+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. december 11. szerda, 08:07
A boszniai táborban körülbelül hatszáz ember élt embertelen körülmények között: mosdó és víz sem volt, az emberek pedig még a hóesés után is sátrakban húzták meg magukat.

Elkezdték a bosnyák hatóságok a hírhedt vučjaki migránstábor felszámolását, miután a nemzetközi közösség egyre hangosabban tiltakozott a táborban uralkodó körülmények miatt –  tudósít a Balkan Insight.

 

Ha ma nem zárjuk be a tábort, másnap emberek fognak meghalni

 

Vučjak egy kis boszniai település Bihács városa fölött csupán pár kilométerre a horvát – és ezzel pedig az európai uniós – határtól. Itt még júniusban alakították ki a migránstábort a hatóságok, és fokozatosan egyre ismertebbé vált annak különösen rossz, embertelen körülményei miatt: a táborban se mosdó, se folyóvíz nincsen, ráadásul egy bosnyák háborús aknamező közelében helyezkedik el.

 

Barakkokat sem húztak fel a migránsoknak, akiknek így sátrakban kell meghúzniuk magukat.

 

Ez persze a nyári és kora őszi hónapokban talán még nem is jelentett túlságosan nagy problémát, de a téli fagyok közeledtével a helyzet tarthatatlanná vált, és félő volt, hogy a tábor embertelen körülményei miatt előbb-utóbb haláleset is bekövetkezik majd ott.

 

 

Az ott lakó, körülbelül hatszáz bevándorló elszállítását kedden kezdték meg a hatóságok, az emberek Vučjakból a Szarajevó melletti usivaki fogadóközpontba, illetve a Mostartól nem messze található salakovaci menekülttáborba kerülnek. Ez sem lesz ugyanakkor még végleges megoldás, hiszen a szintén Szarajevó melletti Blažuj katonai barakkjait tervezik most a hatóságok alkalmassá tenni a migránsok fogadására.

 

„Ha ma nem zárjuk be a tábort, akkor másnap itt elkezdenek meghalni az emberek”

 

– ezt már Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogi biztosa mondta a hófödte vučjaki tábor bezárását bejelentő sajtótájékoztatón, aki még múlt héten látogatta meg a tábort és figyelmeztetett a helyzet tarthatatlanságára.

 

Sokan elmenni sem akartak a határ közeléből

 

A bosnyák hatóságok elég lassan léptek, részint a rendkívül bonyolult államszervezet miatt. Ahogy a Válasz Online helyszíni tudósítója pár napja be is számolt, míg a Bihácsot és környékét – így a tábort is – magába foglaló Una-Szana-i kanton a szarajevói központi kormányt hibáztatja a kialakult helyzetért, addig a fővárosból a kanton kormányára mutogatnak. Ez nemcsak a hatékonyságot nehezíti meg, de a segélyszervezetek dolgát is, akik nehezen tudnak kiigazodni a bonyolult struktúrában.

 

Végül Mustafa Ružnić, a kanton miniszterelnöke bejelentette: sikerült megállapodniuk Dragan Mektić bosnyák belbiztonsági miniszterrel a migránsok áthelyezéséről, amely megközelítőleg három napot vesz majd igénybe.

 

A vučjaki táborban elszállásoltak nagy része egyébként már nem tényleges menekült, hanem gazdasági bevándorló. Ők elsősorban Horvátországon keresztül szeretnének az EU-ba lépni, de a hatóságok nagy számban fordítják őket vissza Bosznia felé. A Radio Free Europe helyszíni tudósítója szerint

 

a mostoha körülmények ellenére sokan nem is akartak elmenni a határtól csupán pár kilométerre lévő menekülttáborból

 

az ország szívében elhelyezkedő fogadóközpontba, hiszen így nem kísérelhetnének meg beszökni az EU területére. Jelenleg körülbelül 7-8 ezer migráns tartózkodik Boszniában, a többségük Szerbiából és Montenegróból érkezik, és az EU felé szeretne továbbhaladni.

 

BORÍTÓKÉP: Jean Mackenzie / Twitter

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

Ha a salgótarjáni Turcsány László valóban lemond, akkor időközi választás jön a nógrádi megyeszékhelyen.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót Karácsony Gergely főpolgármester.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Az igazi baj az a főpolgármester szerint, hogy a kormány nem tárgyal Budapesttel a fővárost érintő uniós források elosztásával kapcsolatban.

Székesfehérvár tízezer eurót küld az ausztrál bozóttüzek okozta károk enyhítésére. De adakozik-e a főváros és a többi önkormányzat? Körbekérdeztünk!

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás