+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. december 6. péntek, 06:01
A főállamügyész szerint a cseh miniszterelnök korrupciós ügyében eddig összegyűjtött bizonyítékok nem elegendőek sem a vádemeléshez, sem a nyomozás leállításhoz.
„A jelenleg összegyűjtött bizonyítékok nem teszik lehetővé sem a vádemelést, sem az eljárás felfüggesztését”

 

– ezzel indokolta Pavel Zeman főállamügyész (aki még véletlenül sem azonos Miloš Zeman cseh elnökkel), hogy miért rendeli el a nyomozás folytatását Andrej Babiš cseh miniszterelnök úgynevezett Gólyafészek-ügyében.

 

De miről is szól ez az ügy?

 

Pénzügyi csalásról. Arról van szó, hogy a 2000-es években felhúzott Gólyafészek nevű szabadidőközpontot építtető cég, a ZZN Agro Pelhrimov annak érdekében, hogy kedvezőbb feltételű EU-s pályázatokért indulhasson, ideiglenesen leválasztotta magát az Agrofert nevű holdingról, melynek addig tagja volt. Az EU-s pénzeket a cég meg is kapta, majd a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét csatlakozott az Agrofert holdingjához.

 

Mi történt tehát?

 

Az építtető cég annak érdekében, hogy EU-s pénzeket használhasson fel a Gólyafészek építésére, kijátszotta a rendszert, így szerezve mintegy 606 millió forint értékű EU-s támogatást.

 

Az illetékes hatóságok idén tavasszal megállapították, hogy valóban pénzügyi csalás történt, és az építtető cég utódja, az Imoba 2018 júniusában vissza is fizette a cseh államnak a támogatás összegét.

 

Azonban ez sem mentette meg Babišt, a miniszterelnök feleségét, fiát és sógorát, valamint további három személyt attól, hogy az ügyben eljárás induljon ellenük. Ugyanis az Agrofert egyedüli tulajdonosa akkoriban hogy, hogy, nem, maga Babiš volt.

 

Ha Babiš nem is, de a családja fellélegezhet

 

Többek között az emiatti felháborodás is hozzájárult azokhoz az országszerte zajló tüntetésekhez, amikhez foghatót nagyságában nem látott még Csehország. A tüntetéseken rendre a miniszterelnök lemondását követelik, de a radikálisabb hangok szerint ha Babiš nem mond le magától, a cseh népnek kell őt börtönbe zárnia.

 

Szeptemberben ennek ellenére döntött úgy Jaroslav Šaroch főügyész, hogy leállítja a nyomozást a Gólyafészek-ügyben. Az ügyészi hierarchiában Šaroch felett álló Pavel Zeman főállamügyész ezt a döntést bírálta most felül, elrendelve a nyomozás folytatását. Zeman ezt úgy indokolta, hogy Šaroch döntésének felülvizsgálatakor hiányosságokat fedezett fel mind ténybeli, mind jogi oldalról.

 

Azonban most már csak Andrej Babiš, illetve a csalásban érintett cég egyik tagja, Jana Mayerova feje fájhat, a miniszterelnök családja ellen ugyanis a főállamügyész megszüntette a nyomozást.

 

Zeman szerint esetükben semmi nyomát nem találták bűncselekményre utaló jelnek. A főállamügyész azt is kifejtette, hogy nincsenek elvárásai az újrainduló nyomozással kapcsolatban, és az ártatlanság vélelmét meg kell adni mind Babišnak, mind Mayerovának.

 

Most ugrik a majom a vízbe: közbelép-e Miloš Zeman?

 

Az ügy pikantériája, hogy maga az elnök is belefolyt az eseményekbe: Miloš Zeman még szeptember végén belebegtette, hogy amennyiben újraindítják a nyomozást – ami ugye most megtörtént –, élne alkotmányos jogával, és személyesen szüntetné meg a vizsgálatot.

 

Tenné mindezt úgy, hogy egyébként 2018 elején ennek ellenkezőjét állította. Akkor kategorikusan kijelentette: Babišnak magát kell tisztáznia, és ezért nem állítaná le a nyomozást a Gólyafészek-ügyben. Az elnök pálfordulása óta Babiš többször kijelentette: nem kér Miloš Zeman közbeavatkozásából.

 

NYITÓKÉP: Babiš vasvillával a 2017-es kampányban. További zseniális Babiš-kontentért katt ide, az ANO Facebook-oldaláról szedtük őket.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Van-e olyan beteg, akit már nem érdemes intenzív osztályra küldeni? Nagyon mást gondol erről az olasz és a holland egészségügy. Mennyit ér meg egy élet az államnak?

Siófok rendelt ötezer maszkot
az új rendelet betartatásához,
de akinek nincs, az akár sállal vagy kendővel is eltakarhatja majd a száját és az orrát.

Csecsemő is van a megbetegedettek között, lehetőleg ne cigivel és piával javítsunk a karanténhangulaton, készül az új eljárásrend is. Ez volt a keddi sajtótájékoztatón.

Az 59 éves beteg több krónikus betegséggel is küzdött. Emellett 492-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma itthon.

A bukovinai Szucsávában korábban egy kórházat is be kellett zárni: a romániai koronavírusosok negyede itteni.

Melyik magyar stadiont lehetne itthon a koronavírussal fertőzötteknek átalakítani? Szavazz a cikkben!

Néppárti EP-képviselő is aláírta az ezt szorgalmazó petíciót.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás