+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. december 2. hétfő, 07:32
Eddig is tudtuk, hogy a VIII. Henrik egy részét más írta, csak azt nem, hogy mekkora részét.

A 19. század közepe óta nem titok, hogy az angol drámaíró, William Shakespeare több esetben szerzőtársakkal dolgozott: a VIII. Henrik című királydrámájában például John Fletcherrel. Fletcher jelenlétét a szövegben a rá jellemző nyelvi fordulatok jelzik (you helyett azt írja, hogy ye; them helyett azt, hogy 'em), azt azonban vitatják a történészek és irodalmárok, hogy a drámában pontosan mennyi Shakespeare, és mennyi Fletcher munkája, míg megint mások szerint egy mási drámaíró, Philip Massinger volt a társszerző.

 

Petr Plecháč, a Cseh Tudományos Akadémia tagja most gépi tanulás segítségével oldotta meg a problémát és azonosította a dráma legtöbb sorának szerzőit

 

írja az MIT Technology Review. A kutatás szerint Massingernek nem, Fletchernek viszont annál több szerepe volt a dráma megalkotásában:

 

AZ ÁBRA SORONKÉNT KÖVETI VÉGIG, HOGY A DRÁMA MELYIK RÉSZÉT KI ÍRTA – MINT LÁTSZIK, EGYES RÉSZEKEN KÖZÖSEN IS DOLGOZHATOTT A KÉT SZERZŐ.

 

A módszer nem kifejezetten újszerű egyébként, gépi tanulással már évek óta fel lehet fedezni különféle mintázatokat egyes írók nyelvhasználatában: az algoritmus felismeri a leggyakrabban használt szavakat és ritmusokat. A cseh tudós az algoritmust négy másik, a VIII. Henrik időszakában írt Shakespeare-, Massinger- és Fletcher-drámán tanította az algoritmust, majd ráeresztette a kérdéses királydrámára.

 

Az eredmény igazolta a teóriát, miszerint a dráma egy jelentős részét Fletcher írta,

 

de a módszer azt is lehetővé teszi, hogy megállapítsák azt, hogy egyes jeleneteket közösen írt a két szerző.

 

Shakespeare-rel szeretnek kísérletezni a tudósdok, legutóbb egy plágiumkereső szoftver segítségével kutatták fel drámáinak ősforrását, ahonnan sokat merített az angol irodalom egyik legfontosabb szerzője.

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali mindig közép-európai lapként tekintett magára, az eszme azonban nem csak Budapesten van jelen. Indul a nagy trianoni szomszédvita!

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

Így tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen, no meg azért, mert több ezer embert tartóztattak le a rendőrök: arról, hogy velük mi történik, napok óta alig tudni valamit.

Egyszer már biztosan, ezt maga a belarusz belügyminisztérium közölte. Egyre több kép és videó is előkerül az őrizetbe vett tüntetőkkel szembeni rendőri brutalitásról.

Harmadik nap is folytatódtak a tüntetések Belaruszban. A tüntetők ezúttal jóval decentralizáltabbak voltak, este hattól pedig lekapcsolták a teljes belarusz internetet.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

HC Strache úgy indulna Bécsben saját listával, hogy azt se tudni róla, bécsi lakos-e egyáltalán. Ha Strachét kizárják a versenyből, akkor a Stache-párt óv, ha nem zárják ki, akkor meg a volt pártja teszi ezt.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás