Sinéad O'Connor mindent képvisel, ami nem fér bele a kereszténydemokráciánkba

Szerző: Fekő Ádám
2019.12.08. 08:08

Budapesten lép fel a nő, aki mintha már karrierje kezdete óta arra tette volna fel az életét, hogy idegesítse az egyházat. Nemrég még iszlámra is váltott, csak hogy teljes legyen a kép.

Sinéad O'Connor mindent képvisel, ami nem fér bele a kereszténydemokráciánkba

Abban, hogy az ír Sinéad O’Connor Budapesten lép fel az Akváriumban, talán nem is az a legfurcsább, hogy az 1990-es évek ikonikus énekesnője, aki egykor még arénákban lépett fel, már simán elfér egy budapesti klubban is. Az is furcsa persze, de hát ilyen ez a popzene. Viszont minden más ennél sokkal furcsább, ami az elmúlt években O’Connor körül történt, az ugyanis már nem csak popzene, hanem személyes tragédia, őrület és persze egy örök kérdés, hogy milyen messzire mehet egy művész anélkül, hogy lebolondozzák.

Igazából nem is teljesen egyértelmű, hogy most itt egy úgynevezett „rendes koncertet” láthatunk-e, vagy inkább valamiféle freak show-t látunk egy súlyos problémákkal küszködő előadótól, aki utoljára 2007-ben adott ki említésre méltó lemezt. Mindegy, mert mindkét esetben érdekes: annyi jó dala mindenképp van, hogy akár jó koncert is legyen, az pedig mindenképp érdekes, hogyan néz az ki, amikor az egykor hangsúlyozottan ír és ír kultúrát népszerűsítő előadó hidzsábban énekli el klasszikus dalait.

Igen, Sinéad O’Connor most épp muszlim, de ez csak a történet legújabb része, úgyhogy várjunk vele kicsit!

O’Connor tulajdonképpen karrierje eleje óta olyan, mintha kifejezetten egy másik híres kopasz előadót, Németh Szilárdot akarná idegesíteni: már 1992-ben, tehát komolyan vehető karrierje elején azzal szerzett magának még nagyobb figyelmet, hogy a Saturday Night Live-ban élő adásban tépte szét II. János Pál pápa képét, ráadásul pont, miközben az „evil” szót énekelte. Állítása szerint az akkoriban hosszú hallgatás után épp nyilvánosságra került gyerekmolesztálások ellen akart ezzel tiltakozni, de értelemszerűen vérig sértette a világ katolikusait vele.

Már ennek elégnek kéne lennie ahhoz, hogy a kereszténydemokrácia ellenségének tűnjön, de azért sorolok még pár dolgot:

+ Azért kezdte borotválni a fejét, mert nem akart megfelelni a nők elé támasztott elvárásoknak már a külsejével sem. Egyszer elkezdte növeszteni, de összekeverték Enyával, ezért visszatért a régi stílushoz.

+ Többször is megpróbálta magát megölni, először 1999-ben, de erről csak majdnem tíz évvel az eset után beszélt, egyúttal beismerte, hogy nagyon régóta bipoláris zavarokkal küzd.

+ 2015-ben a Facebookon közölte követőivel, hogy álnéven jelentkezett be egy írországi hotelbe, és épp öngyilkosságra készül. Végül időben kiértek hozzá a mentők, ezért a kórházból már név szerint írhatta le felébredése után azokat a hozzátartozóit, akikre dühös, amiért nem látogatták meg.

+ Bár négy gyereke van, azok négy különböző apától születtek, közben ráadásul nőkkel is járt. Magát egyszer háromnegyed részt heteroszexuálisnak, és negyedrészt homoszexuálisnak vallotta.

Talán ezzel a háttérrel nem is meglepő, hogy O’Connor politikailag is aktív, és Írország egyik nemzeti szimbólumaként rendszeresen belefolyt a közéletbe is: akkora támogatója volt az ország újraegyesítését támogató Sinn Féin pártnak, hogy 2014-ben jelentkezett is a pártba, hogy aztán pár hét múlva visszavonja a jelentkezését. Az énekesnő elég radikális elképzeléseket tárt a világ elé: szerinte úgy általában az Ír Köztársaságot is fel kéne számolni, és Észak-Írországgal újraegyesülve egy teljesen új formában megszületett államra lenne szükség.

Ugyanakkor egy 2015-ös interjújában már azt mondta, talán kicsit jobb is, ha Írország brit uralom alatt marad, mert ha ez eltűnik, végleg átveszi az irányítást az egyház.

Ennek fényében élő ember nem találná ki talán, mit írt ki 2016-ban, mikor eldőlt, hogy Nagy-Britannia az EU-ból való távozásra voksolt: „Írország mostantól hivatalosan sem Nagy-Britannia tulajdona.”

Visszatérve az egyházzal folytatott harcára: bár minden mondatából úgy tűnik, óriási ateistáról van szó, valójában az ír ortodox katolikus és apostoli egyház (nincsenek kapcsolatban a római katolikusokkal) már az 1990-es évek végén pappá szentelte, és még a 2000-es évek végén is azt mondta, a keresztény értékek segítették őt abban, hogy megküzdjön gyerekkorától vele élő problémáival.

Na és ezek után mit jelentett be 2018-ban? Hát egyrészt azt, hogy felvette az iszlám vallást, de ennél sokkal többet! „Amit mondani fogok, annyira rasszista, hogy soha nem gondoltam volna, így fogok érezni.

De tényleg soha többé nem szeretnék több időt fehér emberekkel tölteni (már ha így hívják a nem-muszlimokat). Egyetlen pillanatra sem, semmilyen okból. Undorítóak”

 – írta Twitterre.

És igen, azóta arcot nem takaró hidzsábban szokott fellépni és énekelni a világ dolgairól. Ha valaki azt mondja 1990-ben, amikor O’Connor édesanyja halálát kiénekelve magából felvette az azóta is halhatatlan slágernek számító Nothing Compares 2 You-t (eredetileg Prince-dal amúgy), hogy 2019-ben már muszlimként fogja énekelni az Akváriumban ezt a dalt, valószínűleg kinevetik. Persze az sem biztos, hogy el fogja énekelni legnagyobb slágerét, hiszen egyszer már megígérte, hogy felhagy vele, de persze azóta is ott van a dal minden koncerten.

Szóval tényleg csak ritkán látni ennyire fura ember koncertjét ennyire indokolatlan háttérrel Budapesten, és csak reménykedni tudunk benne, hogy ezúttal legalább a magyar újságírókat nem alázza porig Sinéad O’Connor, mint tette azt négy évvel ezelőtt. Ja igen, ne felejtsük el, hogy tulajdonképpen már nem is Sinéad O’Connor-koncerten vagyunk: 2017-ben valamiért Magda Davittre változtatta nevét, de ez is csak 2018-ig tartott, amikor már inkább Shuhada' Sadaqat lett.

FOTÓK: The Late Late Show, Sineád O'Connor / Youtube

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek