+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. november 28. csütörtök, 19:18
Egy szintén letartóztatott üzletember vallott a miniszterelnök tanácsadója ellen.

Kedden letartóztatták Keith Schembrit (képünkön), Joseph Muscat máltai kormányfő volt főtanácsadóját Daphne Caruana Galizia újságíró két évvel ezelőtti meggyilkolásával kapcsolatban, és a Guardian most arról ír, hogy

 

Schembrit egy szintén letartóztatott üzletember vallomása alapján gyanúsítják azzal, hogy ő tervezte el autóba rejtett bombával végrehajtott gyilkosságot,

 

ráadásul ez az üzletember, Yorgen Fenech is a máltai miniszterelnök közeli ismerőse. Fenech szerint a pokolgépet elrejtő merényló 130 ezer eurót kapott a gyilkosságért, amit egy közvetítőn keresztül fizettek ki neki.

 

Fenech elnöki kegyelemre számít azért, mert együttműködött a nyomozásban, egyébként a jachtján tartóztatták le, miközben épp elhagyni készült Máltát.

 

Schembri korábban tagadta, hogy bármi köze lenne a korrupciós ügyekről író újságíró meggyilkolásához, de még kedden ő, illetve két máltai miniszter is lemondott. A rendőrség figyelmeztetett, hogy Fenech nem minden állítása megbízható, és hogy még dolgoznak az ügyün, de valóban az újságíró meggyilkolása miatt hallgatják ki Schembrit.

 

Közben az is kiderült, hogy 2017 októberében eredetileg nem felrobbantani, hanem lelőni akarták a máltai újságírót. Az egyik elkövető részletesen elmesélte, mi történt, amiből kiderült az is, hogy hetekig megfigyelték az újságírót, aki az utolsó blogposztját éppen Schembriről írta, és korábban is összetűzésbe keveredett már vele, illetve a Panama-iratok kapcsán is nyomozott utána.

 

FOTÓ: Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A listára kerüléshez nem csak az kellett, hogy jó hely legyen az úticél, hanem az is, hogy ne kelljen túl sok pénzt költeni rá.

Bár az új stadionok kihasználtsága sokszor tragikus, nagyon úgy tűnik, tényleg nem tettek rosszat az érdeklődésnek.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a főpolgármester. Ott voltunk.

A salgótarjáni Turcsány László lemondott, majd ezt visszavonta, de közölte: frakcióvezető semmiképp sem marad.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás