek számláztatta ki. A párt továbbította a számlát a megrendelőnek.

A végül előrehozott választásokhoz és a jobbközép Sebastian Kurz megerősödéséhez vezető ibizai botrányvideó május végi publikálását követően az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) akkori elnökének, Heinz-Christian Strachénak az volt az első gondolata, hogy pártjának politikusai esküdtek össze ellene. Strache ezért azon nyomban felbérelt egy detektívet, hogy többek közt kémkedjen azon Johann Gudenus után, aki vele együtt látható a felvételeken, amelyen egy magát orosz oligarcharokonnak kiadó bosnyák egyetemista kihúzta Strachéból, hogy az kész túlárazott közbeszerzéseket adni neki, csak vegye meg és tegye FPÖ-baráttá a Kronen Zeitung bulvárlapot.

 

A detektíves sztorit egyébként épp a Kronen Zeitung hozta ki először azzal a címmel, hogy Strache megfigyeltette a barátait. A bulvárlap mindezt onnan tudja, hogy amikor hetekkel az ibizai videó nyilvánosságra kerülését követően átkutatták Strachénak az FPÖ pénzén bérelt klosterneuburgi villáját, a nyomozók ezeket a szépen idősorrendbe rendezett fekete-fehér felvételeket is megtalálták az egykori alkancellárnál.

 

Gudenust – aki az egész ibizai randit lényegében mindenféle gyanakvás nélkül leszervezte – heteken át követték Strache megbízásából: dokumentálták, ahogyan feleségével a Park Hyatt nevű bécsi luxushotel bárjában találkozik, ahogyan egy ismerősével fiákerezik, ahogy azt is, hogy az ügyvédjével összefut különböző kávézókban és éttermekben. De a magánnyomozó-iroda által összeállított aktában nemcsak az azóta köddé vált Gudenus, hanem Dominik Nepp, a bécsi FPÖ Strachét követő elnöke is látható, azaz Strache őt is az összeesküvés részének vélte.

 

Norbert Hofer, az FPÖ jelenlegi elnöke csütörtökön különösnek minősítette az esetet, hozzátéve, ő erről nem tudott semmit, így ez nem játszott szerepet abban, hogy nemrég kizárták az FPÖ számára a botrányai miatt időközben rendkívül kínossá vált Strachét a pártból (aki azóta új párt alapításán dolgozik, hogy elinduljon a 2020-as bécsi tartományi választáson). Hofer elmondása szerint a detektívcég a számlát az FPÖ-nek küldte, ám hogy mekkora összegről van szó, azt nem tudta felidézni, azt viszont igen, hogy

 

nem fizették azt ki. „A számlát továbbítjuk a megrendelőnek” – tette hozzá az FPÖ-elnök.

 

FOTÓ: A detektív fotói közül pár / Kronen Zeitung

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére.

A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel a koronavírussal szemben, addig Karácsony politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky idején is elképzelhetetlen volt.

Könnyen lehet, hogy a kívánt spórolás helyett az egész egy felesleges ráfizetés lesz. Elmagyarázzuk, hogy miért.

Miért fontos, hogy kié ez a pozíció? Elmondjuk ezt is.

A miniszterelnök nincs oda a 750 milliárd eurós uniós mentőcsomag ötletétől se, a közös hiteltől „berzenkedik”, a pénzek elosztása szerinte „abszurd és perverz”.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás