+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. december 11. szerda, 16:00
A budapesti bazilika előtti karácsonyi vásár olyan közönségszavazáson lett a legjobb, ahol már a jelöltséghez tízezer eurót kell kipengetni. Orbán azért büszkélkedik vele a Facebookon.

Ha internetes szavazásokról van szó, Magyarország hagyományosan világelső, és ezt a tulajdonságunkat most is sikerült azzal bizonyítani, hogy hivatalosan is a Szent István bazilika előtti vásár lett Európa legszebb karácsonyi vására a European Best Destinations névre hallgató turisztikai oldal szerint – ezzel még Orbán Viktor miniszterelnök is elbüszkélkedett a Facebook-oldalán.

 

 

A vásár honlapon való jellemzése külön kiemeli Európa legnagyobb 3D-s lézershow-ját, de nemcsak a legjobb karácsonyi vásár lett a budapesti, hanem „a legjobb karácsonyi vásár a karácsony szellemével”, és a „legjobb környezettudatos karácsonyi vásár” címet is elnyerte, ráadásul 20 ezerrel több szavazatot kapott, mint tavaly, amikor a második helyre volt jó.

 

Az ilyen turisztikai listákat persze érdemes kis távolságtartással kezelni, és bár a European Best Destinations majdnem 300 ezer szavazata így is tekintélyt parancsoló, egy apróságot azért kihagyott például Orbán Viktor is Facebookon: az, hogy ez pontosan ugyanaz a lista, amiről a kolozsvári Ziar de Cluj hírportál egy hete már kiderítette az erdélyi nagyváros polgármesteri hivatalával történt levelezéséből,

 

hogy bárki bekerülhet a listázott városok közé, ahogy tette ezt szerintük teljesen indokolatlanul Kolozsvár is, ha kifizeti a 10 ezer eurós, azaz úgy 3,3 milió forintos nevezési díjat.

 

„Hogy lehet, hogy egy olyan kis másodkategóriás karácsonyi vásár, mint amilyen a kolozsvári, jelölt lehet egy olyan listán, amelyen nincsenek ott a valóban jó romániai vásárok (a nagyszebeni és a brassói), nem beszélve arról, hogy egy lapon emlegetik a bécsi, budapesti, prágai vásárokkal?” – tette fel akkor a kérdést a kolozsvári portál tudósítója a Transindex fordítása szerint.

 

Kolozsvár ennyi pénzért végül a nyolcadik helyet szerezte meg, a vajdasági Újvidék pedig annak ellenére hozott össze egy tizedik pozíciót, hogy már a minden különlegességet felnagyítani igyekvő promóciós képeken sem tűnik fel semmi őrülten izgalmas. Pozsony a 19. helyet csípte meg.

 

A listát nézve nem is annyira meglepő, hogy az amúgy idén tényleg minden csicsát megkapott budapesti lett az első, megelőzve a régiónk karácsonyi vásárainak ősatyjának számító Bécset, ahova idén is számtalan turistabusz indul Budapestről egy jó puncsozásra. A tényleg híres németországi karácsonyi vásárok, mint a 14. század óta létező frankfurti, a Lebkuchen miatt népszerű nürnbergi vagy a 15. század óta számontartott drezdai pedig eleve nem is szerepelnek a fizetős listán. Az évente négymillió turistát bevonzó kölni a 17. helyet szerezte meg.

 

Azon persze lehet vitázni, hoz-e ez a díj bármit is a 10 ezer euróért cserébe, de amúgy az oldal saját bevallása szerint elég népszerű, Facebookon például 77 ezer ember követi őket, és azt állítják, összességében 5,5 millió utazóval van valamilyen kapcsolata a hálózatuknak. Ez utóbbit azért árnyalja, hogy a szállásfoglalási szolgáltatásaik általában annyiból állnak, hogy tovább viszik a felhasználót Booking.com-ra.

 

A valós adatokat a Similar Web nyilvánosan elérhető részén érdemes nézni:

 

eszerint például Nagy-Britannia 1893. leglátogatottabb turisztikai oldaláról van szó,

 

ami általában a karácsonyi vásárokkal kapcsolatos keresésekkel tartja magát szinten, a forgalmuk 88 százaléka a Google-ről érkezik, novemberben ez például 500 ezer látogatót jelentett átlagosan másfél perc oldalon töltött idővel.

 

Elküldtük szerda délelőtt kérdéseinket az European Best Destinationsnek, illetve a Magyar Turisztikai Ügynökségnek is arról, mennyire éri meg egy online szavazáson való szereplésre pénzt költeni, illetve hogy idén mennyi volt a nevezési díj, de cikkünk délután 16 órai megjelenéséig nem kaptunk választ.

 

FOTÓ: Advent Bazilika

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Siófok rendelt ötezer maszkot
az új rendelet betartatásához,
de akinek nincs, az akár sállal vagy kendővel is eltakarhatja majd a száját és az orrát.

Csecsemő is van a megbetegedettek között, lehetőleg ne cigivel és piával javítsunk a karanténhangulaton, készül az új eljárásrend is. Ez volt a keddi sajtótájékoztatón.

Az 59 éves beteg több krónikus betegséggel is küzdött. Emellett 492-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma itthon.

A bukovinai Szucsávában korábban egy kórházat is be kellett zárni: a romániai koronavírusosok negyede itteni.

Melyik magyar stadiont lehetne itthon a koronavírussal fertőzötteknek átalakítani? Szavazz a cikkben!

Néppárti EP-képviselő is aláírta az ezt szorgalmazó petíciót.

Január végén szatirikus cikkben képzeltük el, hogyan kezeli majd a hazai média és politika a koronavírus megjelenését. Mivel már benne vagyunk, nézzük meg, miben lett igazunk!

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás