+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. december 5. csütörtök, 15:24
Egy kiszivárgott dokumentum szerint a média rossz színben tünteti fel az orosz igazságügyi rendszert, ez ellen pedig sürgősen cselekedni kell.

Orosz bírák fontolóra vették, hogy valamilyen formában

 

büntethetővé tennék azon újságírókat és szerkesztőségeket, amelyek „részrehajlóan tudósítanak” az orosz bírósági rendszerről

 

írja a Moscow Times a Vedomosztyi üzleti napilap információi alapján csütörtökön.

 

Védelmi mechanizmus a média ellen

 

Utóbbi lap megszerezte az orosz jogrendszer 2020-2030-as időszakra szóló információpolitikai vázlatdokumentumait. A kiszivárogtatott anyagban az áll, hogy büntetni kell a bírósági tevékenységről születő „negatív anyagok” publikálását. „Az igazságüggyel kapcsolatos botránykeltés – a bírói hatalommal kapcsolatos közvélemény manipulációja, autoritásának kisebbítése, válogatás nélküli és alaptalan kritikája, mely aláássa a közbizalmat az igazságügyi folyamatokban – különös sürgősséget követel meg” – fogalmaz a dokumentum a Vedomosztyi anyaga szerint.

 

Ezért a szöveg azt irányozza elő, hogy

 

„meg kell szüntetni a média egyes tagjai által elkövetett visszaéléseket”,

 

valamint arra is felhív, hogy „hatékony védelmi mechanizmust kell kialakítani” a bírói hatalom a médiában való lejáratása ellen. A dokumentum általános célja, hogy javítsa az orosz igazságszolgáltatásról kialakult külső képet, és növelje az afelé irányuló bizalmat azzal, hogy a médiában megjelenő szubjektív és részrehajló tudósításoknak elejét veszik.

 

Idegen ügynökök a médiában is

 

Kritikusok szerint viszont az intézkedés – amennyiben elfogadják – aláásná a véleménynyilvánítás szabadságát a bíróságokkal kapcsolatban Oroszországban. A Vedomosztyinak az ügyben nyilatkozott Leonyid Nyikitinszkij, az orosz elnök alá rendelt konzultatív szerv, a civil társadalomért és emberi jogokért felelős elnöki tanács tagja is, aki szerint az orosz bíróságokon jelenleg nincs igazság, így „nincs is olyan PR, ami ezt kijavíthatná”.

 

Az orosz újságírószövetség elnöke, Vlagyimir Szolovjov szerint is összességében az intézkedés „intézményi cenzúrát akar bevezetni”, ugyanakkor a cenzúrát az alkotmány tiltja. „Néha még a bírókat is emlékeztetni kell erre” – írta a szövetség honlapján megjelent állásfoglalásban.

 

A fenn említett dokumentum csupán pár nappal azután szivárgott ki, hogy Vlagyimir Putyin elnök aláírt volna egy olyan törvénymódosítást, amely

 

„idegen ügynököknek” bélyegezhet meg egyes újságírókat vagy bloggereket, amennyiben azok külföldről kapnak pénzt,

 

és szintén külföldi ügynök által terjesztett információt osztanak tovább. Így ha például valaki a közösségi médiában megoszt egy külföldi ügynök által írt cikket, akkor ő ebben az esetben csak akkor válhat szintén külföldi ügynökként, ha ő maga is pénzt kap külföldről.

 

Akit ilyen módon idegen ügynökké bélyegeznek meg, annak anyagaiban, és közösségimédia-tevékenységeiben önként fel kell tüntetnie, hogy az információt külföldi ügynök terjeszti. Ezen felül az „ügynököknek” jogi személyeket kell létrehozniuk, akikkel az orosz Igazságügyi Minisztérium kapcsolatba tud lépni.

 

BORÍTÓKÉP: Andrej Scsukin orosz újságíró tárgyalása 2019. márciusában / Ivan Abaturov

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A listára kerüléshez nem csak az kellett, hogy jó hely legyen az úticél, hanem az is, hogy ne kelljen túl sok pénzt költeni rá.

Bár az új stadionok kihasználtsága sokszor tragikus, nagyon úgy tűnik, tényleg nem tettek rosszat az érdeklődésnek.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a főpolgármester. Ott voltunk.

A salgótarjáni Turcsány László lemondott, majd ezt visszavonta, de közölte: frakcióvezető semmiképp sem marad.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás