+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. december 8. vasárnap, 20:33
Azt követelik, hogy az elnök ne kössön kompromisszumokat az ukrán rendezés ügyében, Ukrajna föderalizációja például fel se merüljön.

Nem túlzás állítani, hogy Kijev talán legfontosabb tere, a Függetlenség tér (Majdan Nezalezsnosztyi) a 2013-2014-es Euromajdan eseményei óta alig-alig akar kiürülni: a téren, ahol Ukrajna azóta már elűzött oroszpárti exelnöke, Viktor Janukovics ellen megindult az Euromajdan nyugatos-demokráciapárti tüntetéssorozat,

 

most éppen nyolcezer ember tünetetett Vologyimir Zelenszkij új ukrán elnököt figyelmezetve a nagyhatalmak vezetőivel való hétfői találkozója előtt

 

minderről az Interfax ukrán hírügynökség számol be.

 

A Krímet hozd vissza, ne a vécéket!

 

A „Zelenszkij vörös vonalai” néven futó tüntetés arra figyelmeztette Vologyimir Zelenszkij elnököt, hogy mikor hétfőn Párizsban a normandiai formátumban tárgyal az érintett nagyhatalmak vezetőivel – Angela Merkellel, Emmanuel Macronnal és nem utolsósorban Vlagyimir Putyinnal – az ukrán válság rendezéséről, akkor óvakodjon a nemzeti érdekek feladásától.

 

A rekordarányban, több mint hetven százalékos támogatottsággal megválasztott államfőt arra is figyelmeztették, hogy az ne kössön kompromisszumokat Ukrajna föderalizációjával és az államszervezet unitárius felépítésével kapcsolatban. Kiemelték továbbá, hogy nem jöhetnek kompromisszumok az ország európai és euroatlanti elköteleződésével kapcsolatban,

 

az pedig szóba se jöhet, hogy az oroszbarát proxyállamok (a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok) által megszállás alatt tartott területeken választásokat tartsanak,

 

amíg az ehhez szükséges biztonsági körülmények nem adottak.

 

A tüntetők olyan transparenseket tartottak a magasba, mint például: „Nem kérünk a kompromisszumokból”, „Putyin bíróság előtt fog állni”, illetve „Szerezd vissza a Krímet, ne a vécéket!” Ez utóbbi egy utalás egy november végén kirobbant botrányba, melynek keretében az ukránok azzal gyanúsították meg az oroszokat, hogy a visszaszolgáltatott hadihajóikról azok leszedtek egyet s mást, többek között vécék nélkül szolgáltatták azokat vissza az ukránoknak –  ezt pedig Zelenszkij is kifogásolta.

 

Sokan támadják a Steinmeier-formulát

 

A Zelenszkijt figyelmeztető demonstráción több politikai erő is képviseltette magát, többek között a most tavasszal leváltott exelnök Petro Porosenko Európai Szolidaritás pártjának képviselői – sőt, maga Porosenko és Andrij Parubij exházelnök is, de akadtak még képviselők az EU-párti populista Golosz (Hang), a Tyimosenko-féle Batykivscsina (Haza), valamint a Szvoboda (Szabadság) pártokból is.

 

A Majdan-tüntetést az úgynevezett Steinmeier-formula váltotta ki: ez Frank-Walter Steinmeier német államfőről és volt külügyminiszterről kapta a nevét, a Kreml az ukrán helyzet rendezését ezen javaslatához kötötte. Ez amellett, hogy lényegében különleges státuszt adna a felkelők által uralt Donbasz-régiónak,

 

előírná, hogy a területeken az EBESZ megfigyelőinek felügyelete mellett választásokat kell tartani.

 

A formulában ugyanakkor már nem esik szó a rendezés egyéb kérdéseiről, mint például az ukrán államhatár ellenőrzésének helyreállításáról, vagy az orosz csapatok kivonásáról. Így Ukrajnában sokan a nemzeti érdekek feladásaként értelmeznék, ha Zelenszkij egy hasonló rendezési formába belemenne.

 

BORÍTÓKÉP: Focus.ua / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a főpolgármester. Ott voltunk.

Ha a salgótarjáni Turcsány László valóban lemond, akkor időközi választás jön a nógrádi megyeszékhelyen.

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Az igazi baj az a főpolgármester szerint, hogy a kormány nem tárgyal Budapesttel a fővárost érintő uniós források elosztásával kapcsolatban.

Székesfehérvár tízezer eurót küld az ausztrál bozóttüzek okozta károk enyhítésére. De adakozik-e a főváros és a többi önkormányzat? Körbekérdeztünk!

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás