+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. december 11. szerda, 19:17
Mi a különbség a magára már most betiltottként hivatkozó KESMA-kiadvány, és a vadiúj ingyenes újság között? Már meg is mondtuk, ugyanis főleg az, hogy az egyik egy KESMA-kiadvány, a másik meg egy újság.

Megjelent a Pesti Hírlap próbaszáma, ami ugyebár az az ingyenesen terjesztett budapesti napilap, aminek indulását már az önkormányzati választás előtt bejelentették, de mivel Budapestet elvitte az ellenzék, Karácsony Gergely Lokállal folytatott harcának nagy nyertese lehet. Azt már lehet tudni, hogy Habony Árpád gálánsan a KESMA-nak ajándékozott lapját kidobják a BKV területeiről hamarosan, ezért bár nincs kimondva, de a propagandalap helyét is betölthetik jövő évtől, amikor már nem csak próbaszámként jelennek meg, hanem naponta.

 

 

Indokolt tehát összehasonlítani az első Pesti Hírlapot a magát már csak betiltott Lokálként emlegető újsággal, úgyhogy most meg is tesszük ezt szigorúan gyakorlatias szempontok szerint. A terjedelem egyelőre nem mérvadó, később mindkét kiadvány 16 oldalas lesz, de a Pesti Hírlap 28-cal indul. 

 

Méret

 

A Lokál A4-ben, a Pesti Hírlap A3-ban jelenik meg. Ettől a Pesti Hírlap megadja a klasszikus polgári hangulatú újságolvasás élményét a hajtogatással, cserébe viszont a kisebb Lokált sokkal könnyebb kihajtogatni a villamoson.

 

Címlap

 

A Pesti Hírlap kapott egyfajta díszkötést is egy tojást és egy csibét ábrázoló képpel, de most a rendes címoldalt nézzük. A Lokál rettentően színes, csempék vannak rajta, és már a címlap egy részét is elfoglalja a Szerencsejáték Zrt. hirdetése. Ezzel szemben a Pesti Hírlap úgy néz ki, nem akarja kiszúrni az olvasó szemét, feketével és sárgával dolgozik főleg. 

 

 

Persze sokkal érdekesebb a címlap tartalma! A Lokál vezető anyaga a köztévé Jónak lenni jó! elnevezésű jótékonysági akciójáról szól, ami mellett az ígéret szerint világsztárok is kiállnak, de arról nem tudni, kik. További címek: Gyurcsányék falaznak Gothár Péternek, Súlyosabban büntetik a parlamenti balhézást, Jáksó László nem hitte, hogy újra megnősül, az Atlético még küzd a továbbjutásért.

 

A Pesti Hírlapnál az Élet uzsoraalbérletben című anyag szerepel a legnagyobban, ez a lakhatási válságról szól, alatta felteszik a kérdést, hogy mit nyerhetnek a budapestiek az atlétikai stadionnal. Szerepel még rajta Pokorni Zoltán XII. kerületi fideszes polgármester, az elfogadott parlamenti kultúratörvény, a Petőfi Irodalmi Múzeumot igazgató Demeter Szilárd, a magyar és osztrák foci pénzügyi hátterét összehasonlító cím, és Se kenyér, se cirkusz címmel az, hogy Oroszországot minden nagyobb világversenyről kitiltották.

 

Belső tartalom

 

Nehéz összehasonlítani, és nem csak azért, mert a Lokál főleg bulvárnapilapként pozicionálja magát, míg a Pesti Hírlap már a nevében is hírlapként. A Lokál a híreket jellemzően véleményesen írja meg: ellenzéki cirkusz, ordenáré tábla, viselkedni nem tudó képviselők szerepelnek már az első cikkoldalon, Gothár Péterrel zaklatási botrányával kapcsoaltban pedig az ellenzék viselkedését jellemezték szégyennek, egy keretes anyagban pedig azt hangsúlyozták, a kormányhoz közel álló Újszínházban viszont nem volt zaklatási botrány soha. A címadási gyakorlat is inkább hangulatot sugároz, mint tartalmat:

 

például van egy Megvédte Magyarországot Varga Judit cím, de arról csak később szerezhetünk tudomást, hogy valójában mi történt.

 

 

A Pesti Hírlap próbál tárgyilagos lenni, ezért nem nagyon használ jelzőket: Milliókat kaszálnak az uzsorázók a legszegényebb albérlőkön, Szájkosár vagy méltóság: szigorított a többség a Házszabályon, Teljes káosz a Blaha Lujza tér felújítása körül. Az újságot jól láthatóan olvasásra szánják inkább, mint átpörgetésre, ezért szinte nem is szerepelnek benne a Lokál alapjául szolgáló maximum ezer karakterből álló anyagok. 

 

 

Alapvető különbség, hogy a Pesti Hírlap anyagainak egytől egyig van szerzője, és nem az újság kollektív tudataként adják el az anyagaikat. Van véleményrovat, de abban megjelenik például a baloldalisággal aligha vádolható Bencsik András is, de még a kultúra jobboldalivá varázsolánának élharcosa, Demeter Szilárd sem az univerzális gonoszként van beállítva.

 

 

Klasszikus bulváranyagot igazából nem tartalmaz a Pesti Hírlap még 28 oldalon sem, a legközelebb ehhez egy Básti Juli-interjú áll, a Lokálban azért kap egy hosszabbnak számító írást Jáksó László magánélete.

 

Hirdetések

 

Ahogy mondtuk, a Lokálnak már a címlapján is ott virít a simán állami hirdetésnek számító Szerencsejáték Zrt. üzenete, az első oldal pedig egy egészoldalas karácsonyi üdvözlet Magyarország Kormánya megbízásából, ráadásul feltűnik ugyanez az üzenet más képpel a tizedik oldalon is, illetve a 15. oldal is megkapta, szóval a kormány tényleg nagyon boldog karácsonyt szeretne. Látható még az Operettszínház János vitéz című darabjának hirdetése,

 

de egy ízületi fájdalmakat elintéző csodaszerről is információt kapunk, a maradék a társlapok hirdetése, néha pedig álláshirdetése. A Hot! magazinhoz például több munkatársat is keresnek mostanában.

 

Első számként persze nem feltételnül mérvadó, de a Pesti Hírlapban nincs állami hirdetés, viszont megjelenik egészoldalasban a Matolcsy-közeli Pécsi Sör, a Köki Terminal kétszer is kap fél oldalt, de van itt az új Aspirintől kezdve a mozikba kerülő filmeken át a nyugdíjasotthonig minden. Egészoldalasra két hirdetőnek futotta még a Pécsi Sörön kívül: a Mr. Sale-nek, ami márkás férfiruházatot ígér nagykereskedelmi áron, illetve az Epson-nyomtatóknak.

 

 

Összegzés

 

Bár a kormányoldal elképzeléseibe nyilván nem illik, a Pesti Hírlap egy olyan újság, aminek indulásakor tényleg nem csak véletlenül lettek bedobva a hagyományos brit lapok kapcsolódási pontként, ráadásul mivel a tervek szerint csak az esti órákban jelenik meg, egész nem is a keresztrejtvényekre vágyó egyetemisták és unatkozva villamosozó dolgozók a fő célpontok, hanem azok, akik mondjuk otthon átlapoznának valamit.

 

A Lokál meg Lokál, amit igazából olyan, mint egy Rossmann-katalógus kormányüzenetekkel. Talán azt is meg merem kockáztatni, hogy a Lokál az ott dolgozókon kívül a világon senkinek nem fog hiányozni, ha viszont a Pesti Hírlap kihúzza értelmezhető ideig, akkor azért lesz majd pár ember, akik keresik hazafelé az aznapi számot.

 

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása. Podcast!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egyszerűsített logót kap Budapest, a fővárosi fenntartású cégek esetében pedig egységes ernyőarculattal cserélnék le a jelenlegi összevisszaságot.

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Toszkána az olasz baloldal fellegvára, 1921-ben a tengerparti Livornóban alapították meg az olasz kommunista pártot. Salvini és a jobbközép most egy keményvonalas EP-képviselővel hódítaná meg a vörös tartományt. Körbefotóztuk!

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás