Nemzeti ünnepet csinálnának Trianonból a románok

Szerző: Hutter Marianna
2019.12.03. 19:51

Még nem biztos, hogy ténylegesen nemzeti ünnep lesz Trianon napja Romániában, de az ehhez szükséges első lépés már megtörtént.

Nemzeti ünnepet csinálnának Trianonból a románok

Átment a romániai képviselőház közigazgatási szakbizottságában az a törvénytervezet, amely június 4-ét, Trianon napját román nemzeti ünneppé nyilvánítaná. Az ehhez szükséges többséget a kormányzásból nemrég kibukott, de a parlamentben továbbra is nagy számban jelenlévő nacionalista-posztkommunista Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Traian Băsescu volt román államelnök alapította jobboldali Népi Mozgalom Pártja (PMP) képviselői biztosították – írja a Transindex.

Tény, hogy ez még nem jelenti azt, hogy biztosan el is fogadják a törvényt, annak még ugyanis a szenátuson is át kell mennie.

A tervezetről egyébként az RMDSZ parlament képviselői csoportjának frakcióvezetője, Korodi Attila számolt be elsőként Facebook-oldalán. Mint írta, meggyőződése, hogy a trianoni békeszerződés napjának román nemzeti ünneppé történő nyilvánítása sértő a romániai magyarság számára, és szembemegy minden eddigi olyan törekvéssel, amely a többség és a magyar közösség békés együttélését szolgálja: „Az RMDSZ határozottan ellenzi a kezdeményezést, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt a tervezetet mielőbb leszavazza a parlament.”

Románia nemrég ünnepelte december 1-jét, amely Erdély és az Ókirályság egyesülésének 1918-as gyulafehérvári nemzetgyűlésen való kimondását ünnepli. Egyébként éppen jövőre lesz száz éve, hogy aláírták a trianoni békeszerződést, amelynek következményeképp Magyarország elvesztette akkori területének jelentős részét. 

FOTÓ: Wikipedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek