Meghalt a szovjet kém, aki megakadályozta Churchill, Roosevelt és Sztálin halálát

Szerző: Fekő Ádám
2019.11.28. 08:04

Goar Vardanyan a leghíresebb szovjet kémházaspár női tagja volt, 1943-ban lepleztek le egy náci összeesküvést, ami talán nem is létezett, később pedig a nyugaton dolgoztak beépített ügynökként harminc évig.

Meghalt a szovjet kém, aki megakadályozta Churchill, Roosevelt és Sztálin halálát

Hétfőn 93 éves korában meghalt a talán leghíresebb szovjet kémházaspár női tagja, Goar Vardanyan – írja az ABC. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov búcsújában úgy emlegette Vardanyant, mint az olyan emberek egyikét, akik nélkül máshogy alakult volna a történelem.

Goar Vardanyan, illetve férje, Gevorg Vardanyan azzal szerzett helyet az orosz/szovjet legendák között, hogy

1943-ban sikeresen akadályoztak meg egy titkos náci összeesküvést, aminek célja az volt, hogy megölje a Teheránban találkozó Sztálint, Franklin Rooseveltet és Winston Churchillt.

A Szovjetunió, az USA és Nagy-Britannia vezetője többek közt a háborús stratégiájukat egyeztették Iránban. 

Az összeesküvést a hírek szerint az osztrák születésű Otto Skorzeny felügyelte volna, de végül a Vardanyan házaspár elfogta a merényletre kijelölt embereket, ezért nem valósulhatott meg a terv. Azt persze fontos megjegyezni, hogy

Skorzeny később azt írta emlékirataiban, soha nem létezett ilyen összeesküvés.
 

Goar Vardanyan Örményországban született 1926-ban, de Iránba költöztek, ahol 16 évesen csatlakozott a helyi antifasiszta csoporthoz, ennek volt a vezetője későbbi férje, Gevorg. A hivatalos adatok szerint náci ügynökök százait buktatták le az országban, ezért kapták a feladatot a már említett 1943-as csúcstalálkozóra.

1951-ben a Szovjetunióba költöztek, és később együtt dolgoztak a tengerentúlon beépített ügynökként Anita és Anri fedőnéven, 1956 és 1986 között. A házaspár a hírszerzés ügynökeként  jó viszonyt ápolt a jelenlegi orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal is. Gevorg Vardanyan 2012-ben halt meg.

Az orosz hírszerzés is közleményben búcsúzott Goar Vardanyantól, amiben férjével együtt szovjet hősnek hívták.

FOTÓ: Youtube

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek