Twitteren csipkelődik egymással Greta Thunberg és a Deutsche Bahn

Szerző: Illés Gergő
2019.12.15. 17:46

A klímaaktivista posztolt magáról egy képet, ahogy egy túlzsúfolt német vonaton a földön ül csomagjaival, a német vasút szerint viszont nyugodtan ülhetett volna a saját, első osztályra szóló helyén is.

Twitteren csipkelődik egymással Greta Thunberg és a Deutsche Bahn

Idén robbant be a 16 éves Greta Thunberg a nemzetközi közvéleménybe – a svéd klímaaktivista a óriási mozgalmat indított útjára a Fridays for Future klímasztrájkkal, elhíresült pillanata volt, mikor egy New York-i, globális felmelegedésről szóló konferencián járva állította pellengérre a világ vezetőit a „hogy merészelitek?!”-beszédben, Thunberget pedig a Time magazin az év emberének választotta. A klímaaktivista azonban az ünnepi időszakra berekesztette a tevékenységét, hazautazott Svédországba és jelezte: egy ideig nem is lesz annyira a közvélemény szeme előtt.

Miután viszont Thunberg a repülés jókora ökológiai lábnyoma miatt nem hajlandó repülőre pattanni, amikor lehet, inkább a vasutat választja (hacsak nem az óceán túlpartjára kell átjutni, akkor egy vitorlás a megoldás). Thunberg épp egy torinói klímatüntetésről utazott haza Svédországba, mikor szombaton posztolt egy képet magáról, amint egy német ICE (InterCity Express) nagysebességű vonat fedélzetén a csomagjaival (ülőhely híján) a földön üldögél, majd a Twitteren ehhez a következő megjegyzést fűzte:

„Túlzsúfolt vonatokon utazom épp Németországon keresztül. De végre hazafelé tartok!”

A német szövetségi vasúttársaság Deutsche Bahn számára persze elég rossz PR, ha egy 3,6 millió Twitter-követővel rendelkező, nemzetközileg ismert klímaaktivistának már nem jut hely a társaság vonatain, ezért a cég megpróbált reagálni: szombaton egy azóta már törölt tweetben a Deutsche Bahn-sajtó csak annyit írt, „Biztonságos utat kívánunk Gretának haza. Mi pedig tovább dolgozunk azon, hogy több vonatunk, csatlakozásunk és ülőhelyünk legyen”.

Lássuk be, a reakció nem volt épp a legerősebb, főleg, hogy a vasúttársaság sok kritikát kap túlfoglalt vonatai, és az emiatt kialakuló zsúfoltság miatt. Ezért a vasutak Twitter-csapata újabb kommunikációs bravúrral rukkolt elő, és felhívta a kílmaaktivista figyelmét, hogy miután volt helyfoglalása az első osztályra, nyugodtan üldögélhetett volna ott is a vonat padlója helyett:

„Kedves Greta, köszönjük, hogy minket, vasutasokat támogatsz a klímaváltozás elleni harcban. Örülünk, hogy szombaton az ICE 74-es vonatával utaztál, amely száz százalékban környezetbarát elektromossággal működik.”

„Szebb lett volna viszont, ha arról is beszámolsz, hogy a csapatunk milyen barátságosan és kompetensen gondoskodott rólad az ülésednél az első osztályon”.

A tweet után a Die Weltnek a vasút egyik szóvivője ugyanis rávilágított: adatbázisuk alapján Kassel és Hamburg között az első osztályra szólt Thunberg foglalása, ugyanakkor azt nem tudta megmondani, hogy az aktivista földön ülős fotója is ugyanezen a vonaton készült-e.

Az aktivista persze gyorsan válaszolt a vasút csipkelődős odaszólására: úgy fogalmazott, miután a vonatjukat Bázelnél kivették a forgalomból, útitársaival a földön üldögéltek két másik vonaton is, csak a Bázeltől több, mint ötszáz kilométerre fekvő Göttingennél sikerült ülőhelyet szerezniük.

„Természetesen ezzel nincsen probléma, nem is mondtam, hogy lenne. Remek jel, hogy túlzsúfoltak a vonatok, mert ez azt jelenti, hogy nagy a kereslet a vasúti utazársra!”

–  összegzett.

Kedves Greta, szeretettel várunk a Magyar Államvasutak járatain is!

BORÍTÓKÉP: Greta Thunberg / Twitter

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek