+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. december 9. hétfő, 18:04
Ha a Fidesz nem ügyködik azon, hogy megszívassa az ellenzéki frakciókat, ma aligha bővült volna a DK padsora a Liberálisok elnökével.

„Hónapok óta beszélgettünk a DK-val arról, hogy csatlakozhatnék a frakcióhoz, alapvetően a párt keresett meg engem” – erről beszélt az Azonnalinak Bősz Anett, a Liberálisok frissen megválasztott elnöke, aki hétfőn jelentette be: beül a Demokratikus Koalíció parlamenti frakciójába. 

 

Párbeszéd --> független --> Gyurcsány

 

A parlamentbe 2018-ban az MSZP-Párbeszéd listájáról bekerülő Bősz Anett eddig független országgyűlési képviselőként dolgozott. Ugyan tavaly az új Országgyűlés megalakulása után beült a Párbeszéd frakciójába, de tíz nap után már távozott is onnan. Akkor ezt azzal indokolta: nem látott garanciát arra, hogy érvényre juttathassa a liberális értékeket. A háttérben viszont kiderült: Molnár Gyula korábbi MSZP-elnök azt ígérte a liberálisoknak, évi hatvanmillió forinttal támogatják őket a parlamentben, ám erről a dealről az MSZP vezető testületei nem tudtak. Bár Bősz kilépésével úgy tűnt, megszűnik a Párbeszéd frakciója, azt végül a pécsi egyéni választókörzetét független, több ellenzéki párt által támogatott jelöltként megnyerő közgazdász, Mellár Tamás megmentette.

 

Bősz Anett az Azonnalinak arról beszélt: most érett meg arra a helyzet, hogy csatlakozzon a DK frakciójához. Mint mondta, ez egyébként is megtörtént volna, de

 

a folyamatot felgyorsította, hogy egy fideszes törvényjavaslat szerint a jövőben frakciót csak és kizárólag az előző választáson országos listát állító és mandátumot szerző, ugyanazon párthoz tartozó képviselők alakíthatnának.

 

Vagyis január elsejétől függetlenek nem léphetnének be frakciókba. Bősz Anett elmondta, garanciákat kapott a DK-tól arra, hogy erőteljesen képviselheti a liberális értékeket a frakción belül. Hogy ez mit jelent konkrétan, arra azt mondta, például a kettejük közti megállapodás tartalmazza, hogy alapvetően az illiberális állam elleni küzdelemben fontosnak tartják a liberális értékek megjelenítését. 

 

Mit csinál egy liberális a DK-nál?

 

Bősz Anettnek a jövőben több mozgástere is lesz frakcióban ülő képviselőként, mint függetlenként. Például többet szólalhat majd fel, mondhat napirend előtti felszólalásokat vagy intézhet interpellációkat. Hogy milyen témában fog először Orbán Viktor miniszterelnökhöz interpellációt benyújtani, arra azt mondta: rengeteg kérdése lenne, de az egyik első az lesz, hogy „hogyan lehet, hogy az egykori fiatal demokratából, aki liberálisként definiálta magát, mostanra egy jogcsorbító és autoriter ember lett”.

 

Azt is megtudtuk, hogy Bősz Anett nem köteles minden esetben együtt szavazni a DK-val, de az eltérő véleményből eredő különutas szavazást – megállapodás szerint – előre jelzi majd a DK-frakciónak, ugyanis szakpolitikai különbségek is vannak közte és a DK között. Például a Liberálisok alapvetően ki vannak békülve az egykulcsos adóval, míg a DK többkulcsos adórendszert szeretne. Igaz, mint a politikus hangsúlyozta: most nem azt keresi, ami elválasztja őt az ellenzéki pártoktól, így a szakpolitikai területeken nem tervez nekimenni majd a DK-nak vagy másnak az ellenzékből. „Régóta látszódik az ellenzék munkáján, hogy azt keressük, miben vagyunk egyek.”

 

Hogy nem tart-e attól, hogy a DK-val is rövid úton véget ér az együttműködése, mint a Párbeszéddel, arra azt mondta, nem, „egy szerves fejlődésen ment azóta keresztül az ellenzék”. „Én egyébként beszéltem hétfőn a bejelentés előtt az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség vezetőivel, és ők barátsággal elfogadták a döntésemet”.

 

És hogy a DK-val való közös munkának hosszútávon nem az lesz-e a vége, hogy a Liberálisok beolvadnak a DK-ba?

 

A Liberálisok elnöke erre úgy válaszolt, kapott kajánkodó üzenetet a KDNP-s Nacsa Lőrinctől, amelyben felidézte neki, hogy Bősz Anett még éppen az Azonnalinak azt mondta, ha nem lenne liberális párt, akkor más párthoz eleve be se lépne. „Ugyanakkor az, hogy csatlakozom a DK frakciójához, két párt parlamenti együttműködését jelenti, nem arról van szó, hogy beolvadjunk”. Nacsa Lőrincnek egyébként azt válaszolta Bősz Anett: „ez kizárólag a ti házszabályotok sara”.

 

MONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a Karácsony Gergely főpolgármester.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Az igazi baj az a főpolgármester szerint, hogy a kormány nem tárgyal Budapesttel a fővárost érintő uniós források elosztásával kapcsolatban.

Székesfehérvár tízezer eurót küld az ausztrál bozóttüzek okozta károk enyhítésére. De adakozik-e a főváros és a többi önkormányzat? Körbekérdeztünk!

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

Utah állam republikánus kormányzójának nem tetszett, hogy az állam kreatív szexuális utalgatások tárgya lett.

Két katalán függetlenségpárti is beült nemrég az EP-be, de a spanyolok kérésére máris eljárás indult, hogy fosszák meg őket mentelmi joguktól.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás