+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. december 2. hétfő, 07:32
Eddig is tudtuk, hogy a VIII. Henrik egy részét más írta, csak azt nem, hogy mekkora részét.

A 19. század közepe óta nem titok, hogy az angol drámaíró, William Shakespeare több esetben szerzőtársakkal dolgozott: a VIII. Henrik című királydrámájában például John Fletcherrel. Fletcher jelenlétét a szövegben a rá jellemző nyelvi fordulatok jelzik (you helyett azt írja, hogy ye; them helyett azt, hogy 'em), azt azonban vitatják a történészek és irodalmárok, hogy a drámában pontosan mennyi Shakespeare, és mennyi Fletcher munkája, míg megint mások szerint egy mási drámaíró, Philip Massinger volt a társszerző.

 

Petr Plecháč, a Cseh Tudományos Akadémia tagja most gépi tanulás segítségével oldotta meg a problémát és azonosította a dráma legtöbb sorának szerzőit

 

írja az MIT Technology Review. A kutatás szerint Massingernek nem, Fletchernek viszont annál több szerepe volt a dráma megalkotásában:

 

AZ ÁBRA SORONKÉNT KÖVETI VÉGIG, HOGY A DRÁMA MELYIK RÉSZÉT KI ÍRTA – MINT LÁTSZIK, EGYES RÉSZEKEN KÖZÖSEN IS DOLGOZHATOTT A KÉT SZERZŐ.

 

A módszer nem kifejezetten újszerű egyébként, gépi tanulással már évek óta fel lehet fedezni különféle mintázatokat egyes írók nyelvhasználatában: az algoritmus felismeri a leggyakrabban használt szavakat és ritmusokat. A cseh tudós az algoritmust négy másik, a VIII. Henrik időszakában írt Shakespeare-, Massinger- és Fletcher-drámán tanította az algoritmust, majd ráeresztette a kérdéses királydrámára.

 

Az eredmény igazolta a teóriát, miszerint a dráma egy jelentős részét Fletcher írta,

 

de a módszer azt is lehetővé teszi, hogy megállapítsák azt, hogy egyes jeleneteket közösen írt a két szerző.

 

Shakespeare-rel szeretnek kísérletezni a tudósdok, legutóbb egy plágiumkereső szoftver segítségével kutatták fel drámáinak ősforrását, ahonnan sokat merített az angol irodalom egyik legfontosabb szerzője.

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy mondatban vezette le a Miniszterelnökség, miért nem akar a kormány zöld ügyekkel foglalkozó minisztériumot.

Szűts Ildikó nyerte el a pályázatot a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei vezérigazgatói posztjára.

A kormánynak ingyen adott tanácsokon túl az egykori tisztifőorvos és főpolgármester-jelölt más pártoknak is felajánlotta szakértelmét.

A kétfarkús alpolgármestert, Döme Zsuzsannát lekiscsajozó Deutsch László megjegyezte, neki ez a szavajárása.

A brit királynő vasárnap óta már a Habsburg-császárnál is régebb óta uralkodik: már attól sincs messze, hogy megdöntse a francia XIV. Lajos rekordját.

Orbán miatt egymást üti a két szlovén jobboldali párt: egyikük mellette, másikuk ellene szavazott az EP-ben a magyar jogállamiságról.

Marjan Šarec miniszterelnök új választást akar, nem véletlenül: ezzel megduplázná pártja támogatottságát a legutóbbi, 2018-as voksoláshoz képest.

A hét kérdése

Nagyon sima győzelmet aratott az összellenzék jelöltje ellen Dézsi Csaba András. Sok elemzés született már róla, de mi megkérdezünk téged is.

Azért ide elnéznénk

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Az ijesztő maszkos metálosok a We Are Not Your Kind című új lemezükkel térnek vissza Magyarországra február 4-én.

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás