+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. november 28. csütörtök, 08:38
Bár cikksorozat és dokumentumfilm is született az 1982-es gyilkosságról, szabadulása után az elkövető úgy érezte, a túl sok Google-keresés ront személyiségének fejlesztésén.

A német alkotmánybíróság kimondta, joga van eltüntetni nevét a Google keresései közül annak a férfinak, aki 1982-ben egy jachton két embert ölt meg, egy harmadikat pedig megsebesített lőfegyverével – írja a BBC. A férfi életfogytiglant kapott, de végül 2002-ben kiengedték, és szerette volna elérni, hogy ne az ő ügyét adja ki a kereső, ha valaki rákeres a családnevére.

 

A határozat szerint kötelezhető arra a sajtó, hogy korlátozza az ügyhöz kapcsolódó archív anyagokhoz való hozzáférést.

 

A gyilkosságról egyébként könyv és dokumentumfilm is készült, a Der Spiegel pedig 1999-ben három riportot is írt az esetről. A német szabályok szerint meg nem nevezhető férfi 2009-ben fordult a bírósághoz, mivel

 

szerinte ezek a cikkek sértik a személyiségi jogait, és korlátozzák személyiségének fejlesztésének lehetőségét.

 

2012-ben egy bíróság elutasította az egészet azzal, hogy a magánélethez való joga nem erősebb a közérdeknél, illetve a sajtószabadságnál, de az alkotmánybíróság ezt a döntést megsemmisítette. A gyilkosságról szóló cikkek ezért archivált formában tárolhatók, de kérés esetén törölni kell őket.

 

Az „elfelejtődéshez való jog” az EU-s általános adatvédelmi rendelet egyik kulcseleme, ami szerint az egyénnek joga van ahhoz, hogy az adatkezelővel töröltesse a rá vonatkozó személyes adatokat. Ezen a jogon régóta vitázik külön is a Google az Unióval, mivel arra már többen is felhívták a figyelmet, hogy a GDPR jól hangzó lehetőségét arra lehet használni, hogy gyilkosokat védjenek. Az első vonatkozó európai bírósági ítélet egyébként még jóval a GDPR előtt, 2014-ben született.

 

FOTÓ: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A járvány miatt nem közlekedő reptéri járatra árult 900 forintos jegyek a BKK-t 14 millió forinttal gazdagították. Mi történt?

Korábban napokkal előre beharangozták, hogy Európa utolsó diktátora leteszi hivatali esküjét. Ez most elmaradt.

Két mondatban összefoglalva ez az Európai Bizottság új terve.

Az elmúlt hét nap átlaga bőven meghaladja azt az értéket, amely felett a WHO szerint a járvány nincs kordában tartva.

És ráadásul még gmailes is vagy? Van megoldás, olvasd el itt Bakó Bea szerdai hírlevelét!

Ha az ellenzék komolyan gondolja a győzelmi esélyeit, el kell döntenie, hogy hogyan indul, ezért vitasorozatot indítunk ellenzéki politikusokkal
és értelmiségiekkel.

A Csehszlovákiából a második világháború után a kollektív bűnösség elve alapján üldözött német és magyar kisebbség sorsa a szlovákok és a csehek körében nagyrészt máig kibeszéletlen.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás