Joe Biden egy 83 éves férfit nyomna le fekvőtámaszban

Szerző: Petróczi Rafael
2019.12.06. 08:22

A demokrata politikus túl öreg ahhoz, hogy elnök legyen – erre válaszul hívta ki fekvőtámaszpárbajra Joe Biden a 83 éves férfit.

Joe Biden egy 83 éves férfit nyomna le fekvőtámaszban

Javában folyik az előválasztási kampány az amerikai demokratáknál. Ilyenkor az elnökjelöltek túl azon, hogy közös tévévitákon próbálják bebizonyítani a választóknak alkalmasságukat, körbe is rodeózzák az Egyesült Államokat, támogatókat toborozva. Az ilyen kampányeseményeken azonban nem feltétlen csak a jelölt elkötelezett hívei, hanem kritikusai is megjelennek. Ezt tapasztalhatta meg kampánykörútja csütörtöki, iowai állomásán Joe Biden is, Barack Obama egykori alelnöke.

Az eseményen egy magát 83 évesnek mondó, nyugdíjazott farmer támadt neki, a demokrata elnökjelölt fejére olvasva például, hogy

szerinte fiát, Hunter Bident ő maga küldte Ukrajnába bizniszelni, ahol Hunter végül a korrupciógyanúba keveredett Burisma ukrán gázipari óriáscég jogi igazgatója lett.

(Ugye a Donald Trump elleni impeachment eljárás kezdeményezésére az a kiszivárgott telefonbeszélgetés adott apropót a demokratáknak, amiben az amerikai elnök arra kérte ukrán kollegáját, Volodimir Zelenszkijt, hogy indítsák újra a Burisma elleni korrupciós vizsgálatokat. A kritikusok szerint ezzel Trump a 2020-as elnökválasztásra készülve tisztességtelenül akart lejárató anyagokhoz jutni egyik legfőbb demokrata riválisa, Joe Biden ellen. Arról, hogy sikerülhet-e elmozdítani Trumpot az impeachment eljárással, itt írtunk, az ügyről pedig az amerikai jogászprofesszor, Richard A. Epstein véleménye itt olvasható.)

A férfi monológja ezzel azonban nem ért véget, kitért arra is, hogy a 77 éves Joe Biden szerinte koránál fogva alkalmatlan az elnökségre. „83 éves vagyok, és átkozottul jól tudom, hogy nincsenek meg azok mentális képességeim, amik voltak” – fejtette ki a férfi.

Joe Biden válaszában az ukrajnai vádakra reagálva hazugnak (damn liar) nevezte a férfit, a korára vonatkozó kritikákra pedig azt válaszolta: „Nézze, azért indulok, mert hosszú ideje itt vagyok, többet tudok a legtöbb embernél, és meg tudom csinálni a dolgokat. (…)

Ha szeretné ellenőrizni a formámat, fekvőtámaszozzunk egyet közösen. Fussunk. (…) Csináljunk IQ-tesztet, amit csak akar.”

A teljes jelenet alább megtekinthető:

Joe Biden egyébként már nem először próbálja ilyen kihívással bizonyítani, hogy kora ellenére el tudná látni az elnöki feladatokat. A Trumpot érő hasonló kritikákon viccelődve még júliusban hívta ki a republikánus elnököt, akkor fekvőtámasz-, illetve futópárbajt ajánlva fel a 73 éves Trumpnak.

Sajnos sem Trump, sem az iowai férfi nem élt a lehetősséggel.

A demokraták előválasztásának egyébként három nagy esélyesét tartják számon eddig: Elizabeth Warren és Bernie Sanders szenátorok mellett Joe Biden a harmadik. Biden érdeke, hogy ne az a Warren nőjön fel vele szemben ellenjelöltként, aki képes lehet megszólítani a radikális és a centrista szavazókat is. Sokkal jobb lenne neki, ha Bernie Sanders-szel kéne megmérkőznie a demokrata elnökjelöltségért, mert a vermonti szenátor radikalizmusa hozzá sodorhatná az ezt elutasító demokrata választókat. Az előválasztási procedúra a Demokrata Pártnál egészen jövő júliusig tart, míg az elnökválasztásra 2020. november 3-án fog sor kerülni.

NYITÓKÉP: Joe Biden / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek