+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2019. december 6. péntek, 11:17
Csak a két magyar többségű megyében csökken jelentősen a népességfogyás, Erdély többi régiójában viszont óriási a különbség a halálozások és az élveszületések száma között, mutatja ki egy friss statisztika.

Bár Erdélyben változatlan módon folytatódik a népességfogyás, azon belül Székelyföldön jobb a helyzet, ott növekszik az élveszületések száma, míg a halálozásoké csökken – erről számol be az Erdélystat kutatóintézet csütörtökön.

 

Összességében Erdély nagyon fogy

 

2018 azonos időszakához képest Erdélyben a születésszám 1 százalékkal csökkent:

 

ez azt jelenti, hogy idén január és szeptember között 49 762 gyermek jött világra Erdélyben, ami 498-cal alacsonyabb a tavaly január-szeptemberi adatoknál. Halálozásból 0,8 százalékkal volt kevesebb idén, idén szeptemberig 61 973-an haltak meg, 502 fővel kevesebben, mint tavaly szeptemberig.

 

A házasodási kedv is visszaesett a régióban, az ősz elejéig 34 257 házasságot kötöttek Erdélyben, ez pedig jelentős, 7,6 százalékos visszaesést mutat a tavalyiadatokhoz képest, amikor is 2807 párral többen házasodtak. Ezen adatok ugyanakkor leginkább Erdély magyarok által alacsony arányban lakott régióiban, Temes, Hunyad, Krassó-Szörény, illetve Beszterce-Naszód megyékben jellemzők.

 

Szerencsére azonban Székelyföldön, azon belül is a két magyar többségű megyében, Hargitában és Kovásznában már másképp alakultak az adatok: ott

 

idén január és szeptember között az élveszületések száma 3,4 százalékkal magasabb volt a tavalyinál,

 

összesen 4077 gyermek jött világra a két székelyföldi megyében, ez pedig 135 gyermekkel több, mint tavaly szeptemberig. A halálozások száma 1,5 százalékkal csökkent, ez azt jelenti, hogy 70 fővel kevesebben haltak meg idén szeptemberig, mint tavaly addig. Élveszületésekből azonban még itt is kevesebb akad, mint halálozásokból, ugyanis a 4077 fős születésszámra 4753 fős halálozási mutató jut.

 

A házasodásszámokban is jobban áll a két magyar többségű megye a többi erdélyi területnél: itt csak 1 százalékkal csökkent idén a házasodásszám, 2240 pár házasodott össze a vizsgált időszakban.

 

A székelyföldi adatok javítják az erdélyieket

 

Ezzel tehát míg Erdély egészét nézve főként gyorsult, addig Székelyföldön lassult a népességfogyás üteme

 

– a statisztika kiemeli, az adatok a természetes fogyásra vonatkoznak, tehát a vándorlási folyamatokat nem veszik figyelembe. Mindezek alapján Székelyföldön a természetes fogyás 676 fős az idei adatok alapján, ez 23,3 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly szeptemberig (881 fő).

 

RÉSZLETES ERDÉLYI DEMOGRÁFIAI ADATOK. FORRÁS: ERDÉLYSTAT

 

Az erdélyi csökkenéshez legjelentősebben a közép-erdélyi adatok járultak hozzá, ez a régió a szintén jelentős magyar lakosságot tömörítő Kolozs és Maros megyékből áll: itt a születésszám 1,2 százalékkal csökkent, míg a halálozásoké 0,8 százalékkal nőtt. A partiumi adatok sem annyira biztatóak, mint a székelyföldiek: itt fél százalékkal csökkent az élveszületések száma, a halálozásoké pedig 0,9-cel csökkent. Házasságkötésekből mind a Partiumban, mind Közép-Erdélyben 3,6-3,6 százalékkal volt kevesebb.

 

BORÍTÓKÉP: Gergely Előd Gellért / Azonnali

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali mindig közép-európai lapként tekintett magára, az eszme azonban nem csak Budapesten van jelen. Indul a nagy trianoni szomszédvita!

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

Így tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen, no meg azért, mert több ezer embert tartóztattak le a rendőrök: arról, hogy velük mi történik, napok óta alig tudni valamit.

Egyszer már biztosan, ezt maga a belarusz belügyminisztérium közölte. Egyre több kép és videó is előkerül az őrizetbe vett tüntetőkkel szembeni rendőri brutalitásról.

Harmadik nap is folytatódtak a tüntetések Belaruszban. A tüntetők ezúttal jóval decentralizáltabbak voltak, este hattól pedig lekapcsolták a teljes belarusz internetet.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

HC Strache úgy indulna Bécsben saját listával, hogy azt se tudni róla, bécsi lakos-e egyáltalán. Ha Strachét kizárják a versenyből, akkor a Stache-párt óv, ha nem zárják ki, akkor meg a volt pártja teszi ezt.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás