Ketten is távoznak az irodalmi Nobel-díjat kiosztó bizottságból

Szerző: Petróczi Rafael
2019.12.02. 18:48

Egyikük azzal indokolta döntését, hogy nincs se ideje, se türelme kivárni, amíg a Nobel-díj odaítéléséért felelős Svéd Királyi Akadémia megreformálja magát.

Ketten is távoznak az irodalmi Nobel-díjat kiosztó bizottságból

Nem egyszerű manapság a Svéd Királyi Akadémia irodalmi Nobel-díj odaítéléséért felelős bizottságának tagja lenni: idén hatalmas botrányt kavart, hogy a díjat az az osztrák, de egyébként félig karintiai szlovén származású Peter Handke kapta, aki kiállt irodalmi munkásságában is a jugoszláv polgárháború kapcsán a miloševići Szerbia mellett, sőt, egy 2011-es interjújában még a srebrenicai népirtást is relativizálta.

Tavaly meg attól volt hangos a média, hogy a biztosság három tagja is lemondott bizottsági munkájáról, miközben „megbízatásuk” a gyakorlatban egész életre szólna.

A lemondások mögött egy francia szerző, Jean-Claude Arnault szexuális zaklatási botránya állt, akinek felesége pont Katarina Frostenson, a bizottság egyik tagja volt.

Ha ez nem lett volna elég, a házaspárt azzal is vádolták, hogy több alkalommal szivárogtatták ki barátoknak az aktuális díjazottak nevét, akik ezzel visszaélve, fogadásokon gyarapíthatták vagyonukat. Ez utóbbi botránynak köszönhető, hogy a 2018-as díj kihirdetését idénre halasztották, illetve az is, hogy a svéd király, XVI. Károly Gusztáv kezdeményezésére számos reformot indítottak el a bizottságon belül, hogy a korábban tapasztalt strukturális és technikai hibák ne ismétlődhessenek meg.

Például ma már szabadon lehet távozni a bizottságból, így nem állhat elő a tavalyihoz hasonló, lehetetlen helyzet, amikor annyi papíron még tagsággal rendelkező ember utasította vissza a bizottsági munkában való részvételt, hogy nem maradt elég aktív tag ahhoz, hogy új bizottsági tagokat válasszanak. De hasonló reform volt a bizottság kibővítése egy ötfős külsős bizottsági testülettel, ami az állandó bizottsági tagoknak nyújt segítséget az irodalmi Nobel-díjra érdemes művészek megtalálásában.

Ennek a külsős bizottságnak két tagja, Kristoffer Leandoer és Gun-Britt Sundström mondott le hétfőn. Közülük eddig csak Leandoer nyilatkozott távozásának okáról a Svenska Dagbladet nevű svéd lapnak, aki azt mondta,

se ideje, se türelme nincsen kivárni, hogy az Akadémia végrehajtsa önmagán a reformokat.

„Az Akadémia és én eltérően látjuk az időt, egy év túl hosszú idő az én életemben, és túl rövid az Akadémia életében” – magyarázta Leandoer. A svéd író ugyanakkor tagadta, hogy döntésének köze lett volna Peter Handke díjazásához.

Mats Malm, a Svéd Királyi Akadémia titkára megerősítette a két külsős bizottsági tag lemondását, és azt mondta: „Hálásak vagyunk a jelentős erőfeszítésért, amit tettek az év alatt, és jelenleg felülvizsgáljuk, hogy a 2020-as irodalmi Nobel-díj kapcsán hogyan szervezzük újra a Nobel-bizottság munkáját.”

NYITÓKÉP: Flickr.com

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek