+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. december 6. péntek, 18:28
A németek és a franciák nem támogatják különösebben a többi NATO-tagállam megvédését egy orosz támadás esetén, a britek és az USA viszont sokkal tettrekészebb egy új felmérés szerint.

Bár Magyarország nem szerepel a YouGov elemzőcég legújabb, a NATO-ról készített felmérésében, így is sokatmondó adat, hogy egyes országok állampolgárai hogy viszonyulnak elvi síkon ahhoz, ha megtámadnának egy NATO-tag országot. A felmérés alapján ugyanis nem teljesen egyértelmű, hogy a lakosság támogatná a beavatkozást abban az esetben, ha mondjuk Oroszország megtámadná valamiért Romániát, a német megkérdezetteknek például csak a 31 százaléka gondolta egyértelműen azt, hogy segíteni kéne, 30 százalék azt, hogy nincs teljesen meggyőződve a segítség szükségességéről, és 30 százalék azt, hogy egyáltalán nem kellene beavatkozni, és hasonlóan vannak ezzel a franciák is.

 

Érdekes, hogy a brit és amerikai megkérdezettek sokkal jobban ragaszkodnak a NATO egyik legvonzóbb tulajdonságának számító bajtársiassághoz: mindkét országban 40 százalék mondta, hogy segíteni kéne Romániát, a briteknél csak 24, az amerikaiaknál pedig csak 18 ellenezne kifejezetten bármilyen beavatkozást.

 

Azt azért fontos kiemelni, hogy a románokkal való viszony nem feltétlenül vetíthető az egész térségre, hiszen a felmérésben szerepel például Horvátország is: őket a németek 38 százaléka segíteni ki, a franciáknál pedig ez a szám 39 százalék, míg a britek 43 százaléka mondja, hogy támogatni kell őket akár katonákkal is.

 

A legkevésbé az északiakat érdeklik a NATO dolgai: Közép-Európában a svéd megkérdezettek (Svédország amúgy nem tagja a katonai szövetségnek) közül például Horvátországnak csak 25, Romániának pedig 19 százalék segítene.

 

Ennek fényében talán nem is meglepő, hogy bár Törökország is NATO-tag, rajtuk a megkérdezett országok lakói alig akarnának segíteni: a németek mindössze 14 százaléka menne oda, 61 százalékuk kifejezetten ellenezné, a franciáknál ugyanez a két szám 18-48 százalék. Itt külön

 

érdemes kiemelni Finnországot, akik a statisztika alapján úgy általában véve sem folynának bele a többi tagország ügyeibe, de Törökországnak csak az öt százaléjuk segítene, míg 69 százalékok mondott egyértelmű nemet. Nem meglepő, hogy Finnország sem tagja a NATO-nak.

 

A teljes felmérés ide kattintva érhető el olyan izgalmas adatokkal, mint hogy a megkérdezettek nagyjából egytől egyik az Iszlám Államot tartják a legveszélyesebb dolognak, őket követi Észak-Korea és Irán, az USA-tól viszont senki nem fél különösebben.

 

 

via Maszol | FOTÓ: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Drasztikusan megnőtt a darázsfészkek száma Franciaországban, azért is, mert a karantén alatt az emberek nem pusztították el a fészkeiket.

A Smer korábbi miniszterelnöke, Peter Pellegrini bejelentette: megvan az elegendő aláírás, így megkezdik az új pártjának, a Hlas-SD-nek a bejegyzését. De mi a célja az új párttal?

Guttenbergnek 2011-ben kellett lemondania, mert kiderült: jogi doktori dolgozatának jelentős része plágium. Azóta egy brit egyetemen doktorit szerzett megint.

Illetve az „udvarias embereknek”, ahogyan a köznyelvben a Krímet is megszálló, felségjelzés nélküli csapatokat is hívták.

Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás