Strache mégis visszatérne az osztrák politikába

Szerző: Techet Péter
2019.11.27. 18:20

Nem sokáig bírta politika nélkül az Ibiza-botrányba belebukott Stache, mert most már azt kéri egykori pártjától: engedjék vissza a bécsi FPÖ élére. Ha ez mégsem történne meg, kész önállóan is elindulni az osztrák fővárosban.

Strache mégis visszatérne az osztrák politikába

Strachét mi is elbúcsúztattuk az Azonnalin: a politikus a szeptember végi osztrák választások után ugyanis kilépett a politikából. Az ibiziai videó miatt először csak az alkancellárságról és a pártelnökségről mondott le májusban, de a későbbi botrányok miatt egyre inkább elszigetelődött az FPÖ-ben. Jelenleg a tagsága szünetel – gyakorlatilag az FPÖ-n kívül van.

Ezt azonban nem viselte hosszú ideig. Strache már múlt csütörtökön megjelent egy dohányzás melletti tüntetésen, bár itt még tagadta, hogy ez a politikai visszatérését jelentené – „emberként” jött el csak. Azonban a hétvégén már nagyon is politikusi minőségben tett ajánlatot volt pártjának:

vegyék vissza teljes jogú tagnak, és engedjék, hogy ő induljon el a bécsi FPÖ élén jövő ősszel a tartományi választásokon.

Azaz Strache semmiképp sem búcsúzott el a politikától. Most inkább a haideri taktikát követi: az elhunyt politikus is rendszeresen nárcisztikusan ki- és bevonult az FPÖ életébe, elvárva, hogy ha éppen nincs a színpadon, hívják oda vissza őt. Amikor ez egyszer elmaradt, dühből alapított egy ellen-FPÖ-t, a BZÖ-t, ami sikeresen meg is osztotta a 2006-os választásokon a szélsőjobboldali szavazótábort.

STRACHE A VENDÉGLÁTÓHELYI DOHÁNYZÁS TILTÁSA ELLENI TÜNTETÉSEN

Strache hasonlóra készül. Vagy visszaveszi őt az FPÖ, vagy önálló párttal indul rájuk. Előbbire egyre kevesebb esély van. Egyre több FPÖ-s tartományi vezető szorgalmazza már: valóban elég Strache párttagságának eddigi felfüggesztéséből, a politikust ki is kell végre zárni.

Mind Norbert Hofer pártelnök, mind Herbert Kickl, a párt agya és frakcióvezetője úgy véli: nincs már helye Strachénak a pártban.

Ha Strachét végleg kizárják, azzal persze a probléma nem oldódik meg, csak elfajul: a volt pártelnök ez esetben ugyanis saját listát fog vélhetően állítani a bécsi választásokon. Ennek Strachén kívül a szocdemek örülhetnek majd nagyon, ugyanis Bécsben hagyományosan a balközép és a széljobb versenyez a városházért, azaz ha a széljobb két listával is indul, abból csak a baloldal jöhet ki jól.

Strachénak azonban szüksége lehet emberekre és pénzre egy új párthoz. Éppen ezért volt fontos egy másik e heti hír, miszerint

Frank Stronach kanadai-osztrák milliárdossal találkozott Strache egy bécsi étteremben.

Stronach 2013-ban egy saját populista párttal, a Team Stronachhal bejutott akkor a bécsi parlamentbe – ezzel sikeresen vett el voksokat az FPÖ-től, ugyanis Stronach az FPÖ bázisát szólította meg.

Strache és Stronach onnan is ismerik egymást, hogy Strache jelenlegi felesége, Philippa Strache – aki FPÖ-sként került be idén a parlamentbe, de nem lépett be a frakcióba – egykoron a Team Stronach parlamenti munkatársa volt. A Team Stronach azóta megszűnt, de egyrészről az egykori munkatársak újra mozgósíthatóak, ha esetleg Strache egy hasonló pártötlettel tér vissza, másrészről Stronachnak még mindig van pénze és politikai ambíciója.

Egy Strache-Stronach-páros igazi veszélyt jelenthet az FPÖ-re. Strache hozná a retorikai felkészültségét, populizmusát – márpedig a politikus jobban beszél, mint akár Hofer, akár Kickl –; Stronach pedig a pénzt, valamint az üzleti kapcsolatokat biztosítaná. Strache ugyanis egy gazdaságbarát szélsőjobboldalt akarna – hasonlót, mint amit Haider is csinált, amikor 1999-ben Thomas Prinzhorn osztrák milliárdosnak engedte át az FPÖ listaelsőségét.

FOTÓK: HC Strache / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek