+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. november 29. péntek, 07:52
Ezt a kérdést tette fel magának a Massive Attack nevű zenekar, ami a Manchesteri Egyetem kutatóival állt össze, hogy választ kapjon.
„Sokkal hatékonyabb, ha az egész ágazatra vonatkozóan, folyamatosan csökkentjük a károsanyag-kibocsátást, mintha az egyes előadók lemondják az előadásaikat”

 

célzott finoman a Coldplay novemberi döntésére Chris Jones, a Manchesteri Egyetem kutatója. A brit rockzenekar ugyanis múlt héten jelentette be, hiába jelent meg szeptember végén az új albumuk, turnézni addig nem fognak vele, amíg nem találnak rá megoldást, hogy a turné szén-dioxid-kibocsátását nullára csökkentsék.

 

Ehhez képest választott gyökeresen más utat egy másik brit együttes, az elektronikus zenében úttörőnek számító Massive Attack. „A saját és a zeneipar szén-dioxid-kibocsátásával kapcsolatos aggodalmak nem újak számunkra, de az ügy sürgőssége az” – írta a Guardian oldalán megjelent írásában Robert Del Naja, a jelenleg két tagú formáció énekese. Az énekes szerint hiába próbáltak tenni eddig is a környezet védelméért, hiába akcióztak például faültetésekkel, tiltották be az egyszer használatos műanyagokat a fellépéseiken, vagy éppen utaztak vonattal, amikor csak lehetséges volt, ez csak annak az illúziónak a fenntartásához járult hozzá, hogy mivel mások megspórolják nekik, a gazdagok szennyező magatartása folytatható.

 

Hogy valódi változást érjen el, a Massive Attack most már a zeneipar átfogó reformját szeretné elérni. Ennek érdekében állt össze a Manchesteri Egyetem klímakutatóival, akik el fogják kísérni a zenekart annak következő turnéjára. A turné során

 

a kutatók széleskörű adatgyűjtést fognak végezni, a szén-dioxid-kibocsátás három releváns területére koncentrálva: magára a zenekarra, a közönségre, valamint a koncerthelyszíneken keletkező kibocsátásra.

 

A kutatók azt várják, hogy az adatok alapján kirajzolódik majd egy olyan minta, amiből következtetni lehet nem csupán a Massive Attack, hanem általánosságban a zeneipar ökológiai lábnyomának méretére és összetételére. Ez alapján lehetne kidolgozni olyan javaslatokat, amik már nem csak egy-egy zenekart, hanem en bloc a zeneipart és a közönséget is érintenék, így hozva strukturális változásokat.

 

„Minden iparágnak különböző méretű szén-dioxid-kibocsátása van, és hogy ennek csökkentését átfogó módon vizsgálhassuk, szükség van az ehhez hasonló együttműködésekre” – kommentálta a Massive Attack nyitottságát Chris Jones.

 

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az olasz külügyminiszter június közepétől megnyitná az összes belső európai határt. Június 3-tól az olaszokhoz már eleve lehet utazni, de ez nehézkes, mert az osztrák határszakaszon a beutazást Bécs nem engedi.

Montenegróban már május 5-e óta nem rögzítettek új megbetegedést, az aktív fertőzöttek száma pedig nulla: jövő hétfőtől a magyarok is beutazhatnak.

Az aktív esetszám kevéssel, de ismét csökkent, kórházi ápolásra 430, lélegeztetőgépes kezelésre 25 fő szorul csak.

A magyarok körében is 61 százalék gondolja ezt egy friss, 21 EU-tagállamban elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás