+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. december 11. szerda, 08:07
A boszniai táborban körülbelül hatszáz ember élt embertelen körülmények között: mosdó és víz sem volt, az emberek pedig még a hóesés után is sátrakban húzták meg magukat.

Elkezdték a bosnyák hatóságok a hírhedt vučjaki migránstábor felszámolását, miután a nemzetközi közösség egyre hangosabban tiltakozott a táborban uralkodó körülmények miatt –  tudósít a Balkan Insight.

 

Ha ma nem zárjuk be a tábort, másnap emberek fognak meghalni

 

Vučjak egy kis boszniai település Bihács városa fölött csupán pár kilométerre a horvát – és ezzel pedig az európai uniós – határtól. Itt még júniusban alakították ki a migránstábort a hatóságok, és fokozatosan egyre ismertebbé vált annak különösen rossz, embertelen körülményei miatt: a táborban se mosdó, se folyóvíz nincsen, ráadásul egy bosnyák háborús aknamező közelében helyezkedik el.

 

Barakkokat sem húztak fel a migránsoknak, akiknek így sátrakban kell meghúzniuk magukat.

 

Ez persze a nyári és kora őszi hónapokban talán még nem is jelentett túlságosan nagy problémát, de a téli fagyok közeledtével a helyzet tarthatatlanná vált, és félő volt, hogy a tábor embertelen körülményei miatt előbb-utóbb haláleset is bekövetkezik majd ott.

 

 

Az ott lakó, körülbelül hatszáz bevándorló elszállítását kedden kezdték meg a hatóságok, az emberek Vučjakból a Szarajevó melletti usivaki fogadóközpontba, illetve a Mostartól nem messze található salakovaci menekülttáborba kerülnek. Ez sem lesz ugyanakkor még végleges megoldás, hiszen a szintén Szarajevó melletti Blažuj katonai barakkjait tervezik most a hatóságok alkalmassá tenni a migránsok fogadására.

 

„Ha ma nem zárjuk be a tábort, akkor másnap itt elkezdenek meghalni az emberek”

 

– ezt már Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogi biztosa mondta a hófödte vučjaki tábor bezárását bejelentő sajtótájékoztatón, aki még múlt héten látogatta meg a tábort és figyelmeztetett a helyzet tarthatatlanságára.

 

Sokan elmenni sem akartak a határ közeléből

 

A bosnyák hatóságok elég lassan léptek, részint a rendkívül bonyolult államszervezet miatt. Ahogy a Válasz Online helyszíni tudósítója pár napja be is számolt, míg a Bihácsot és környékét – így a tábort is – magába foglaló Una-Szana-i kanton a szarajevói központi kormányt hibáztatja a kialakult helyzetért, addig a fővárosból a kanton kormányára mutogatnak. Ez nemcsak a hatékonyságot nehezíti meg, de a segélyszervezetek dolgát is, akik nehezen tudnak kiigazodni a bonyolult struktúrában.

 

Végül Mustafa Ružnić, a kanton miniszterelnöke bejelentette: sikerült megállapodniuk Dragan Mektić bosnyák belbiztonsági miniszterrel a migránsok áthelyezéséről, amely megközelítőleg három napot vesz majd igénybe.

 

A vučjaki táborban elszállásoltak nagy része egyébként már nem tényleges menekült, hanem gazdasági bevándorló. Ők elsősorban Horvátországon keresztül szeretnének az EU-ba lépni, de a hatóságok nagy számban fordítják őket vissza Bosznia felé. A Radio Free Europe helyszíni tudósítója szerint

 

a mostoha körülmények ellenére sokan nem is akartak elmenni a határtól csupán pár kilométerre lévő menekülttáborból

 

az ország szívében elhelyezkedő fogadóközpontba, hiszen így nem kísérelhetnének meg beszökni az EU területére. Jelenleg körülbelül 7-8 ezer migráns tartózkodik Boszniában, a többségük Szerbiából és Montenegróból érkezik, és az EU felé szeretne továbbhaladni.

 

BORÍTÓKÉP: Jean Mackenzie / Twitter

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Többször is meg kellett szakítani az új választást követelő lakosok miatt az ülést Gödön, mielőtt sikerült volna újabb 30 napra felfüggeszteni a momentumos polgármestert, Balogh Csabát.

HC Strache úgy indulna Bécsben saját listával, hogy azt se tudni róla, bécsi lakos-e egyáltalán. Ha Strachét kizárják a versenyből, akkor a Stache-párt óv, ha nem zárják ki, akkor meg a volt pártja teszi ezt.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden héten elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

A hét kérdése

Maradjon Lukasenka? Jöjjön a rezsimváltás? Egyesüljenek az oroszokkal? Vagy Litvániával? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás