+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. december 5. csütörtök, 15:24
Egy kiszivárgott dokumentum szerint a média rossz színben tünteti fel az orosz igazságügyi rendszert, ez ellen pedig sürgősen cselekedni kell.

Orosz bírák fontolóra vették, hogy valamilyen formában

 

büntethetővé tennék azon újságírókat és szerkesztőségeket, amelyek „részrehajlóan tudósítanak” az orosz bírósági rendszerről

 

írja a Moscow Times a Vedomosztyi üzleti napilap információi alapján csütörtökön.

 

Védelmi mechanizmus a média ellen

 

Utóbbi lap megszerezte az orosz jogrendszer 2020-2030-as időszakra szóló információpolitikai vázlatdokumentumait. A kiszivárogtatott anyagban az áll, hogy büntetni kell a bírósági tevékenységről születő „negatív anyagok” publikálását. „Az igazságüggyel kapcsolatos botránykeltés – a bírói hatalommal kapcsolatos közvélemény manipulációja, autoritásának kisebbítése, válogatás nélküli és alaptalan kritikája, mely aláássa a közbizalmat az igazságügyi folyamatokban – különös sürgősséget követel meg” – fogalmaz a dokumentum a Vedomosztyi anyaga szerint.

 

Ezért a szöveg azt irányozza elő, hogy

 

„meg kell szüntetni a média egyes tagjai által elkövetett visszaéléseket”,

 

valamint arra is felhív, hogy „hatékony védelmi mechanizmust kell kialakítani” a bírói hatalom a médiában való lejáratása ellen. A dokumentum általános célja, hogy javítsa az orosz igazságszolgáltatásról kialakult külső képet, és növelje az afelé irányuló bizalmat azzal, hogy a médiában megjelenő szubjektív és részrehajló tudósításoknak elejét veszik.

 

Idegen ügynökök a médiában is

 

Kritikusok szerint viszont az intézkedés – amennyiben elfogadják – aláásná a véleménynyilvánítás szabadságát a bíróságokkal kapcsolatban Oroszországban. A Vedomosztyinak az ügyben nyilatkozott Leonyid Nyikitinszkij, az orosz elnök alá rendelt konzultatív szerv, a civil társadalomért és emberi jogokért felelős elnöki tanács tagja is, aki szerint az orosz bíróságokon jelenleg nincs igazság, így „nincs is olyan PR, ami ezt kijavíthatná”.

 

Az orosz újságírószövetség elnöke, Vlagyimir Szolovjov szerint is összességében az intézkedés „intézményi cenzúrát akar bevezetni”, ugyanakkor a cenzúrát az alkotmány tiltja. „Néha még a bírókat is emlékeztetni kell erre” – írta a szövetség honlapján megjelent állásfoglalásban.

 

A fenn említett dokumentum csupán pár nappal azután szivárgott ki, hogy Vlagyimir Putyin elnök aláírt volna egy olyan törvénymódosítást, amely

 

„idegen ügynököknek” bélyegezhet meg egyes újságírókat vagy bloggereket, amennyiben azok külföldről kapnak pénzt,

 

és szintén külföldi ügynök által terjesztett információt osztanak tovább. Így ha például valaki a közösségi médiában megoszt egy külföldi ügynök által írt cikket, akkor ő ebben az esetben csak akkor válhat szintén külföldi ügynökként, ha ő maga is pénzt kap külföldről.

 

Akit ilyen módon idegen ügynökké bélyegeznek meg, annak anyagaiban, és közösségimédia-tevékenységeiben önként fel kell tüntetnie, hogy az információt külföldi ügynök terjeszti. Ezen felül az „ügynököknek” jogi személyeket kell létrehozniuk, akikkel az orosz Igazságügyi Minisztérium kapcsolatba tud lépni.

 

BORÍTÓKÉP: Andrej Scsukin orosz újságíró tárgyalása 2019. márciusában / Ivan Abaturov

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap elnökválasztást tartanak Belaruszban, az Európa utolsó diktatúrájaként emlegetett országban. Lukasenka mellett 4 másik jelölt is elindul, azonban vajmi kevés esélyük van nyerni. Podcast!

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden hétvégén elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás