+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. november 28. csütörtök, 15:46
Bár nem mondta ki nyíltan Nicolae Robu, tulajdonképpen a Balkán minden jelét kitiltotta a közterületekről egy neki küldött dal miatt.

Úgy tűnik, Temesvár polgármestere, Nicolae Robu így a romániai önkormányzati választások előtti évben vissza szeretne csatlakozni kulturálisan Közép-Európához, legalábbis elszakadni pár klasszikus dologtól, amivel a román városokat szokás azonosítani: Robu egy szépen elterjedt videó miatt betiltotta a kinti sütögetést, a manele zenét és a számok dedikálását is a város közterületein – írja a Transindex. Az egész intézkedés gyújtópontja egy helyi mémoldalon is nagyon pörgő videó volt, amin ráadásul épp a polgármesternek küldtek egy slágert a Temesvár-gyárvárosi Kossuth/Traian téri piacon.

 

 

Robu, a város eleve indulatosnak számító, PNL-es polgármestere ezen feldühödve most rendelettel szabadulna minden balkáni dologtól.

 

A miccselés az utcán ugyebár nagyon Balkán, bár a temesvári jobboldali polgármester ezt kicsit árnyaltabban fogalmazta meg, és az erős konyhaszagra és a nagy füstre hivatkozott. Ennél sokkal erősebb üzenet a manele, illetve a maneledalok dedikálásának tiltása: ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mint amikor a magyar mulatóscelebek dalokat küldenek megrendelésre tulajdonképpen bárkinek („speciálba”), csak nem az itthon is ismert mulatósra, hanem a török és egyéb balkáni dallamokkal operáló manelére, ez pedig főleg a helyi roma kisebbségek kedvenc bulija.

 

NEM VICC, ITT A PAPÍR AZ INTÉZKEDÉSRŐL

 

Bár Robu súlyos büntetéseket helyezett kilátásba a rendeleteit megszegőknek, konkrétumokat nem tudni. Viszont nem lehet nem arra gondolni, hogy ahogy már említettük, jövőre önkormányzati választások lesznek Romániában, ahol valószínűleg erős kihívója lesz az itthon csak román Momentumként emlegetett (és a kapcsolatból nagy balhét is okozott) USR jelöltje, nyilvánvalóan halmozottan európai üzenetekkel, de az is fontos tény, hogy 2021-ben Temesvár lesz Európa Kulturális Fővárosa, és addig szintén rendbe kell tenni pár dolgot.

 

A temesvári EKF-programigazgatóval egyébként mi is készítettünk interjút, és bár abban még nem volt szó a miccselés betiltásáról, azért érdemes ide kattintva elolvasni.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Közös közleményben jelentette be Mirkóczki Ádám és a Jobbik, hogy Eger összellenzéki támogatással megválasztott polgármestere kilép a pártból. Hangsúlyozzák: nem azért, amiért mostanság mások.

Az USR képviselője erdélyi magyar szélsőségeseket emlegetett a székely autonómiatörekvésekkel összefüggésben, de a Momentum egyelőre nem szakítja meg a kapcsolatot román testvérpártjával.

Az ozorai alapszervezet indoklása szerint Jakab
Péter Jobbik-elnök és köre többet ártott a pártnak, mint bárki az elmúlt években.

Ugyanakkor jó hír, hogy
már 2160 gyógyult van.

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás