+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. november 30. szombat, 09:49
A szingapúri „fake news”-törvény elsőként egy ottani politikusra sújtott le.

Törvényi kötelezettsége a Facebooknak értesítenie felhasználóit arról, ha egy bejegyzésüket álhírnek tartja a szingapúri kormány. Ilyen kérés már érkezett is az óriásvállalathoz, aminek eleget is tettek – jelezte a Facebook szombaton a Reuters szerint.

 

Szingapúrban októberben lépett életbe a „fake news” törvény, ennek jegyében nemcsak a Facebooknak, de más közösségi oldalaknak is jeleznie kell, ha egy bejegyzést álhírnek tart a kormány.

 

Mint a Facebook írta, a „fake news”-zal kapcsolatos értesítést a bejegyzés aljába ágyazták, és nem módosítottak a poszt eredeti szövegén. Állításuk szerint az értesítést csak az érintett felhasználó látta, így azt sem Szingapúrban, sem külföldön nem olvashatták más facebookozók. 

 

A Facebook szóvivője reméli, hogy az új törvény nem fogja befolyásolni a véleménynyilvánítás szabadságát, és a szingapúri kormány „mérlegelt és átlátható megközelítést” fog alkalmazni annak végrehajtása során.

 

Na de mi bőszítette fel a szingapúri kormányt?

 

Mint a Guardian írta, elsőként egy brit származású szingapúri politikusnak, Brad Bowyernek kellett korrigálnia egy Facebook-posztját, ami arról szólt, hogy a kormány befolyásolhatott egyes állami befektetők által hozott döntéseket.

 

A SZINGAPÚRI KORMÁNY EGY NAGY PIROS „HAMIS” FELIRATTAL LÁTTA EL BOWYER POSZTJÁNAK KÉPÉT AZ ERRŐL SZÓLÓ KÖZLEMÉNYBEN. FORRÁS: GOV.SG

 

Bowyer – miután a Facebook értesítette – módosított eredeti posztján, jelezte, hogy az hamis állításokat tartalmaz, és belelinkelte a szingapúri kormánynak az üggyel kapcsolatos közleményét.

 

FOTÓ: Sarah Marshall / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A belügyekért felelős biztos, Ylva Johansson akcióterve a szíriai és iráni orvos bevándorlók képesítésének gyorsabb elismerését akarja elérni.

Ez a’ Tsúfos Tükör, mely a’ jó-kedvnek istápja, ’s kímélet nélkül való ostora mind a’ kevély hatalmasságoknak, ’s meg-általkodott rosszaknak, mellyek e’ Hazát ’s a’ Világot fenyegetik.

Hogyam gyógyíthat meg egy pszichológus egy sárkányt? Mit lépjünk, ha az erdei boszorkány fura dologra kér minket? Minden kiderül Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 című válogatásból.

Ingyen netet most nem adnak, inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

A Vaslady tizenöt évig vezette a brit Konzervatív Pártot, és tizenegy évig a szigetország első női miniszterelnöke volt.
De miért is mondott le
1990. november 22-én?

Hétvégén mérsékelt érdeklődés mellett zajlott Szlovákiában a tömeges tesztelés harmadik fordulója. A kormánykoalíción belüli feszültségekből két újabb válságkezelési terv is született.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás