+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. december 6. péntek, 18:28
A németek és a franciák nem támogatják különösebben a többi NATO-tagállam megvédését egy orosz támadás esetén, a britek és az USA viszont sokkal tettrekészebb egy új felmérés szerint.

Bár Magyarország nem szerepel a YouGov elemzőcég legújabb, a NATO-ról készített felmérésében, így is sokatmondó adat, hogy egyes országok állampolgárai hogy viszonyulnak elvi síkon ahhoz, ha megtámadnának egy NATO-tag országot. A felmérés alapján ugyanis nem teljesen egyértelmű, hogy a lakosság támogatná a beavatkozást abban az esetben, ha mondjuk Oroszország megtámadná valamiért Romániát, a német megkérdezetteknek például csak a 31 százaléka gondolta egyértelműen azt, hogy segíteni kéne, 30 százalék azt, hogy nincs teljesen meggyőződve a segítség szükségességéről, és 30 százalék azt, hogy egyáltalán nem kellene beavatkozni, és hasonlóan vannak ezzel a franciák is.

 

Érdekes, hogy a brit és amerikai megkérdezettek sokkal jobban ragaszkodnak a NATO egyik legvonzóbb tulajdonságának számító bajtársiassághoz: mindkét országban 40 százalék mondta, hogy segíteni kéne Romániát, a briteknél csak 24, az amerikaiaknál pedig csak 18 ellenezne kifejezetten bármilyen beavatkozást.

 

Azt azért fontos kiemelni, hogy a románokkal való viszony nem feltétlenül vetíthető az egész térségre, hiszen a felmérésben szerepel például Horvátország is: őket a németek 38 százaléka segíteni ki, a franciáknál pedig ez a szám 39 százalék, míg a britek 43 százaléka mondja, hogy támogatni kell őket akár katonákkal is.

 

A legkevésbé az északiakat érdeklik a NATO dolgai: Közép-Európában a svéd megkérdezettek (Svédország amúgy nem tagja a katonai szövetségnek) közül például Horvátországnak csak 25, Romániának pedig 19 százalék segítene.

 

Ennek fényében talán nem is meglepő, hogy bár Törökország is NATO-tag, rajtuk a megkérdezett országok lakói alig akarnának segíteni: a németek mindössze 14 százaléka menne oda, 61 százalékuk kifejezetten ellenezné, a franciáknál ugyanez a két szám 18-48 százalék. Itt külön

 

érdemes kiemelni Finnországot, akik a statisztika alapján úgy általában véve sem folynának bele a többi tagország ügyeibe, de Törökországnak csak az öt százaléjuk segítene, míg 69 százalékok mondott egyértelmű nemet. Nem meglepő, hogy Finnország sem tagja a NATO-nak.

 

A teljes felmérés ide kattintva érhető el olyan izgalmas adatokkal, mint hogy a megkérdezettek nagyjából egytől egyik az Iszlám Államot tartják a legveszélyesebb dolognak, őket követi Észak-Korea és Irán, az USA-tól viszont senki nem fél különösebben.

 

 

via Maszol | FOTÓ: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Orbán budapesti meghívását sem elutasító tartományfőnök a kampányban eleve finoman elhatárolódott a pártvezetés progresszív irányvonalától.

Egy sokác népdallal mutatjuk meg, mennyire örülünk nektek!

Mind a hat alelnöki helyre
Jakab Péter emberei kerültek.

Tisztújítást tartanak 2020 első felében a legtöbb ellenzéki pártban. Tör-e babérokra a DK-ban Dobrev Klára? Várható-e verseny a Momentumban?
Az Azonnali utánajárt.

Nyerhet-e a vermonti szenátor, vagy 2016-hoz hasonlóan más lesz végül a demokrata elnökjelölt? Elmagyarázzuk!

Emily Ratajkowski nemcsak főállású vágy tárgya, hanem most például hivatalosan is beállt a Bernie-kampányba.

Szoros eredményre számít az ellenzék közös jelöltje, Pollreisz Balázs; eközben a Fidesz jelöltje mellett állt ki a pécsi zenész, Lovasi András.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Az ijesztő maszkos metálosok a We Are Not Your Kind című új lemezükkel térnek vissza Magyarországra február 4-én.

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás