Simán átment az EP-ben von der Leyen Bizottsága

Szerző: Illés Gergő
2019.11.27. 12:25

Ezzel többek között Várhelyi Olivér december 1-jétől már garantáltan európai biztos lesz, ekkor kezdi meg a munkáját az új testület. De mire is számíthatunk a von der Leyen-bizottságtól, és hogy állt össze az új elnök csapata? Összefoglaltuk a történteket!

Simán átment az EP-ben von der Leyen Bizottsága

Megszavazta az Ursula von der Leyen által vezetett, új Európai Bizottságot az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén: a mainstream középpártokon kívül meglepetésre több, ezeken kívüli képviselő is igennel szavazott a bizottsági elnök nélkül huszonhatfős csapatra, ugyanis von der Leyen csapata több igenlő szavazatot kapott, mint ahány képviselője a három nagy pártfrakciónak van.

Növelte a támogatottságát von der Leyen

A plenáris ülésen tartott szavazáson 461-en az új testület mellett tették le a voksukat, míg ellene csak 157-en szavaztak. 89-en tartózkodtak.

Ezzel jóval nagyobb szavazataránnyal választották meg a von der Leyen-bizottságot, mint öt évvel ezelőtt Jean-Claude Juncker csapatát, amelyet 209-en elleneztek.

Mindez pedig nagy siker Ursula von der Leyennek, akit emlékezetes módon júliusban eszméletlenül szorosan, csupán kilenc szavazattal fogadott csak el titkos szavazásán az EP. Az a szavazás jóval körömrágósabbra sikeredett a mostaninál, hiszen sok EP-képviselő szemét szúrhatta, hogy von der Leyen a tagállami állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács háttéralkujának köszönhetően lett bizottsági elnökjelölt, nem pedig az annál jóval demokratikusabb csúcsjelölti (Spitzenkandidat)-rendszer eredményeképp. Így már akkor is hiába tudhatta magáénak a három fő frakció, a jobbközép Európai Néppárt, a szociáldemokrata S&D, valamint a liberális Renew Europe támogatását, valószínűleg titokban egy csomó képviselő mégis nemmel szavazott júliusban, ezért is lett ennyire szoros a vége.

Most már nem ez volt a helyzet, von der Leyen pozíciója ugyanis csak erősödött az elmúlt pár hónapban: az EPP-n, az S&D-n és a Renew-on kívül más frakciókból is voltak, akik mellette szavaztak.

A zöldpárti és a konzervatív frakcióból már a vitán is többen jelezték, beállnak VDL mögé, ez is vezethetett az elsöprő arányú győzelemhez.

Döcögősen ment a Bizottság elfogadása

Az Azonnali az Európai Parlament és a Bizottság megalakulásáról is részletesen beszámolt nektek, de itt is idézzük fel az elmúlt hónapok legfontosabb eseményeit. Ursula von der Leyen még szeptember elején mutatta be biztosjelölti csapatát a nagyközönségnek, melyben bizonyára számos kompromisszumra kényszerült annak köszönhetően, hogy lényegében

minden valamirevaló nemzeti delegáció hőzönghetett vele, hogy VDL elnökjelöltsége csakis miattuk ment át az EP-ben,

ezt például a Fidesz és a Kaczynski-féle lengyel PiS is megtette. Ennek is köszönhető, hogy a magyarok a rendkívül befolyásos bővítési, a lengyelek pedig az óriási forrásokkal rendelkező mezőgazdasági tárcát kapták meg.

Ugyanakkor a jelöltek nem bizonyultak tökéletesnek: a román Rovana Plumbot és a magyar Trócsányi Lászlót már a jogi szakbizottság elkaszálta összeférhetetlenség miatt, míg a francia Sylvie Goulardot kétszer is leszavazta az EP belső piaci szakbizottsága. Emiatt a három ország miatt is nem állhatott fel az eredeti terv szerint már november elejére az új Bizottság. Végül viszont a román kormány által javasolt Adina-Ioana Vălean, a magyarok által állított Várhelyi Olivér, valamint a macronista francia üzletember Thierry Breton is átment a szakbizottsági rostán. Mivel pedig a britek a brexit miatt nem állítottak ki biztosjelöltet (ellenük ezért kötelezettségszegési eljárás indult :DDD), az új Bizottságot nélkülük terjesztették elő szavazásra az EP strasbourgi plenáris ülésén.

December 1-jén elkezdődik a munka, mi pedig ezúton is sok sikert kívánunk Ursula von der Leyennek!

A von der Leyen megszavazása előtti vitáról készített percről percre tudósításunkat itt olvashatjátok.

BORÍTÓKÉP: Európai Parlament (2019)

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek