Nem minden NATO-tagállam lakosát érdekli Közép-Európa, Törökországnak szinte senki nem segítene

Szerző: Fekő Ádám
2019.12.06. 18:28

A németek és a franciák nem támogatják különösebben a többi NATO-tagállam megvédését egy orosz támadás esetén, a britek és az USA viszont sokkal tettrekészebb egy új felmérés szerint.

Nem minden NATO-tagállam lakosát érdekli Közép-Európa, Törökországnak szinte senki nem segítene

Bár Magyarország nem szerepel a YouGov elemzőcég legújabb, a NATO-ról készített felmérésében, így is sokatmondó adat, hogy egyes országok állampolgárai hogy viszonyulnak elvi síkon ahhoz, ha megtámadnának egy NATO-tag országot. A felmérés alapján ugyanis nem teljesen egyértelmű, hogy a lakosság támogatná a beavatkozást abban az esetben, ha mondjuk Oroszország megtámadná valamiért Romániát, a német megkérdezetteknek például csak a 31 százaléka gondolta egyértelműen azt, hogy segíteni kéne, 30 százalék azt, hogy nincs teljesen meggyőződve a segítség szükségességéről, és 30 százalék azt, hogy egyáltalán nem kellene beavatkozni, és hasonlóan vannak ezzel a franciák is.

Érdekes, hogy a brit és amerikai megkérdezettek sokkal jobban ragaszkodnak a NATO egyik legvonzóbb tulajdonságának számító bajtársiassághoz: mindkét országban 40 százalék mondta, hogy segíteni kéne Romániát, a briteknél csak 24, az amerikaiaknál pedig csak 18 ellenezne kifejezetten bármilyen beavatkozást.

Azt azért fontos kiemelni, hogy a románokkal való viszony nem feltétlenül vetíthető az egész térségre, hiszen a felmérésben szerepel például Horvátország is: őket a németek 38 százaléka segíteni ki, a franciáknál pedig ez a szám 39 százalék, míg a britek 43 százaléka mondja, hogy támogatni kell őket akár katonákkal is.

A legkevésbé az északiakat érdeklik a NATO dolgai: Közép-Európában a svéd megkérdezettek (Svédország amúgy nem tagja a katonai szövetségnek) közül például Horvátországnak csak 25, Romániának pedig 19 százalék segítene.

Ennek fényében talán nem is meglepő, hogy bár Törökország is NATO-tag, rajtuk a megkérdezett országok lakói alig akarnának segíteni: a németek mindössze 14 százaléka menne oda, 61 százalékuk kifejezetten ellenezné, a franciáknál ugyanez a két szám 18-48 százalék. Itt külön

érdemes kiemelni Finnországot, akik a statisztika alapján úgy általában véve sem folynának bele a többi tagország ügyeibe, de Törökországnak csak az öt százaléjuk segítene, míg 69 százalékok mondott egyértelmű nemet. Nem meglepő, hogy Finnország sem tagja a NATO-nak.

A teljes felmérés ide kattintva érhető el olyan izgalmas adatokkal, mint hogy a megkérdezettek nagyjából egytől egyik az Iszlám Államot tartják a legveszélyesebb dolognak, őket követi Észak-Korea és Irán, az USA-tól viszont senki nem fél különösebben.

via Maszol | FOTÓ: Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek