+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2019. december 4. szerda, 16:09
A Handó Tündével korábban kifejezetten kritikus Országos Bírói Tanács szóvivője elmondta az Azonnalinak, miért támogatták a Handó utódjának jelölt Senyei György Barnát az Országos Bírósági Hivatal élére.

Egy eddig ismeretlen jelöltet, a karrierje nagy részét Miskolcon töltő, most a Fővárosi Ítélőtáblán dolgozó bírót, Senyei György Barnát jelölte Áder János Handó Tünde megüresedett helyére az Országos Bírósági Hivatal élén. Erre azért volt szükség, mert Handót nemrég alkotmánybírónak választották. Senyei jelölésén sokan meglepődtek, hiszen nem őrá, hanem az OBH elnöhelyettesévé nemrég kinevezett Répássy Árpádra (aki Répássy Róbert volt fideszes államtitkár rokona) lehetett számítani.

 

A jelöltről a parlament fog szavazni kétharmados többséggel, előtte pedig meghallgatják a parlament igazságügyi bizottságában. De még ezt megelőzően szerdán meghallgatta Senyeit az OBT, az Országos Bírói Tanács is.

 

A két hasonló nevű szervezet között az a különbség, hogy az OBH a bíróságok központi igazgatási szervezete, az OBH elnöke nevezi ki például a bírósági vezetőket. Az OBT viszont egyfajta önkormányzati, önigazgatási szerve a bíróknak, ahol bírósági szintenként és bírósági fajtánként egy kvóta alapján vannak képviselve a bírók. Az OBH elnök egyes döntéseihez az OBT egyetértése, vagy legalább meghallgatása szükséges, de Handó Tünde az utóbbi időben sportot űzött abból, hogy megkerülje az OBT-t.

 

A legellentmondásosabb a kinevezési gyakorlata volt (ami azóta már az Európai Bíróság előtt van): ugyanis olyankor, amikor a pontszámok alapján nem tudta a számára kedves jelöltet kinevezni egy bírói álláshelyre, Handó gyakran egyszerűen érvénytelenítette a pályázatot, és újat írt ki. Az OBT ez ellen számtalanszor tiltakozott, mire Handó illegitimnek nyilvánította az OBT-t, és azt is elérte Székely László korábbi ombudsmannál, hogy kérjen alkotmányértelmezést az Alkotmánybíróságtól a két szervezet közti konfliktusban. Az ügy még mindig az AB asztalán van, Handó pedig időközben alkotmánybíró lett.

 

Ezért örülnek Senyeinek a bírók

 

A Handó utódjának kiszemelt Senyei György Barnát szerdán hallgatta meg az OBT. A meghallgatás eredményéről Vadász Viktor, az OBT szóvivője számolt be sajtótájékoztatón. Mint mondta,

 

egyhangúlag támogatták a jelöltet, aki a meghallgatáson kinyilvánította, hogy új alapokra szeretné helyezni az együttműködést az OBT-vel.

 

Az ülésen minden OBT-tag, köztük Darák Péter Kúria-elnök is részt vett.

 

Az Azonnali kérdésére, miszerint győzelemként élik-e meg, hogy most egy visszafogottabb OBH-elnök várható a Handó Tündével folytatott eddigi konfliktusok után, Vadász Viktor a sajtótájékoztató után azt mondta: ez nem egy harc, együttműködésre van szükség, és Senyei is ezt hangsúlyozta a meghallgatáson. Ők erre esélyt látnak a meghallgatás alapján, még ha garancia nincs is.

 

Arra a felvetésre, hogy a politika részéről ez egy válasz-e a bírói igazgatáson belüli eddigi csörtékre, Vadász azt mondta: ezt nem tudja, de az mindenképp látszik, hogy a társadalom részéről arra van igény, hogy a bíróságokról szóló tudósítások ne a belső feszültségekről szóljanak, hanem mondjuk arról, hogy milyen ítéletek születnek.

 

„A normális működésben van egy észrevétlen OBH-elnök, és az Országos Bírói Tanácsnak meg nem ismerik a szóvivőjét.”

 

Mivel a Handó Tünde és a bírók közti konfliktus egyik fő forrása a bírói pályázatok módszeres érvénytelenítése volt, arra is kíváncsiak voltunk, hogy kaptak-e Senyeitől bármilyen garanciát arra, hogy nem fog élni ezzel – hiszen az ezt biztosító törvényi kiskapu továbbra is létezik. Vadász erre azt mondta: a jelölt bírói attitűdöt mutatott. Nem ígért olyat, amiről nincsenek információi. Ők az OBT-nél egyébként sem ígéreteket akartak hallani, hanem a jelölt személyes hozzáállását akarták megismerni, ami meggyőző volt a számukra.

 

Mint mondta, hamarosan elkészül a meghallgatás jegyzőkönyve, abból majd mindenki láthatja, hogy milyen konkrét kérdéseket kapott Senyei, és azokra milyen válaszokat adott.

 

Mi lesz most, hogy Handó alkotmánybíró lett?

 

Végezetül azt kérdeztük Vadásztól, hogy az, hogy Handó Tünde eddigi OBH-elnök alkotmánybíró lett, hogyan érinti azt az ombudsman által kezdeményezett ügyet, melyben az OBH és az OBT közti szervezeti konfliktus a vita tárgya: egész pontosan az, hogy Handó illegitimnek tekintette az OBT-t, amely a tagok lemondásai következtében 14 helyett csak 11 taggal működik, de a póttagválasztást mégsem sietett elintézni, sőt. Elvárják-e a bírák Handótól, hogy összeférhetetlenségre hivatkozva ne vegyen részt ebben az ügyben a szavazáson alkotmánybíróként? – merül fel a kérdés.

 

Erre az OBT-szóvivő azt mondta:

 

semmilyen elvárást nem akarnak kinyilvánítani sem Handóval, sem az Alkotmánybírósággal szemben.

 

Ez egyébként is hipotetikus kérdés lesz, amint megtörténik a póttagválasztás – tette hozzá. Vadász hangsúlyozta, hogy az OBT egyébként 11 taggal is törvényesen működik.

 

Arra a kérdésre, hogy a póttagválasztás időpontjáról valamiben megállapodtak-e Senyeivel, úgy válaszolt: ő még meg sincs választva, tehát egyelőre nincsenek erről konkrétumok, de mivel a jelenlegi OBH-elnökhelyettes is elkezdte már a póttagválasztást előkészíteni, így várakozása szerint fél éven belül megválaszthatják az OBT póttagjait.

 

NYITÓKÉP: Vadász Viktor, az OBT szóvivője sajtótájékoztatón számol be a meghallgatásról. Fotó: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Többször is meg kellett szakítani az új választást követelő lakosok miatt az ülést Gödön, mielőtt sikerült volna újabb 30 napra felfüggeszteni a momentumos polgármestert, Balogh Csabát.

HC Strache úgy indulna Bécsben saját listával, hogy azt se tudni róla, bécsi lakos-e egyáltalán. Ha Strachét kizárják a versenyből, akkor a Stache-párt óv, ha nem zárják ki, akkor meg a volt pártja teszi ezt.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden héten elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

A hét kérdése

Maradjon Lukasenka? Jöjjön a rezsimváltás? Egyesüljenek az oroszokkal? Vagy Litvániával? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás