+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2019. december 16. hétfő, 22:38
A nemzetközi szóvivő a zárt hetes cikkes meghallgatás közben tweetelt támadó hangnemben. Az EU Tanácsa írásos magyarázatot kért, de amit kaptak, azzal nem elégedettek.

Hétfő este az Európai Parlament LIBE (állampolgári jogi, bel- és igazságügyi) bizottságának számolt be a tagállami minisztereket tömörítő  Európai Unió Tanácsának soros elnöke, a finn Tytti Tuppurainen a folyamatban lévő jogállamisági ügyekről, így a Magyarország elleni hetes cikkes eljárásról is. A Tanácsban Magyarország ügyében eddig két meghallgatást tartottak, egyet szeptemberben, egyet a múlt héten – utóbbin kisebb botrány kerekedett abból, hogy Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi szóvivője a zárt ülésről tweetelt, ráadásul eléggé agresszív stílusban. 

 

Az EP továbbra is be van sértődve, amiért nem hívják meg őket a tanácsi meghallgatásokra

 

Juan Fernando López Aguilar, az Európai Parlament LIBE bizottságának elnöke a napirendi pont elején rögtön szóvátette, hogy ők most meghívták az ülésre Tytti Tuppurainen finn EU-ügyi minisztert, aki viszont nem hívta meg az EP-képviselőket a Tanács vonatkozó meghallgatásaira, csak egy informális reggelire.

 

Tuppurainen a szokásos udvariassági körök után a magyar hetes cikkelyes eljárásról azt mondta: szeptemberben már nagyon időszerű volt megtartani az első, általános meghallgatást a Tanácsban egy évvel azután, hogy az EP elfogadta a Sargentini-jelentést. A decemberi második meghallgatáson már csak három ügyre, a véleménynyilvánítás szabadságára, az akadémiai szabadságra és a bírói függetlenségre koncentráltak, mert ezekre érkezett a legtöbb kritika előzőleg.

 

A finn miniszter azt is elmondta: Horvátország és Németország képviselőit is magával vitte (ők lesznek a Tanács következő soros elnökei 2020 első és második félévében) a LIBE bizottsággal informális egyeztetésre, és ilyen egyeztetések lesznek még a jövőben is. Ez beszédes arra nézve, hogy a finn elnökség szóvivője a múlt héten még nem tudta megmondani nekünk, hogy mit tesznek azért, hogy az utánuk következő soros elnökök alatt ne sikkadjon el a magyar 7-es cikkes ügy.

 

Sargentini utódja nem igazán naprakész

 

A LIBE bizottság részéről Gwendoline Delbos-Corfield francia zöld képviselő szólalt fel először, aki a jelentéstevő Judith Sargentinitől átvette a magyar ügyet. Többek között Kovács Zoltán élő tweetelésére panaszkodott a múltkori meghallgatásról, amikor a kormány nemzetközi szóvivője elég agresszív stílusban támadta némelyik tagállami kormányt. Delbos-Corfield szerint a jogállamiság-szempontból kritizált pontokban egyébként semmi nem változott Magyarországon, sőt, még egyenesen romlott is a helyzet némely ponton. Ezek közt a színháztörvényt említette és

 

a miniszter színházigazgatókra vonatkozó kinevezési jogára hivatkozott, amit egyébként már kivettek a törvényjavaslatból.

 

Volt azért a bizottságban, aki nála felkészültebb volt. A német szocdem Birgit Sippel például felhozta a magyar parlament által nemrég elfogadott frakcióalakítási szigorításokat, és felidézte, hogy már tíz éve is Magyarországróól vitatkoztak az EP-ben.

 

A román liberális Ramona Strugariu azzal indított, hogy

 

nemrég járt egy budapesti konferencián, ahol azt tudta meg, hogy a magyarok félnek Orbántól, a médiaszabadság pedig haldoklik.

 

Szerinte Orbánnak nincs szüksége orosz propagandára, mert a sajátja olyan jól működik, hogy nem szorul arra, hogy Putyintól tanuljon. 

 

A lengyel PiS-es Patryk Jaki erre azzal vágott vissza, hogy megkérdezte: ha annyira félnek Orbántól az emberek, akkor miért választották meg? A képviselőnőnek címezve hozzátette: ő csak álmodhat ilyen választási eredményről. 

 

Az első tapsot a holland liberális Sophie in't Veld kapta, aki keményen ostorozta a Tanácsot, amiért nem csinált semmit, csak beszélt. Azóta „a jogállamiságot és az alapjogokat megölték, megerőszakolták az EU-ban, és a tagállami kormányok kisujjukat sem emelték fel.

 

A demokrácia haldoklik Lengyelországban és Magyarországon, a Tanács a felelős az EU dezintegrációjáért. Vállaljon a Tanács felelősséget az EU-ért!”

 

– szólította fel végül a tagállami kormányokat, amire tapsot is kapott a késő este már elég fáradt képviselőktől.

 

De miről beszéltek a magyarok?

 

A fideszes Hidvéghi Balázs azzal kezdte a felszólalását: úgy érzi, hogy baloldali inkvizítorok előtt van. Az eljárás értelmetlen és politikailag elfogult, az egész egy boszorkányüldözés – folytatta. Szerinte minden vádat tisztáztak, és nem jogi követelményeken alapul az eljárás, hanem egy leplezett politikai ügy az egész. 

 

Inkább Máltáról kéne beszélni és a máltai újságírónő megöléséről

 

(amibe belebukott a máltai szocdem miniszterelnök, erről itt írtunk részletesen), amit a szocdemek szégyenszemre levettek az EP plenáris ülésének a napirendjéről – zárta a felszólalását Hidvéghi némi felzúdulás mellett, mert ha a plenáris ülés nem is, a LIBE bizottság ugyanezen az ülésen később a máltai ügyet is tárgyalta.

 

A 7-es cikk nem kooperációra késztette, hanem csak felbátorította Orbánt – mondta Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője, aki szintén a színházak ügyét, valamint az országgyűlési képviselőkre vonatkozó szigorúbb bírságokat hozta fel példának. Végül a DK-s Dobrev Klára is sorra került, a magyar EP-képviselők közül csak ő szólalt fel magyarul. Lényegében csak az Európai Néppártot eggrecírozta azzal, hogy ha tényleg kereszténydemokraták, akkor ne azonosuljanak a Fidesszel.

 

A Tanács kapott magyarázatot Kovács viselkedésére, de hiányzott a lényeg

 

Végül röviden reagálhattak a felszólalásokra a Bizottság és a Tanács képviselői. A Bizottság részéről a belga Didier Reynders (akit egyébként jelölése előtt korrupciós vádak értek, így a magyar kormány nem szívesen látja őt a jogállamiságért felelős biztosi székben) a több képviselő által is szajkózott felvetésre, miszerint kellene egy új, általános és mindenkire kiterjedő eljárás a jogállamiságproblémák megelőzésére, azt mondta: lesz ilyen, de ettől még a mostani 7-es cikkes eljárások nem szűnnek meg.

 

Tuppurainen a Kovács Zoltán viselkedésével kapcsolatos kritikákra reagálva elmondta:

 

az írásos magyarázatot, amit a kormánytól kértek, megkapták, de ez teljesen elment a lényeg mellett, nem volt elégséges,

 

ugyanis szerinte eléggé kérdéses érvekkel csupán arra koncentrált, hogy támadja a Tanács előtt zajló hetes cikkes eljárást. Most a Coreper-t, a Tanács diplomatákból álló testületét kérte, hogy megvitassák az ügyet, ezt meg is tették hétfő reggel. Szerinte ezzel rendezték az ügyet, viszont a kormány által a magyarázó levélben írt vádaskodásra válaszolni fognak – mondta a finn miniszter.

 

NYITÓKÉP: Tytti Tuppurainen a LIBE bizottság hétfő esti ülésén. Fotó: Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap elnökválasztást tartanak Belaruszban, az Európa utolsó diktatúrájaként emlegetett országban. Lukasenka mellett 4 másik jelölt is elindul, azonban vajmi kevés esélyük van nyerni. Podcast!

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden hétvégén elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás