+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. december 16. hétfő, 18:44
A szigetország szerint tisztességtelen a pálmaolajra vonatkozó EU-s direktíva, ezért indít jogi eljárást.

„A kormány ellenzi az EU azon döntését, hogy betiltsa a pálmaolaj-alapú bioüzemanyag használatát. Amellett, hogy ez negatívan befolyásolja Indonézia EU-ba irányuló pálmaolaj-exportját, pusztítja a pálmaolaj alapú termékek renoméját is a világkereskedelemben” – ezzel indokolta Indrasari Wisnu Wardhana, az indonéz Kereskedelmi Minisztérium külkereskedelemért felelős főigazgatója, hogy kormányuk miért indít jogi eljárást az EU ellen a WTO, azaz a Kereskedelmi Világszervezet előtt.

 

De miről is van szó pontosan?

 

Az Európai Bizottság még tavaly márciusban fogadta el a megújuló energiaforrásokról szóló második irányelvét (Renewable Energy Directive II, azaz RED II), ami a pálmaolajat nem fenntartható termékként kategorizálta, mert – későbbi indoklások szerint – a pálmaolaj előállítása túlzott mértékű erdőirtást eredményez, és így az nem illeszthető bele a megújuló energiával kapcsolatos EU-s célokba.

 

Éppen ezért az EU a RED II-ben elhatározta:

 

a pálmaolaj-felhasználás mértékét radikálisan csökkenteni kell, és ennek érdekében 2023 és 2030 között fokozatosan nullára kell csökkenteni a pálmaolaj alapú üzemanyagok felhasználását.

 

Jogilag ennek az ad keretet, hogy a tavalyi direktíva értelmében a pálmaolaj alapú üzemanyagok már nem minősülnek az EU-s megújuló energiacélokkal kompatibilis bioüzemanyagoknak.

 

(A bioüzemanyag a növényi vagy állati biomasszából előállított tüzelőanyag, aminek elégetése ugyanúgy szén-dioxidot termel, de ugyanezt a szén-dioxid-mennyiséget meg is köti a biomassza a keletkezése során, így nullszaldóval zárva a károsanyag-kibocsátást.)

 

Ez pedig nyilvánvalóan kellemetlenül érinti a világ legnagyobb pálmaolaj-előállítóját, Indonéziát. A szigetország idén már 43 millió tonna pálmaolajat állított elő csak egymaga, míg 2016-ban ez még mindössze 34.5 millió tonna volt, jövőre pedig elérheti a 44 millió tonnát. Ennek a mennyiségnek jelentős hányadát, mintegy 70 százalékát exportálja is Indonézia, ami a bolygó teljes pálmaolajexportjának több, mint felét adja.

 

Bár az EU Indonéziának biztosan nem olyan jelentős importőre, mint India, ami a 2008-2018 közötti időszakban 61,21 százalékát importálta a piacra dobott összes indonéz nyers pálmaolajnak, azért sokat elmond, hogy

 

a második legnagyobb importőr Hollandia ugyanezen időszakban a maga 9,39 százalékával.

 

Indonéziának már csak azért is rosszul eshet a RED II-vel hozott döntés, mert az ország gazdasága extrém módon függ a pálmaolajtól: a szén után ez a második termék, amit a legnagyobb mértékben exportálnak.

 

Mit akar elérni Indonézia?

 

Röviden azt, hogy az EU változtasson a RED II-n, és ne diszkriminálja a szigetországot a pálmaolaj alapú üzemanyag-kereskedelmben. Ehhez kézenfekvő eszköz a WTO, pontosabban annak vitarendezésre alkalmas felületei. A WTO-országok csatlakozásukkal vállalják, hogy a vitás, a kereskedelmet érintő szakpolitikai ügyekben (mint amilyen ez is) nem kezdenek el felelőtlenül vagdalkozni, és egyoldalúan szankciókat hozni a másik ellen, hanem a WTO segítségével multilaterális alapon próbálnak egymással tárgyalni és megoldást találni.

 

Amennyiben az egyeztetések nem zárulnak sikerrel, akkor a feleknek lehetőségük van az úgynevezett Vitarendezési Testülethez, a BSD-hez (Dispute Settlement Body) fordulniuk: ezt tette meg lényegében most Indonézia.

 

Ez az az intézmény, ami végső esetben igazságot tehet azon az alapon, hogy a kérdéses kereskedelmi szakpolitikai döntés (jelen esetben a RED II) megfelel-e a WTO-egyezményekben előírtaknak.

 

Amennyiben nem, a BDS utasíthatja arra a vesztes felet, hogy észszerű határidőn belül módosítson az előírásain. És ha ez nem történik meg, a BDS engedélyezheti a károsultnak, hogy egyoldalú, a másik felet büntető szakpolitikai intézkedésekkel próbálja őt rábírni a változtatásra. Erre viszont csak nagyon ritkán kerül sor, tekintve, hogy a BDS döntéseit általában a WTO-tagok önkéntes alapon teljesíteni szokták.

 

„Ezzel a perrel Indonézia reméli, hogy az EU fog tudni változtatni a RED II-n és az ahhoz rendelt szabályozásokon”

 

– részletezte az indonéz kereskedelmi miniszter, Agus Suparmanto, hogy mit várnak az eljárástól, amihez jó eséllyel csatlakozhat a pálmaolaj-kereskedelem második legnagyobb szereplője, az Indonéziával szomszédos Malájzia is.

 

NYITÓKÉP: Pálmafaültetvény Indonéziában. Achmad Rabin Taim / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A januárban megválasztott Dézsi Csaba András azt mondja: egyelőre tünetmentes és folytatja a munkáját polgármesterként.

Orbán arra panaszkodik a Néppárt prominenseinek, például a német CDU és CSU elnökeinek, hogy a pártcsalád elnöke, Donald Tusk a Néppárt hitelességét kockáztatja.

Állítják: az észak-macedónok csatlakozása nem jelent semmit, mégis jogtalanságokat kiáltanak a NATO-integráció kapcsán.

Hatósági árakat nem tervez a kormány, viszont arra kérte a Pest Megyei Kormányhivatal az önkormányzatokat, figyeljék, jogosan emelik-e az árakat a piacokon, tudta meg az Azonnali.

Hányan vannak lélegeztetőgépen, és van-e már olyan, aki ennyire súlyos állapotból gyógyult fel? Az operatív törzs szerdán is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.

A magyar vasúttörténet legdrágább, a tervek szerint főként kínai hitelből épülő beruházása jóideje áll, a kormány szerint a titkosításról szóló törvényjavaslat ahhoz kell, hogy Kína hitelt adjon.

A posztszovjet térség nagy figurái mellett Irán és Szváziföld fért be a megszavazható listára, de a végső döntés a tiéd lesz ebben a történelmi versenyben!

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás