Előrehoznák Jakab Péter elnökké választását a Jobbikban

Szerző: Hutter Marianna
2019.12.09. 15:21

Úgy volt, hogy májusra tolják a tisztújítást a Jobbikban, de az elnökség most mégis inkább január 25-én megtartaná azt. Jakab Péter újraindul, de módosít a feltételein.

Előrehoznák Jakab Péter elnökké választását a Jobbikban

Miután november elején meghiúsult a Jobbik rendkívüli tisztújító kongresszusa, úgy tűnt, hogy májusig várnak a rendes tisztújítással.

Most azonban a párt elnöksége mégis korábban, már január 25-én sort kerítene erre

– értesült az Azonnali. Kérdésünkre a dátumot megerősítette a Jobbik sajtóosztálya is. Igaz, ahhoz, hogy a párt ténylegesen előbb tarthassa meg a tisztújítást, ahhoz még előtte a Jobbik országos választmányának is rá kell bólintania.

Na de miért maradt el a tisztújítás legutóbb?

Pár hónapja úgy tűnt, egyenes út vezet Jakab Péter számára a Jobbik-elnökséghez, aki már a párt parlamenti frakcióvezetését is átvette. A Jobbik időközben legnépszerűbbé és legismertebbé arcává váló Jakab ugyanakkor két feltételt szabott a vezetés elvállalásához: egyrészt szerette volna, ha mandátuma nem két, hanem két és fél évre szólhat, másrészt ragaszkodott ahhoz, hogy az általa megjelölt párttagok kerüljenek az elnökségbe. Így Jakab elnökhelyettesként Gyöngyösi Mártonra, alelnökként Lukács Lászlóra, Dudás Róbertre, Balassa Péterre, Nunkovics Tiborra, Szilágyi Györgyre és Z. Kárpát Dánielre számított volna. 

Ám végül a Jobbik választmányi ülésének küldöttei nem támogatták, hogy az újonnan megválasztandó országos elnökség mandátumát két és fél évre hosszabbítsák meg úgy, hogy az a 2022-es országgyűlési választások után járjon le. A párt közleményben jelezte: mivel Jakab Péter elnökjelölt a jelöltség elvállalását előzetesen ehhez az alapszabály-módosításhoz kötötte, így ígéretét betartva visszalépett az elnökjelöltségtől.

Ennek az lett a vége, hogy az országos választmány felkérte az országos elnökséget, hogy vonja vissza a november 9-re kitűzött tisztújító kongresszust, és töltse ki az eredeti, 2020 májusáig szóló mandátumát. A kérésnek az elnökség eleget tett, így úgy tűnt, csak tavasszal lesz tisztújítás.

Jakab Péternek megint lesznek feltételei, de rugalmasabbak

Bármikor is tartson tisztújító kongresszust a Jobbik, a soron következőn elindul elnökjelöltként – így válaszolt Jakab Péter az Azonnali kérdésére, hogy ismét megmérettetné-e magát hozzátéve, ő még nem értesült arról hivatalosan, mégis lesz rendkívüli tisztújítás. Hangsúlyozta: feltételei lesznek továbbra is, mert meggyőződése, hogy nem pozíciót, hanem feladatot vállal, amit pedig csak ezekkel együtt tud felelőséggel elvállalni.

Ugyanakkor a korábbi feltételein változtatni fog, rugalmasabbakat fog szabni az eddigieknél, de hogy ezek mik lesznek, azt a tagsággal fogja először közölni.

Hogy mi volt számára annak tanulsága, hogy legutóbb nem fogadta el a választmány a feltételeit, arra úgy válaszolt: az, hogy ez megosztotta a küldötteket. „Miután a szándéknyilatkozatomban azt mondtam, hogy minden eszközzel őrzöm a párt egységét, ezért abban a helyzetben az volt a helyes, hogy az egység érdekében eggyel hátrébb lépjek. Ha a közösség majd azt kívánja, lépjek egyet előre, azt is meg fogom tenni”.

Az Azonnali a Jakabbal szemben a legutóbb indulni szándékozó Varga-Damm Andreát is kereste, hogy újraindulna-e. Varga-Damm, aki szintén az Azonnalitól hallotta először a konkrét januári dátumot, úgy fogalmazott: még nem tudja. Ha lát olyan érték- és munkaalapú törekvést párton belül arra, hogy önálló arculatot, utat építsenek a társadalom bizalmának növelésére, akkor ebben segít – akár valamilyen vezetői pozícióból is. Ha nem, akkor megmarad országgyűlési képviselő.

Példaként a DK-t említette, amely párt szerinte saját identitását erősítő munkát kíván végezni. „Ha már látunk másnál is ilyen törekvést, akkor a Jobbikban is fel kell gyorsítani az önálló identitás építését és a világos tiszta üzenetek megfogalmazását” – mondta Varga-Damm az Azonnalinak.

Legutóbb egyébként Jakab Péteren és Varga-Damm Andreán kívül a nyilvánosság előtt kevéssé ismert erdélyi politikusuk, Lokody Levente is elindult a Jobbik-elnökségért.

A végül meghiúsult legutóbbi tisztújítás előtt az Azonnali Jakab Péterrel és Varga-Damm Andreával is készített interjút jelöltségük kapcsán. Egyébként azt, hogy a Jobbik novemberben nem választotta elnökké Jakabot, Vona Gábor, a párt volt elnöke is sajnálta, erről az Azonnalinak adott interjúban beszélt.

FOTÓ: Jakab Péter / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek