+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. december 11. szerda, 16:00
A budapesti bazilika előtti karácsonyi vásár olyan közönségszavazáson lett a legjobb, ahol már a jelöltséghez tízezer eurót kell kipengetni. Orbán azért büszkélkedik vele a Facebookon.

Ha internetes szavazásokról van szó, Magyarország hagyományosan világelső, és ezt a tulajdonságunkat most is sikerült azzal bizonyítani, hogy hivatalosan is a Szent István bazilika előtti vásár lett Európa legszebb karácsonyi vására a European Best Destinations névre hallgató turisztikai oldal szerint – ezzel még Orbán Viktor miniszterelnök is elbüszkélkedett a Facebook-oldalán.

 

 

A vásár honlapon való jellemzése külön kiemeli Európa legnagyobb 3D-s lézershow-ját, de nemcsak a legjobb karácsonyi vásár lett a budapesti, hanem „a legjobb karácsonyi vásár a karácsony szellemével”, és a „legjobb környezettudatos karácsonyi vásár” címet is elnyerte, ráadásul 20 ezerrel több szavazatot kapott, mint tavaly, amikor a második helyre volt jó.

 

Az ilyen turisztikai listákat persze érdemes kis távolságtartással kezelni, és bár a European Best Destinations majdnem 300 ezer szavazata így is tekintélyt parancsoló, egy apróságot azért kihagyott például Orbán Viktor is Facebookon: az, hogy ez pontosan ugyanaz a lista, amiről a kolozsvári Ziar de Cluj hírportál egy hete már kiderítette az erdélyi nagyváros polgármesteri hivatalával történt levelezéséből,

 

hogy bárki bekerülhet a listázott városok közé, ahogy tette ezt szerintük teljesen indokolatlanul Kolozsvár is, ha kifizeti a 10 ezer eurós, azaz úgy 3,3 milió forintos nevezési díjat.

 

„Hogy lehet, hogy egy olyan kis másodkategóriás karácsonyi vásár, mint amilyen a kolozsvári, jelölt lehet egy olyan listán, amelyen nincsenek ott a valóban jó romániai vásárok (a nagyszebeni és a brassói), nem beszélve arról, hogy egy lapon emlegetik a bécsi, budapesti, prágai vásárokkal?” – tette fel akkor a kérdést a kolozsvári portál tudósítója a Transindex fordítása szerint.

 

Kolozsvár ennyi pénzért végül a nyolcadik helyet szerezte meg, a vajdasági Újvidék pedig annak ellenére hozott össze egy tizedik pozíciót, hogy már a minden különlegességet felnagyítani igyekvő promóciós képeken sem tűnik fel semmi őrülten izgalmas. Pozsony a 19. helyet csípte meg.

 

A listát nézve nem is annyira meglepő, hogy az amúgy idén tényleg minden csicsát megkapott budapesti lett az első, megelőzve a régiónk karácsonyi vásárainak ősatyjának számító Bécset, ahova idén is számtalan turistabusz indul Budapestről egy jó puncsozásra. A tényleg híres németországi karácsonyi vásárok, mint a 14. század óta létező frankfurti, a Lebkuchen miatt népszerű nürnbergi vagy a 15. század óta számontartott drezdai pedig eleve nem is szerepelnek a fizetős listán. Az évente négymillió turistát bevonzó kölni a 17. helyet szerezte meg.

 

Azon persze lehet vitázni, hoz-e ez a díj bármit is a 10 ezer euróért cserébe, de amúgy az oldal saját bevallása szerint elég népszerű, Facebookon például 77 ezer ember követi őket, és azt állítják, összességében 5,5 millió utazóval van valamilyen kapcsolata a hálózatuknak. Ez utóbbit azért árnyalja, hogy a szállásfoglalási szolgáltatásaik általában annyiból állnak, hogy tovább viszik a felhasználót Booking.com-ra.

 

A valós adatokat a Similar Web nyilvánosan elérhető részén érdemes nézni:

 

eszerint például Nagy-Britannia 1893. leglátogatottabb turisztikai oldaláról van szó,

 

ami általában a karácsonyi vásárokkal kapcsolatos keresésekkel tartja magát szinten, a forgalmuk 88 százaléka a Google-ről érkezik, novemberben ez például 500 ezer látogatót jelentett átlagosan másfél perc oldalon töltött idővel.

 

Elküldtük szerda délelőtt kérdéseinket az European Best Destinationsnek, illetve a Magyar Turisztikai Ügynökségnek is arról, mennyire éri meg egy online szavazáson való szereplésre pénzt költeni, illetve hogy idén mennyi volt a nevezési díj, de cikkünk délután 16 órai megjelenéséig nem kaptunk választ.

 

FOTÓ: Advent Bazilika

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A listára kerüléshez nem csak az kellett, hogy jó hely legyen az úticél, hanem az is, hogy ne kelljen túl sok pénzt költeni rá.

Bár az új stadionok kihasználtsága sokszor tragikus, nagyon úgy tűnik, tényleg nem tettek rosszat az érdeklődésnek.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a főpolgármester. Ott voltunk.

A salgótarjáni Turcsány László lemondott, majd ezt visszavonta, de közölte: frakcióvezető semmiképp sem marad.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás