+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. december 6. péntek, 06:01
A főállamügyész szerint a cseh miniszterelnök korrupciós ügyében eddig összegyűjtött bizonyítékok nem elegendőek sem a vádemeléshez, sem a nyomozás leállításhoz.
„A jelenleg összegyűjtött bizonyítékok nem teszik lehetővé sem a vádemelést, sem az eljárás felfüggesztését”

 

– ezzel indokolta Pavel Zeman főállamügyész (aki még véletlenül sem azonos Miloš Zeman cseh elnökkel), hogy miért rendeli el a nyomozás folytatását Andrej Babiš cseh miniszterelnök úgynevezett Gólyafészek-ügyében.

 

De miről is szól ez az ügy?

 

Pénzügyi csalásról. Arról van szó, hogy a 2000-es években felhúzott Gólyafészek nevű szabadidőközpontot építtető cég, a ZZN Agro Pelhrimov annak érdekében, hogy kedvezőbb feltételű EU-s pályázatokért indulhasson, ideiglenesen leválasztotta magát az Agrofert nevű holdingról, melynek addig tagja volt. Az EU-s pénzeket a cég meg is kapta, majd a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét csatlakozott az Agrofert holdingjához.

 

Mi történt tehát?

 

Az építtető cég annak érdekében, hogy EU-s pénzeket használhasson fel a Gólyafészek építésére, kijátszotta a rendszert, így szerezve mintegy 606 millió forint értékű EU-s támogatást.

 

Az illetékes hatóságok idén tavasszal megállapították, hogy valóban pénzügyi csalás történt, és az építtető cég utódja, az Imoba 2018 júniusában vissza is fizette a cseh államnak a támogatás összegét.

 

Azonban ez sem mentette meg Babišt, a miniszterelnök feleségét, fiát és sógorát, valamint további három személyt attól, hogy az ügyben eljárás induljon ellenük. Ugyanis az Agrofert egyedüli tulajdonosa akkoriban hogy, hogy, nem, maga Babiš volt.

 

Ha Babiš nem is, de a családja fellélegezhet

 

Többek között az emiatti felháborodás is hozzájárult azokhoz az országszerte zajló tüntetésekhez, amikhez foghatót nagyságában nem látott még Csehország. A tüntetéseken rendre a miniszterelnök lemondását követelik, de a radikálisabb hangok szerint ha Babiš nem mond le magától, a cseh népnek kell őt börtönbe zárnia.

 

Szeptemberben ennek ellenére döntött úgy Jaroslav Šaroch főügyész, hogy leállítja a nyomozást a Gólyafészek-ügyben. Az ügyészi hierarchiában Šaroch felett álló Pavel Zeman főállamügyész ezt a döntést bírálta most felül, elrendelve a nyomozás folytatását. Zeman ezt úgy indokolta, hogy Šaroch döntésének felülvizsgálatakor hiányosságokat fedezett fel mind ténybeli, mind jogi oldalról.

 

Azonban most már csak Andrej Babiš, illetve a csalásban érintett cég egyik tagja, Jana Mayerova feje fájhat, a miniszterelnök családja ellen ugyanis a főállamügyész megszüntette a nyomozást.

 

Zeman szerint esetükben semmi nyomát nem találták bűncselekményre utaló jelnek. A főállamügyész azt is kifejtette, hogy nincsenek elvárásai az újrainduló nyomozással kapcsolatban, és az ártatlanság vélelmét meg kell adni mind Babišnak, mind Mayerovának.

 

Most ugrik a majom a vízbe: közbelép-e Miloš Zeman?

 

Az ügy pikantériája, hogy maga az elnök is belefolyt az eseményekbe: Miloš Zeman még szeptember végén belebegtette, hogy amennyiben újraindítják a nyomozást – ami ugye most megtörtént –, élne alkotmányos jogával, és személyesen szüntetné meg a vizsgálatot.

 

Tenné mindezt úgy, hogy egyébként 2018 elején ennek ellenkezőjét állította. Akkor kategorikusan kijelentette: Babišnak magát kell tisztáznia, és ezért nem állítaná le a nyomozást a Gólyafészek-ügyben. Az elnök pálfordulása óta Babiš többször kijelentette: nem kér Miloš Zeman közbeavatkozásából.

 

NYITÓKÉP: Babiš vasvillával a 2017-es kampányban. További zseniális Babiš-kontentért katt ide, az ANO Facebook-oldaláról szedtük őket.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

Ha a salgótarjáni Turcsány László valóban lemond, akkor időközi választás jön a nógrádi megyeszékhelyen.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót Karácsony Gergely főpolgármester.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Az igazi baj az a főpolgármester szerint, hogy a kormány nem tárgyal Budapesttel a fővárost érintő uniós források elosztásával kapcsolatban.

Székesfehérvár tízezer eurót küld az ausztrál bozóttüzek okozta károk enyhítésére. De adakozik-e a főváros és a többi önkormányzat? Körbekérdeztünk!

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás