+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. december 2. hétfő, 07:32
Eddig is tudtuk, hogy a VIII. Henrik egy részét más írta, csak azt nem, hogy mekkora részét.

A 19. század közepe óta nem titok, hogy az angol drámaíró, William Shakespeare több esetben szerzőtársakkal dolgozott: a VIII. Henrik című királydrámájában például John Fletcherrel. Fletcher jelenlétét a szövegben a rá jellemző nyelvi fordulatok jelzik (you helyett azt írja, hogy ye; them helyett azt, hogy 'em), azt azonban vitatják a történészek és irodalmárok, hogy a drámában pontosan mennyi Shakespeare, és mennyi Fletcher munkája, míg megint mások szerint egy mási drámaíró, Philip Massinger volt a társszerző.

 

Petr Plecháč, a Cseh Tudományos Akadémia tagja most gépi tanulás segítségével oldotta meg a problémát és azonosította a dráma legtöbb sorának szerzőit

 

írja az MIT Technology Review. A kutatás szerint Massingernek nem, Fletchernek viszont annál több szerepe volt a dráma megalkotásában:

 

AZ ÁBRA SORONKÉNT KÖVETI VÉGIG, HOGY A DRÁMA MELYIK RÉSZÉT KI ÍRTA – MINT LÁTSZIK, EGYES RÉSZEKEN KÖZÖSEN IS DOLGOZHATOTT A KÉT SZERZŐ.

 

A módszer nem kifejezetten újszerű egyébként, gépi tanulással már évek óta fel lehet fedezni különféle mintázatokat egyes írók nyelvhasználatában: az algoritmus felismeri a leggyakrabban használt szavakat és ritmusokat. A cseh tudós az algoritmust négy másik, a VIII. Henrik időszakában írt Shakespeare-, Massinger- és Fletcher-drámán tanította az algoritmust, majd ráeresztette a kérdéses királydrámára.

 

Az eredmény igazolta a teóriát, miszerint a dráma egy jelentős részét Fletcher írta,

 

de a módszer azt is lehetővé teszi, hogy megállapítsák azt, hogy egyes jeleneteket közösen írt a két szerző.

 

Shakespeare-rel szeretnek kísérletezni a tudósdok, legutóbb egy plágiumkereső szoftver segítségével kutatták fel drámáinak ősforrását, ahonnan sokat merített az angol irodalom egyik legfontosabb szerzője.

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miért van műanyagból a volt főpolgármester karácsonyfája? Tarlós István az Azonnali karácsonyi körkérdésében!

A pártelnök azért lemondásával megvárja, amíg a katasztrofális választási eredménnyel záró Labour rendezi sorait.

Mit jelent, ha valaki küld neked egy tüzet? És ha barackot? Ha padlizsánt? Mit jelent a szív? És az, ha egy majom befogja a szemét? 16 kérdés, hajrá!

Csütörtök van, választanak a britek, eldőlhet a szigetország sorsa. Egy gendersemleges pingvin tegnap megjósolta, hogy Corbyn nyer, de mit mondasz te?

Életében először tesz újévi fogadalmat Ferencváros független polgármestere. Hogy mégis mi lesz az, azt az Azonnalinak árulta el.

A budapesti bazilika előtti karácsonyi vásár olyan közönségszavazáson lett a legjobb, ahol már a jelöltséghez tízezer eurót kell kipengetni. Orbán azért büszkélkedik vele.

A hét kérdése

Végre kilépnek a britek? Vagy folytatódik a komédia? Esetleg az egész brexit csak egy kitűnő médiahekk volt arra, hogy végre figyeljen a britekre valaki? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Végre megtelik élettel az egyik legszebb budapesti vásárcsarnok. December 14.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás