Már az USA külügyminisztere is beszállt Mesut Özil és Kína balhéjába

Szerző: Fekő Ádám
2019.12.18. 08:28

Sőt, van egy elefántcsontparti résztvevője is az idei év egyik legfurcsább felállású helyzetének, ami onnan indult, hogy a focista kiállt az ujgur kisebbség mellett.

Már az USA külügyminisztere is beszállt Mesut Özil és Kína balhéjába

Azt talán senki nem gondolta volna, hogy ennyire nemzetközi hátterű balhé lesz az Arsenal futballistája, Mesut Özil Kínában elnyomott muszlimok melletti kiállásából, de ez is összejött: maga az USA külügyminisztere, Mike Pompeo Twitteren biztosította Mesut Özilt a támogatásáról:

„A Kínai Kommunista Párt propagandája cenzurázhatja az Arsenal meccseit egész szezonban, de az igazság kiderül. A Kínai Kommunista Párt nem rejtheti el, mennyire súlyosan sérti az ujgurok és a világ több vallási csoportjainak is emberi jogait.”

Azért kicsit ízlelgessük: a török származású, amúgy Németországban felnőtt és német válogatott Mesut Özil kiáll az elnyomó kínai kormány ellen pár szóban, ami miatt a kínai kormány törli az angol Arsenal meccsét a kínálatából, hogy Amerika külügyminisztere is kiossza őket ezért.

Aki lemaradt volna: a focista Özil arra kérte a világ muszlimjait, tegyenek többet a Kínában átnevelő táborokban kínzott ujgurokért, akiket harcosoknak nevezett, ráadásul Kelet-Türkesztánnak hívta Xinjiang tartományt, ami nem csak a történelmi név, hanem például a kínában terrorszervezetként nyilvántartott Turkesztáni Iszlám Párt is. Az Instagramon közzé tett felhívás után a nyugati sportokban rengeteg pénzzel érdekelt Kína törölte Özil klubcsapata, az Arsenal meccsét a kínálatából.

Hétfőn már közleményt is adott ki erről Kína külügyminisztériuma, amiben azt hangoztatták, hogy Mesut Özilt csupa hamis állítás és álhír vezethette félre.

Azért úgy tűnik, Kínának sikerül elővennie egy az országgal elégedett muszlimot is: a 36 éves, jelenleg a kínai Csingtao Huangaj csapatánál játszó Yaya Touré is megnyilvánult. 

„A focistáknak a focinál kéne maradnia, a politikusoknak pedig a politikánál. Ha ilyen dolgokba szólsz bele, nagyon sok bajod származhat belőle. Muszlimként nehéz kérdés ez, és ez az ő választása. De szerintem rosszul tette, hogy ezeket mondta”

 – mondta a korábban a Barcelonában és a Manchester Cityben játszott elefántcsontparti focista.

Touré megszólalásában nem is az az érdekes, hogy ezzel negyedik kontinensként afrikai véleményezője is van a balhénak, hanem az, hogy korábban annyira fontos volt neki a vallása, hogy az angol Premier League-ben főleg miatta változtatták meg azt a szokást, hogy pezsgőt adnak a meccsek legjobb játékosainak, ő ugyanis a vallása miatt nem fogadta el azt (az már tényleg csak fun fact, hogy ennek ellenére 2016-ban 18 hónapra vették el a jogosítványát ittas vezetésért).

Mesut Özil támogatói hirtelen egészen nagy mértékben nőttek, pedig nem is olyan régen még egész más módon kötődött a nacionalizmushoz: bár ő volt a 2014-ben világbajnokságot nyert német válogatott alapembere, egyúttal a török hátterű fiatalok integrációjának egyik mintaképe, gyakorlatilag kiátkozták az országból, miután a török választások előtt lelkesen pózolt Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel. Bár akkor még sokan azzal magyarázták, csak egy képről van szó az autokrata vezetővel, azóta Erdoğan már Özil esküvői tanúja volt, a bulin pedig török szélsőjobbos slágerek szóltak, Özil pedig szinte búcsúként üzente meg Németországnak, hogy ameddig jól ment neki a játék, addig német volt, amikor kicsit gyengébben, akkor mindig csak egy bevándorló.

A legjobban amúgy valószínűleg Özil klubcsapata, a Arsenal szívta meg ezt a botrányt: az egykor a világ legjobbjai közt számon tartott Özil már évek óta csak azért játszik náluk, mert a szerződésében meghatározott csillagászati fizetését egy másik klub sem akarja elvinni őt tőlük, és az idei szezon nagyrészét is leginkább a cserepadon töltötte. Bár a klub próbált elhatárolódni Özil kijelentésétől, a kínai tévé így is levette őket a műsorról, és ha ez folytatódik, komoly közvetítési pénzeket fognak bukni a londoniak. Emellett talán nem is érdemes megemlíteni, hogy a levett meccsükön ráadásul hazai pályán kaptak ki simán három góllal a Manchester Citytől.

FOTÓ: Mesut Özil / Instagram

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek