+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. december 18. szerda, 08:28
Sőt, van egy elefántcsontparti résztvevője is az idei év egyik legfurcsább felállású helyzetének, ami onnan indult, hogy a focista kiállt az ujgur kisebbség mellett.

Azt talán senki nem gondolta volna, hogy ennyire nemzetközi hátterű balhé lesz az Arsenal futballistája, Mesut Özil Kínában elnyomott muszlimok melletti kiállásából, de ez is összejött: maga az USA külügyminisztere, Mike Pompeo Twitteren biztosította Mesut Özilt a támogatásáról:

 

„A Kínai Kommunista Párt propagandája cenzurázhatja az Arsenal meccseit egész szezonban, de az igazság kiderül. A Kínai Kommunista Párt nem rejtheti el, mennyire súlyosan sérti az ujgurok és a világ több vallási csoportjainak is emberi jogait.”

 

Azért kicsit ízlelgessük: a török származású, amúgy Németországban felnőtt és német válogatott Mesut Özil kiáll az elnyomó kínai kormány ellen pár szóban, ami miatt a kínai kormány törli az angol Arsenal meccsét a kínálatából, hogy Amerika külügyminisztere is kiossza őket ezért.

 

Aki lemaradt volna: a focista Özil arra kérte a világ muszlimjait, tegyenek többet a Kínában átnevelő táborokban kínzott ujgurokért, akiket harcosoknak nevezett, ráadásul Kelet-Türkesztánnak hívta Xinjiang tartományt, ami nem csak a történelmi név, hanem például a kínában terrorszervezetként nyilvántartott Turkesztáni Iszlám Párt is. Az Instagramon közzé tett felhívás után a nyugati sportokban rengeteg pénzzel érdekelt Kína törölte Özil klubcsapata, az Arsenal meccsét a kínálatából.

 

Hétfőn már közleményt is adott ki erről Kína külügyminisztériuma, amiben azt hangoztatták, hogy Mesut Özilt csupa hamis állítás és álhír vezethette félre.

 

Azért úgy tűnik, Kínának sikerül elővennie egy az országgal elégedett muszlimot is: a 36 éves, jelenleg a kínai Csingtao Huangaj csapatánál játszó Yaya Touré is megnyilvánult. 

 

„A focistáknak a focinál kéne maradnia, a politikusoknak pedig a politikánál. Ha ilyen dolgokba szólsz bele, nagyon sok bajod származhat belőle. Muszlimként nehéz kérdés ez, és ez az ő választása. De szerintem rosszul tette, hogy ezeket mondta”

 

 – mondta a korábban a Barcelonában és a Manchester Cityben játszott elefántcsontparti focista.

 

Touré megszólalásában nem is az az érdekes, hogy ezzel negyedik kontinensként afrikai véleményezője is van a balhénak, hanem az, hogy korábban annyira fontos volt neki a vallása, hogy az angol Premier League-ben főleg miatta változtatták meg azt a szokást, hogy pezsgőt adnak a meccsek legjobb játékosainak, ő ugyanis a vallása miatt nem fogadta el azt (az már tényleg csak fun fact, hogy ennek ellenére 2016-ban 18 hónapra vették el a jogosítványát ittas vezetésért).

 

Mesut Özil támogatói hirtelen egészen nagy mértékben nőttek, pedig nem is olyan régen még egész más módon kötődött a nacionalizmushoz: bár ő volt a 2014-ben világbajnokságot nyert német válogatott alapembere, egyúttal a török hátterű fiatalok integrációjának egyik mintaképe, gyakorlatilag kiátkozták az országból, miután a török választások előtt lelkesen pózolt Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel. Bár akkor még sokan azzal magyarázták, csak egy képről van szó az autokrata vezetővel, azóta Erdoğan már Özil esküvői tanúja volt, a bulin pedig török szélsőjobbos slágerek szóltak, Özil pedig szinte búcsúként üzente meg Németországnak, hogy ameddig jól ment neki a játék, addig német volt, amikor kicsit gyengébben, akkor mindig csak egy bevándorló.

 

A legjobban amúgy valószínűleg Özil klubcsapata, a Arsenal szívta meg ezt a botrányt: az egykor a világ legjobbjai közt számon tartott Özil már évek óta csak azért játszik náluk, mert a szerződésében meghatározott csillagászati fizetését egy másik klub sem akarja elvinni őt tőlük, és az idei szezon nagyrészét is leginkább a cserepadon töltötte. Bár a klub próbált elhatárolódni Özil kijelentésétől, a kínai tévé így is levette őket a műsorról, és ha ez folytatódik, komoly közvetítési pénzeket fognak bukni a londoniak. Emellett talán nem is érdemes megemlíteni, hogy a levett meccsükön ráadásul hazai pályán kaptak ki simán három góllal a Manchester Citytől.

 

FOTÓ: Mesut Özil / Instagram

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A kórházi ágyon következett be a nagyszebeni csendőrkapitány pálfordulása, aki addig nyíltan hangoztatta koronavírus-ellenes nézeteit, de akkor már késő volt. Romániában nemcsak a járvány tarol, de a fake news is.

A román szocdemeknek is kínos politikusok csoportosan átléptek egy román zöldpártba, amit a háttérből egy volt szélsőjobbos politikus mozgat.

Mindkét fél eltökélt, hogy tető alá hozzák a megállapodást, azonban Párizs továbbra se enged London követeléseinek a halászat ügyében.

Mostantól „Eszem-iszom, dínom-dánom” a párt programjának neve, mert a Jobbik „egy bránerre emlékeztető" tagja ezzel a rigmussal cikizi őket.

A bíró szerint az ajánlatot visszautasították, a volt katalán elnök pedig úgy gondolja, hogy megint csak a függetlenségi mozgalmat akarják megfúrni.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás