Mire megy a győri ellenzék az új polgármesterjelöltjével?

Szakács András

Szerző:
Szakács András

2019.12.04. 13:38

Január 26-án nem csak az új győri polgármester személye derül ki, de az is, hogy milyen gyorsan képes tanulni a hibáiból az ellenzék, amely a nyugodt DK-s után akciózó MSZP-ssel fut neki a választásnak.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Győrben a januári időközi polgármesteri választáson, ahogy az Azonnali elsők között megírta, várhatóan a fideszes önkormányzati képviselő, Dézsi Csaba András és Pollreisz Balázs, az MSZP önkormányzati képviselője (az MSZP, a DK, a Momentum, az LMP és a Jobbik összefogásának színeiben) mérkőzik meg egymással a polgármesteri székért.

A választás és a kampány politikai kommunikációs szempontból tanulságosnak ígérkezik: Győr volt az egyetlen település ugyanis, ahol valódi vereséget szenvedett az ellenzék az október 13-i önkormányzati választásokon.

 

A Borkai-botrány kirobbanásával, ha biztossá nem is vált Glázer Tímea győzelme az összefogás élén a városban, az ellenzék olyan fegyvert kapott kézhez, amivel egyenlő eséllyel futhatott neki az utolsó két hétnek a kampányban. 

Végül azonban ezzel az eséllyel nem tudott élni Glázer Tímea csapata, aminek okait egyik korábbi cikkemben fejtettem ki részletesen. Az ügynek azonban Győrön kívül komoly következményei voltak, több település választási eredményeit is befolyásolhatta Borkai yachtos szexpartija. Így végül Borkainak mégis le kellett lépnie a színről, az ellenzék pedig esélyt kapott arra, hogy kijavítsa az október 13-a előtt elkövetett hibákat.

Politikai és kommunikációs szempontból így pedig egy igazán érdekes helyzetet kaptunk,

 

január 26-án ugyanis nem csak az új győri polgármester személye derül ki, de az is, hogy milyen gyorsan képes tanulni a hibáiból az ellenzék.

 

Az előválasztások alapján elsőre eddig úgy tűnik, hogy csak kis mértékben képesek átlépni saját árnyékukon.

A pártok annak ellenére, hogy elfogadták a győri előválasztás koncepcióját, olyan lassan haladtak a jelöltkereséssel, hogy végül zárt ajtók mögött kellett megegyezniük egy közös jelöltről, mert már nem maradt idő az előválasztásra. Mindezt annak tudatában, hogy ősszel az előválasztás kétszer is olyan jelöltet hozott ki győztesnek – Ferencvárosban Baranyi Krisztinát, budapesti szinten Karácsony Gergelyt , aki végül a kormánypárti jelöltet is le tudta győzni.

Pollreisz Balázs jelölésével úgy tűnik, hogy az ellenzék nem lépett ki a régi baloldali pártok által uralt keretből, és nem kíván radikálisan változtatni azon a stratégián, ami Glázer Tímea jelöléséhez és kampányához vezetett. Mégis:

 

az MSZP-s önkormányzati képviselő személye azt üzeni, talán mégsem ugyanazt az utat kívánják bejárni, amit októberben a DK jelöltjével.

 

Míg az önkormányzati választási kampánynak egy már évek óta képviselő, mégis ismeretlen Glázer Tímeával futottak neki, a kampány végül nem csak Glázernek, de Pollreisz Balázsnak is ismertséget hozott városszerte, aki a Borkai-ügyben mutatott aktivitásának köszönhetően az ellenzéki kampány második arca lett. 

Vagyis most egy olyan személlyel futnak neki a választásoknak az ellenzéki pártok, akit nem kell a nulláról felépíteni a következő szűkös másfél hónapban. Ráadásul az eddig mutatott politikai személyisége és kampánystratégiája erős ellentéte Glázer Tímeáénak, hiszen míg a DK jelöltje inkább a mérsékelt és méltóságteljes anya szerepét próbálta eljátszani az októberi kampányban, addig Pollreisz volt a radikális akciózó.

Ezzel pedig meg is fordulhatnak a szerepek a mostani kampányra, ha igaz, hogy a Fidesz Dézsi Csaba Andrást jelöli, aki jelenleg a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban osztályvezető főorvosként dolgozik és mellette a Széchenyi István Egyetemen oktató.

 

A Fidesz polgármesterjelöltjétől radikalizmus helyett egy konzervatívabb, nyugodtabb és méltóságteljesebb attitűdöt várhatunk.

A kampánynak azonban a politikai kommunikációs mellett egy másik érdekes aspektusa is van. Kiderülhet, hogy létezik-e főváros/vidék médiabuborék, azaz lehetséges-e valós képet alkotnia és közvetítenie a fővárosközpontú országos médiának helyi tudósító nélkül. Átláthatóak-e a győri keretrendszerek budapesti szerkesztőségek asztalai mellől, vagy ahogy a magyar pártok szokták mondani a választási vereségek után, mégiscsak „le kell menni vidékre”?

Szakács András politológus. Olvass még tőle az Azonnalin!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek