+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2019. december 16. hétfő, 22:38
A nemzetközi szóvivő a zárt hetes cikkes meghallgatás közben tweetelt támadó hangnemben. Az EU Tanácsa írásos magyarázatot kért, de amit kaptak, azzal nem elégedettek.

Hétfő este az Európai Parlament LIBE (állampolgári jogi, bel- és igazságügyi) bizottságának számolt be a tagállami minisztereket tömörítő  Európai Unió Tanácsának soros elnöke, a finn Tytti Tuppurainen a folyamatban lévő jogállamisági ügyekről, így a Magyarország elleni hetes cikkes eljárásról is. A Tanácsban Magyarország ügyében eddig két meghallgatást tartottak, egyet szeptemberben, egyet a múlt héten – utóbbin kisebb botrány kerekedett abból, hogy Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi szóvivője a zárt ülésről tweetelt, ráadásul eléggé agresszív stílusban. 

 

Az EP továbbra is be van sértődve, amiért nem hívják meg őket a tanácsi meghallgatásokra

 

Juan Fernando López Aguilar, az Európai Parlament LIBE bizottságának elnöke a napirendi pont elején rögtön szóvátette, hogy ők most meghívták az ülésre Tytti Tuppurainen finn EU-ügyi minisztert, aki viszont nem hívta meg az EP-képviselőket a Tanács vonatkozó meghallgatásaira, csak egy informális reggelire.

 

Tuppurainen a szokásos udvariassági körök után a magyar hetes cikkelyes eljárásról azt mondta: szeptemberben már nagyon időszerű volt megtartani az első, általános meghallgatást a Tanácsban egy évvel azután, hogy az EP elfogadta a Sargentini-jelentést. A decemberi második meghallgatáson már csak három ügyre, a véleménynyilvánítás szabadságára, az akadémiai szabadságra és a bírói függetlenségre koncentráltak, mert ezekre érkezett a legtöbb kritika előzőleg.

 

A finn miniszter azt is elmondta: Horvátország és Németország képviselőit is magával vitte (ők lesznek a Tanács következő soros elnökei 2020 első és második félévében) a LIBE bizottsággal informális egyeztetésre, és ilyen egyeztetések lesznek még a jövőben is. Ez beszédes arra nézve, hogy a finn elnökség szóvivője a múlt héten még nem tudta megmondani nekünk, hogy mit tesznek azért, hogy az utánuk következő soros elnökök alatt ne sikkadjon el a magyar 7-es cikkes ügy.

 

Sargentini utódja nem igazán naprakész

 

A LIBE bizottság részéről Gwendoline Delbos-Corfield francia zöld képviselő szólalt fel először, aki a jelentéstevő Judith Sargentinitől átvette a magyar ügyet. Többek között Kovács Zoltán élő tweetelésére panaszkodott a múltkori meghallgatásról, amikor a kormány nemzetközi szóvivője elég agresszív stílusban támadta némelyik tagállami kormányt. Delbos-Corfield szerint a jogállamiság-szempontból kritizált pontokban egyébként semmi nem változott Magyarországon, sőt, még egyenesen romlott is a helyzet némely ponton. Ezek közt a színháztörvényt említette és

 

a miniszter színházigazgatókra vonatkozó kinevezési jogára hivatkozott, amit egyébként már kivettek a törvényjavaslatból.

 

Volt azért a bizottságban, aki nála felkészültebb volt. A német szocdem Birgit Sippel például felhozta a magyar parlament által nemrég elfogadott frakcióalakítási szigorításokat, és felidézte, hogy már tíz éve is Magyarországróól vitatkoztak az EP-ben.

 

A román liberális Ramona Strugariu azzal indított, hogy

 

nemrég járt egy budapesti konferencián, ahol azt tudta meg, hogy a magyarok félnek Orbántól, a médiaszabadság pedig haldoklik.

 

Szerinte Orbánnak nincs szüksége orosz propagandára, mert a sajátja olyan jól működik, hogy nem szorul arra, hogy Putyintól tanuljon. 

 

A lengyel PiS-es Patryk Jaki erre azzal vágott vissza, hogy megkérdezte: ha annyira félnek Orbántól az emberek, akkor miért választották meg? A képviselőnőnek címezve hozzátette: ő csak álmodhat ilyen választási eredményről. 

 

Az első tapsot a holland liberális Sophie in't Veld kapta, aki keményen ostorozta a Tanácsot, amiért nem csinált semmit, csak beszélt. Azóta „a jogállamiságot és az alapjogokat megölték, megerőszakolták az EU-ban, és a tagállami kormányok kisujjukat sem emelték fel.

 

A demokrácia haldoklik Lengyelországban és Magyarországon, a Tanács a felelős az EU dezintegrációjáért. Vállaljon a Tanács felelősséget az EU-ért!”

 

– szólította fel végül a tagállami kormányokat, amire tapsot is kapott a késő este már elég fáradt képviselőktől.

 

De miről beszéltek a magyarok?

 

A fideszes Hidvéghi Balázs azzal kezdte a felszólalását: úgy érzi, hogy baloldali inkvizítorok előtt van. Az eljárás értelmetlen és politikailag elfogult, az egész egy boszorkányüldözés – folytatta. Szerinte minden vádat tisztáztak, és nem jogi követelményeken alapul az eljárás, hanem egy leplezett politikai ügy az egész. 

 

Inkább Máltáról kéne beszélni és a máltai újságírónő megöléséről

 

(amibe belebukott a máltai szocdem miniszterelnök, erről itt írtunk részletesen), amit a szocdemek szégyenszemre levettek az EP plenáris ülésének a napirendjéről – zárta a felszólalását Hidvéghi némi felzúdulás mellett, mert ha a plenáris ülés nem is, a LIBE bizottság ugyanezen az ülésen később a máltai ügyet is tárgyalta.

 

A 7-es cikk nem kooperációra késztette, hanem csak felbátorította Orbánt – mondta Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője, aki szintén a színházak ügyét, valamint az országgyűlési képviselőkre vonatkozó szigorúbb bírságokat hozta fel példának. Végül a DK-s Dobrev Klára is sorra került, a magyar EP-képviselők közül csak ő szólalt fel magyarul. Lényegében csak az Európai Néppártot eggrecírozta azzal, hogy ha tényleg kereszténydemokraták, akkor ne azonosuljanak a Fidesszel.

 

A Tanács kapott magyarázatot Kovács viselkedésére, de hiányzott a lényeg

 

Végül röviden reagálhattak a felszólalásokra a Bizottság és a Tanács képviselői. A Bizottság részéről a belga Didier Reynders (akit egyébként jelölése előtt korrupciós vádak értek, így a magyar kormány nem szívesen látja őt a jogállamiságért felelős biztosi székben) a több képviselő által is szajkózott felvetésre, miszerint kellene egy új, általános és mindenkire kiterjedő eljárás a jogállamiságproblémák megelőzésére, azt mondta: lesz ilyen, de ettől még a mostani 7-es cikkes eljárások nem szűnnek meg.

 

Tuppurainen a Kovács Zoltán viselkedésével kapcsolatos kritikákra reagálva elmondta:

 

az írásos magyarázatot, amit a kormánytól kértek, megkapták, de ez teljesen elment a lényeg mellett, nem volt elégséges,

 

ugyanis szerinte eléggé kérdéses érvekkel csupán arra koncentrált, hogy támadja a Tanács előtt zajló hetes cikkes eljárást. Most a Coreper-t, a Tanács diplomatákból álló testületét kérte, hogy megvitassák az ügyet, ezt meg is tették hétfő reggel. Szerinte ezzel rendezték az ügyet, viszont a kormány által a magyarázó levélben írt vádaskodásra válaszolni fognak – mondta a finn miniszter.

 

NYITÓKÉP: Tytti Tuppurainen a LIBE bizottság hétfő esti ülésén. Fotó: Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Néppárti EP-képviselő is aláírta az ezt szorgalmazó petíciót.

Január végén szatirikus cikkben képzeltük el, hogyan kezeli majd a hazai média és politika a koronavírus megjelenését. Mivel már benne vagyunk, nézzük meg, miben lett igazunk!

A személyi jövedelemadónk 1 százalékáról május 20-ig rendelkezhetünk, és könnyen segíthetünk belőle a koronavírus elleni harcban: szinte minden kórháznak van alapítványa, ahová adakozhatunk.

Az intenzíven fekvők 45 százaléka pedig 60 év alatti: már csak ezért is érdemes nem csak az időseknek komolyan venni a korlátozásokat.

A határok zárva, a gondozói ágazat létszámhiánya fenyegető. Alsó-Ausztria úgy reagál a kialakult szituációra, hogy Romániából, valamint Bulgáriából hozatja be a szükséges gondozói személyzetet. Repülőn.

Az Ékszer TV munkatársai ráadásul úgy hirdették, hogy 60 ezer forintról árazták le az így is aranyáron mért termékeket.

Néha már úgy érzed, kívülről fújsz mindent, amit a koronavírusról lehet tudni? Akkor itt az ideje bizonyítani!

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás