+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2019. december 3. kedd, 17:12
Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Újra fellángolt a vita arról, hogy bevezessék-e az eurót Magyarországon a jó magyar forint helyére. A bombát a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György robbantotta a Financial Times-ban megjelent írásában: szerinte az euró kudarc, azt valahogy meg kell reformálni, hiszen az eurózóna a mostani állapotában törékeny és fenntarthatatlan, ezért azt többsebességessé kell tenni akár úgy is, hogy távozni lehessen belőle.

 

A jegybankelnöki diagnózissal egyébként számos közgazdász egyetért. Ami a hét kérdése szempontjából lényeges, hogy Madár István a Portfólión megjelent írásában mindebből azt olvasta ki, hogy a magyar gazdaságpolitika letett arról, a szocialista-szabaddemokrata kormányok által korábban gyakran hangoztatott célról, hogy hazánk az euróövezet tagja legyen a közeljövőben – még ha Varga Mihály pénzügyminiszter arról is beszél, hogy de, de, ígéretes kezdeményezés ez az euródolog.

 

Még Matolcsy írása előtt, szeptemberben a Párbeszéd nevű baloldali-zöld párt parlamenti frakciója benyújtott egy határozati javaslatot a parlamentnek azt sürgetve, hogy mivel a forint akkorát zuhant a román lejhez és a horvát kunához képest, hogy a régió legsebezhetőbb valutájává vált, Magyarország tegyen határozott lépéseket az euró minél korábbi bevezetésének érdekében. Ezt a javaslatot végül decemberben visszavonta a párt.

 

Ezt az LMP, amelyik szintén zöld párt – igaz, balos és jobbos politikusokkal –, külön közleményben üdvözölte: „A túl nagy gazdasági és szociális különbségek, valamint az euró-tagországok eltérő gazdasági ciklusai miatt az euró nem segíti elő a periféria integrációját, és gazdasági stabilitást sem jelent automatikusan.”

 

„Aki Európa-párti, az nem lehet euróellenes!” – ezzel a felütéssel csatlakozott a vitához Berg Dániel II. kerületi momentumos alpolgármester, aki egyben az európai liberális és progresszív pártokat tömörítő ALDE-pártcsalád alelnöke is. Mint írja, le kéne számolni az euróellenes „schifferi kurzussal„ és „matolcsynomicsszal”, mert bár valóban rászorul pár reformra az euróövezet, mégis: az ahhoz való csatlakozás gazdasági stabilitást és növekedést, valamint nagyobb biztonságot, több és jobb lehetőséget jelent a világpiacon, ezért nem ragadhatunk meg a múltban. „És valljuk be: azért, mert aki az eurót ellenzi, az akarva-akaratlanul, de a történelem rossz oldalán áll” – így Berg Dániel, aki még a 338 forintos euróárfolyam rémképét is felhozza érvként az euró mielőbbi bevezetése mellett (az elmúlt tíz évben 336,86 volt a maximum, igaz, az pont idén november 28-án).

 

Az LMP részéről a zöldpárt országgyűlési képviselője, Ungár Péter (aki az Azonnali többségi tulajdonosa is) erre úgy reagált, hogy Berg egysíkú és leegyszerűsít, majd hozzátette: „Az a konstrukció, amiben [az euró] létezik, nem egy kőzet, ami kialakult, hanem egy politikai intézmény. Lehessen anélkül kritizálni, hogy kizárnak minket a történelem jó oldalán tevékenykedő élcsapatból.”

 

Szóval mit mondasz, kell-e nekünk euró?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Orbán budapesti meghívását sem elutasító tartományfőnök a kampányban eleve finoman elhatárolódott a pártvezetés progresszív irányvonalától.

Egy sokác népdallal mutatjuk meg, mennyire örülünk nektek!

Mind a hat alelnöki helyre
Jakab Péter emberei kerültek.

Tisztújítást tartanak 2020 első felében a legtöbb ellenzéki pártban. Tör-e babérokra a DK-ban Dobrev Klára? Várható-e verseny a Momentumban?
Az Azonnali utánajárt.

Nyerhet-e a vermonti szenátor, vagy 2016-hoz hasonlóan más lesz végül a demokrata elnökjelölt? Elmagyarázzuk!

Emily Ratajkowski nemcsak főállású vágy tárgya, hanem most például hivatalosan is beállt a Bernie-kampányba.

Szoros eredményre számít az ellenzék közös jelöltje, Pollreisz Balázs; eközben a Fidesz jelöltje mellett állt ki a pécsi zenész, Lovasi András.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Az ijesztő maszkos metálosok a We Are Not Your Kind című új lemezükkel térnek vissza Magyarországra február 4-én.

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás