A kosárlabda után most a focinak megy neki Kína

Szerző: Fekő Ádám
2019.12.16. 08:18

Az ázsiai pénznek akkora hatalma van az európai topsportban, hogy simán el tudják hallgattatni a kínos ügyekről beszélő sportolókat.

A kosárlabda után most a focinak megy neki Kína

Az NBA-t szinte még térdre sem kényszerítette Kína az amerikai kosárligában uralkodó szólásszabadság finom megnyirbálásával (erről ezt a cikket érdemes elolvasni), most úgy tűnik, kicsit rendet tenne az angol Premier League-ben is némi nyomásgyakorlással: az Arsenal focistája, mellesleg Németország kiátkozott sztárja, Mesut Özil Instagramon állt ki az országban durván elnyomott ujgur kisebbség mellett, ráadásul Kelet-Türkesztánnak hívta Xinjiang tartományt, ami egyrészt a tartomány történelmi neve, másrészt az ujgur nacionalisták hívják így, például a Kínában betiltott, több ország által terrorszervezetként számon tartott Turkesztáni Iszlám Párt is. Kínában leginkább az Özil által használt Kelet-Türkesztán elnevezésen akadtak ki. A focista posztjában, amit az ujgurok világoskék zászlójával illusztrált, kérte a világ muszlimjait, tegyenek többet az átnevelő táborokban kínzott népért harcosoknak nevezve őket. 

A kínai CCTV erre levette az Arsenal-Manchester City meccset a kínálatából, és a Tottenham-Wolverhamtonra cserélte.

Hogy mekkora ereje van a profi sportban a kínai pénznek, azt jól mutatja, hogy az Arsenal még a balhé előtt elhatárolódott Özil kiállásától azt hangoztatva, hogy ők egy politikailag semleges szervezet, de a kínaiakat ez sem hatotta meg.

Az ázsiai piac elképesztően nagy, és tulajdonképpen minden nyugai profi sportklub azt akarja meghódítani: a Real Madrid-Barcelona spanyol szuperrangadót például azért játsszák jó ideje spanyol idő szerint 13:00-kor, hogy Kínában is értelmezhető időben lehessen még követni, de egy ideje már arról is szó van, hogy az Olasz Kupa és az Olasz Szuperkupa döntőjét akár teljes egészében Kínában lehetne tartani. A csapatok szurkolói persze sokszor követelik maguknak vissza a kiemelt szerepet, Lyonban például az élő közvetítésben álltak ki Tibet mellett, azóta az ő meccseiket sem adja az ottani tévé.

Közben az ENSZ jelentése szerint úgy egymillió ujgur van most is átnevelő táborban, de a kínai álláspont szerint szó sincs ezekben a táborokban rossz bánásmódról, és csak azok vannak ott, akikre hatással volt a radikális iszlám.

FOTÓ: Mesut Özil / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek