Eldőlt az FPÖ szakadása: megalakul a Strache-párt

Szerző: Techet Péter
2019.12.14. 12:10

Három bécsi FPÖ-s képviselő csütörtökön új frakciót és pártot alapított, másnap pedig kizárta az FPÖ Strachét. Az új párt alapítói teljesen ismeretlenek, de minden bizonnyal Heinz-Christian Strache egykori FPÖ-elnök új pártja született meg ezzel. Miben lesz más a Strache-párt, mint az FPÖ?

Eldőlt az FPÖ szakadása: megalakul a Strache-párt

Már minden Azonnali-olvasó bizonyosan kívülről tudja, elvégre olyan sokat írtunk róla: Heinz-Christian Strache, egykori alkancellár rohamosan távolodott el egykori pártjától, a szélsőjobboldali FPÖ-től, miután nemcsak az ibiziai videó, de Strache egyéb pénzügyi botrányai is kiderültek.

Az először a visszavonulását bejelentő Strache már a visszatérésén dolgozik egy ideje. Mivel az FPÖ hallani sem akar arról, hogy egykori elnöke kérésének megfelelően vezethesse a bécsi szervezetet, a bukott politikus egyértelműen már egy új pártban gondolkodik. Pénteken a szakítás is megtörtént:

Strachét hivatalosan is kizárta a pártja,

ezt sajtótájékoztatón jelentette be péntek délután Norbert Hofer pártelnök és az FPÖ bécsi elnöke, Dominik Nepp.

Másnap meg is alakították a Strache-pártot

Strache azonban nem marad olyan szervezet nélkül, ahová ne tudna beszállni. Csütörtökön ugyanis már létre is jött egy új párt, amelynek egyetlen értelme az, hogy belőle alakuljon ki a Strache-párt. A bécsi városháza FPÖ-frakciójából csütörtökön három, a nyilvánosság számára amúgy kevéssé ismert politikus kilépett, és bejelentették:

Szövetség Ausztriáért (DAÖ) néven új frakciót alakítanak.

Egyúttal az új párt alapító okiratát is beadták a belügyminisztériumba. A frakcióstátusz állami támogatást is jelent, ami jól jöhet az új pártnak. De a DAÖ mögött többek között Karl Baron, az egyik átlépett FPÖ-s képviselő áll, neki szállítmányozási cége van, és az új párt egyik mecénása lehet. A DAÖ hátterében pedig feltűnik az elhunyt Jörg Haider egyik régi harcostársa, Gernot Rumpold, akit korrupciós ügyek miatt el is ítéltek. A politikus most újra megjelent Strache mögött, akinek pártalapítási terveit támogatja.

Az FPÖ az új Strache-pártra gunyorosan reagált, Norbert Hofer pártelnök sok sikert kívánt a „Bündnis Zukunft Ibizának“,

amivel Jörg Haider egykori pártjája (a Bündnis Zukunft Österreichra), illetve Strache ibizai kalandjára utalt. Herbert Kickl, a párt főideológusa és frakcióvezetője szerint pedig az FPÖ-nek el kell végre engednie Strachét, akivel – amint egy ORF-interjúban elárulta – tartalmi kérdésekben sem értett egyet. Kickl azt említette példaként, hogy neki sohasem tetszettek Strache és körének oroszországi és balkáni érdekeltségei. Kickl szerint a putyini kormánypárttal fennálló testvérpártiságot is, amit még Strache kötött, fel kéne végre mondani.

Elviszi-e a DAÖ az FPÖ szavazóit?

A régi FPÖ és az új Strache-párt között azonban igazából a különbségek személyesek csupán. A szavazók az alapján fognak dönteni, hogy az alapvetően az ugyanazt hirdető FPÖ és DAÖ között melyik párt politikusait szeretik jobban.

A Strache-párt esetében nem várható tehát egy új irány: a DAÖ is minden bizonnyal idegenellenességgel, EU- és migrációkritikával akar majd szavazatokat szerezni, azaz kizárólag az FPÖ jelenlegi szavazóira tud sikerrel ráhajtani. Ennek

főpróbája a jövő őszi bécsi tartományi választás lesz, ahol Strache sikeresen fog ráindulni az FPÖ-re,

amelynek a bécsi fővárosban nincs egy Strachéhoz fogható népszerűségű és ismertségű politikusa. Strache most még csak annyit mond: majd jövöre dönti el, visszatér-e a DAÖ színeiben.

A Hofernél és Kicklnél sokkal karizmatikusabb Strache ezzel sikeresen osztja meg az ún. harmadik tábort. (Az osztrák politikatörténetben harmadik tábornak a nemzeti liberálisokat és nemzeti szocialistákat nevezik, a másik két tábort a katolikusok és a szociáldemokraták alkotják, az ő harcaik határozzák meg Ausztriát a 19. század vége óta.)

A harmadik tábor nem először szakad alapvetően személyi ellentétek miatt. 2005-ben Jörg Haider lépett ki az FPÖ-ből, mert elege lett a párt szélsőjobboldali szárnyából, amelynek élén akkor éppen a fiatal fogtechnikus Strache állt. Haider egy gazdaságpolitikailag liberálisabb pártot akart, és vélhetően ez lesz az a pont, amiben Strache is talán megpróbálhat eltérni az FPÖ-től. 

1993-ban pedig az FPÖ balliberálisai szálltak ki Heide Schmitt egykori FPÖ-alelnök vezetésével, és Liberális Fórum (LiF) néven alapítottak kezdetben elég sikeres, de a kilencvenes évek végére a parlamentből kiszorult pártot. (Schmidt mára Haider egykori jobbkezéből a Soros-alapítvány bécsi irodájának vezetője lett.) A Liberális Fórum mára gyakorlatilag feloldódott az osztrák Momentumban, a Neosban.

Egy liberálisabb szélsőjobb Kurznak is jól jönne

Miközben Kickl az FPÖ-t újra egyfajta nemzeti szociális pártként pozicionálná (Kickl ezért is utálja nagyon a jobboldali, neoliberális, Kurz-féle Néppártot, mert ő maga szociális kérdésekben balrább áll), Strache nagyon jó kapcsolatokat ápol azon szabadságpárti gazdasági körökkel (mint a már említett Karl Baronnal is), amelyeknek

érdekük lehet egy liberálisabb szélsőjobboldal megteremtése.

Egy ilyen párt amúgy Sebastian Kurznak is jól jöhet, ha esetleg gondjai akadnának a Zöldekkel (akikkel még mindig folynak a koalíciós tárgyalások), mert könnyebben kézre állna. Már csak azért is, mert a Strache-párt nem fogja sohasem elérni az egykori egységes FPÖ nagyságát és erejét, azaz egy esetleges ÖVP-DAÖ-kormányban nem lenne már kétséges, ki az úr. Ugyanez lenne igaz  a DAÖ okozta károk miatt egy ÖVP-FPÖ-kormányra is.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek