+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. december 8. vasárnap, 20:33
Azt követelik, hogy az elnök ne kössön kompromisszumokat az ukrán rendezés ügyében, Ukrajna föderalizációja például fel se merüljön.

Nem túlzás állítani, hogy Kijev talán legfontosabb tere, a Függetlenség tér (Majdan Nezalezsnosztyi) a 2013-2014-es Euromajdan eseményei óta alig-alig akar kiürülni: a téren, ahol Ukrajna azóta már elűzött oroszpárti exelnöke, Viktor Janukovics ellen megindult az Euromajdan nyugatos-demokráciapárti tüntetéssorozat,

 

most éppen nyolcezer ember tünetetett Vologyimir Zelenszkij új ukrán elnököt figyelmezetve a nagyhatalmak vezetőivel való hétfői találkozója előtt

 

minderről az Interfax ukrán hírügynökség számol be.

 

A Krímet hozd vissza, ne a vécéket!

 

A „Zelenszkij vörös vonalai” néven futó tüntetés arra figyelmeztette Vologyimir Zelenszkij elnököt, hogy mikor hétfőn Párizsban a normandiai formátumban tárgyal az érintett nagyhatalmak vezetőivel – Angela Merkellel, Emmanuel Macronnal és nem utolsósorban Vlagyimir Putyinnal – az ukrán válság rendezéséről, akkor óvakodjon a nemzeti érdekek feladásától.

 

A rekordarányban, több mint hetven százalékos támogatottsággal megválasztott államfőt arra is figyelmeztették, hogy az ne kössön kompromisszumokat Ukrajna föderalizációjával és az államszervezet unitárius felépítésével kapcsolatban. Kiemelték továbbá, hogy nem jöhetnek kompromisszumok az ország európai és euroatlanti elköteleződésével kapcsolatban,

 

az pedig szóba se jöhet, hogy az oroszbarát proxyállamok (a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok) által megszállás alatt tartott területeken választásokat tartsanak,

 

amíg az ehhez szükséges biztonsági körülmények nem adottak.

 

A tüntetők olyan transparenseket tartottak a magasba, mint például: „Nem kérünk a kompromisszumokból”, „Putyin bíróság előtt fog állni”, illetve „Szerezd vissza a Krímet, ne a vécéket!” Ez utóbbi egy utalás egy november végén kirobbant botrányba, melynek keretében az ukránok azzal gyanúsították meg az oroszokat, hogy a visszaszolgáltatott hadihajóikról azok leszedtek egyet s mást, többek között vécék nélkül szolgáltatták azokat vissza az ukránoknak –  ezt pedig Zelenszkij is kifogásolta.

 

Sokan támadják a Steinmeier-formulát

 

A Zelenszkijt figyelmeztető demonstráción több politikai erő is képviseltette magát, többek között a most tavasszal leváltott exelnök Petro Porosenko Európai Szolidaritás pártjának képviselői – sőt, maga Porosenko és Andrij Parubij exházelnök is, de akadtak még képviselők az EU-párti populista Golosz (Hang), a Tyimosenko-féle Batykivscsina (Haza), valamint a Szvoboda (Szabadság) pártokból is.

 

A Majdan-tüntetést az úgynevezett Steinmeier-formula váltotta ki: ez Frank-Walter Steinmeier német államfőről és volt külügyminiszterről kapta a nevét, a Kreml az ukrán helyzet rendezését ezen javaslatához kötötte. Ez amellett, hogy lényegében különleges státuszt adna a felkelők által uralt Donbasz-régiónak,

 

előírná, hogy a területeken az EBESZ megfigyelőinek felügyelete mellett választásokat kell tartani.

 

A formulában ugyanakkor már nem esik szó a rendezés egyéb kérdéseiről, mint például az ukrán államhatár ellenőrzésének helyreállításáról, vagy az orosz csapatok kivonásáról. Így Ukrajnában sokan a nemzeti érdekek feladásaként értelmeznék, ha Zelenszkij egy hasonló rendezési formába belemenne.

 

BORÍTÓKÉP: Focus.ua / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Többször is meg kellett szakítani az új választást követelő lakosok miatt az ülést Gödön, mielőtt sikerült volna újabb 30 napra felfüggeszteni a momentumos polgármestert, Balogh Csabát.

HC Strache úgy indulna Bécsben saját listával, hogy azt se tudni róla, bécsi lakos-e egyáltalán. Ha Strachét kizárják a versenyből, akkor a Stache-párt óv, ha nem zárják ki, akkor meg a volt pártja teszi ezt.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden héten elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

A hét kérdése

Maradjon Lukasenka? Jöjjön a rezsimváltás? Egyesüljenek az oroszokkal? Vagy Litvániával? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás