+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. december 9. hétfő, 18:04
Ha a Fidesz nem ügyködik azon, hogy megszívassa az ellenzéki frakciókat, ma aligha bővült volna a DK padsora a Liberálisok elnökével.

„Hónapok óta beszélgettünk a DK-val arról, hogy csatlakozhatnék a frakcióhoz, alapvetően a párt keresett meg engem” – erről beszélt az Azonnalinak Bősz Anett, a Liberálisok frissen megválasztott elnöke, aki hétfőn jelentette be: beül a Demokratikus Koalíció parlamenti frakciójába. 

 

Párbeszéd --> független --> Gyurcsány

 

A parlamentbe 2018-ban az MSZP-Párbeszéd listájáról bekerülő Bősz Anett eddig független országgyűlési képviselőként dolgozott. Ugyan tavaly az új Országgyűlés megalakulása után beült a Párbeszéd frakciójába, de tíz nap után már távozott is onnan. Akkor ezt azzal indokolta: nem látott garanciát arra, hogy érvényre juttathassa a liberális értékeket. A háttérben viszont kiderült: Molnár Gyula korábbi MSZP-elnök azt ígérte a liberálisoknak, évi hatvanmillió forinttal támogatják őket a parlamentben, ám erről a dealről az MSZP vezető testületei nem tudtak. Bár Bősz kilépésével úgy tűnt, megszűnik a Párbeszéd frakciója, azt végül a pécsi egyéni választókörzetét független, több ellenzéki párt által támogatott jelöltként megnyerő közgazdász, Mellár Tamás megmentette.

 

Bősz Anett az Azonnalinak arról beszélt: most érett meg arra a helyzet, hogy csatlakozzon a DK frakciójához. Mint mondta, ez egyébként is megtörtént volna, de

 

a folyamatot felgyorsította, hogy egy fideszes törvényjavaslat szerint a jövőben frakciót csak és kizárólag az előző választáson országos listát állító és mandátumot szerző, ugyanazon párthoz tartozó képviselők alakíthatnának.

 

Vagyis január elsejétől függetlenek nem léphetnének be frakciókba. Bősz Anett elmondta, garanciákat kapott a DK-tól arra, hogy erőteljesen képviselheti a liberális értékeket a frakción belül. Hogy ez mit jelent konkrétan, arra azt mondta, például a kettejük közti megállapodás tartalmazza, hogy alapvetően az illiberális állam elleni küzdelemben fontosnak tartják a liberális értékek megjelenítését. 

 

Mit csinál egy liberális a DK-nál?

 

Bősz Anettnek a jövőben több mozgástere is lesz frakcióban ülő képviselőként, mint függetlenként. Például többet szólalhat majd fel, mondhat napirend előtti felszólalásokat vagy intézhet interpellációkat. Hogy milyen témában fog először Orbán Viktor miniszterelnökhöz interpellációt benyújtani, arra azt mondta: rengeteg kérdése lenne, de az egyik első az lesz, hogy „hogyan lehet, hogy az egykori fiatal demokratából, aki liberálisként definiálta magát, mostanra egy jogcsorbító és autoriter ember lett”.

 

Azt is megtudtuk, hogy Bősz Anett nem köteles minden esetben együtt szavazni a DK-val, de az eltérő véleményből eredő különutas szavazást – megállapodás szerint – előre jelzi majd a DK-frakciónak, ugyanis szakpolitikai különbségek is vannak közte és a DK között. Például a Liberálisok alapvetően ki vannak békülve az egykulcsos adóval, míg a DK többkulcsos adórendszert szeretne. Igaz, mint a politikus hangsúlyozta: most nem azt keresi, ami elválasztja őt az ellenzéki pártoktól, így a szakpolitikai területeken nem tervez nekimenni majd a DK-nak vagy másnak az ellenzékből. „Régóta látszódik az ellenzék munkáján, hogy azt keressük, miben vagyunk egyek.”

 

Hogy nem tart-e attól, hogy a DK-val is rövid úton véget ér az együttműködése, mint a Párbeszéddel, arra azt mondta, nem, „egy szerves fejlődésen ment azóta keresztül az ellenzék”. „Én egyébként beszéltem hétfőn a bejelentés előtt az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség vezetőivel, és ők barátsággal elfogadták a döntésemet”.

 

És hogy a DK-val való közös munkának hosszútávon nem az lesz-e a vége, hogy a Liberálisok beolvadnak a DK-ba?

 

A Liberálisok elnöke erre úgy válaszolt, kapott kajánkodó üzenetet a KDNP-s Nacsa Lőrinctől, amelyben felidézte neki, hogy Bősz Anett még éppen az Azonnalinak azt mondta, ha nem lenne liberális párt, akkor más párthoz eleve be se lépne. „Ugyanakkor az, hogy csatlakozom a DK frakciójához, két párt parlamenti együttműködését jelenti, nem arról van szó, hogy beolvadjunk”. Nacsa Lőrincnek egyébként azt válaszolta Bősz Anett: „ez kizárólag a ti házszabályotok sara”.

 

MONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A techóriás szenzorokkal rögzítené a munkavállalók testbeszédét és mimikáját, hogy pontozza a meetingek minőségét, de a kritikusok szerint a munkavállalói jogok rovására növelnék a munka hatékonyságát.

Aki eddig máshol követte őket, annak most megváltoznak a médiafogyasztási szokásai.

Az Azonnalinak nyilatkozó szakértő szerint Portugália nyíltan biztosan nem vállalja majd föl ezt az érdekeivel ellentétes álláspontot.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Az Azonnali heti tsúfos tükre ismét jelentkezik: ezúttal egészen az ókori Washingtonig repülünk vissza a történelembe!

A konstancai román ortodox érsek megint nagyban tesz a járvány miatt elrendelt korlátozásokra, és a híveinek is van jó magyarázata arra, hogy miért nem kell aggódni.

Már csak a pecsét hiányzik, hogy az LMP is hivatalosan elkötelezze magát a közös ellenzéki lista mellett, de párton belül ez már el van döntve.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás