Antiszemitizmus és iszlamofóbia került elő a brit választásokra

Szerző: Fekő Ádám
2019.11.27. 07:57

A Munkáspárt miniszterelnökjelöltje ellen a brit zsidó közösség vezetője kampányolt, de Corbyn sokadszorra sem akart elnézést kérni.

Antiszemitizmus és iszlamofóbia került elő a brit választásokra

Úgy tűnik, Jeremy Corbyn nem akar felülni az antiszemitizmus-vonatra azzal, hogy akár bármit is mondana a témáról: múlt héten Ephraim Mirvis, az ország főrabbija kifejezetten arra szólította fel a brit zsidókat, hogy ne Corbynra szavazzanak a december 12-i előrehozott választáson, amiért hagyta elterjedni a Munkáspártban az antiszemitizmust. Corbynnal a BBC készített interjút, ahol többször is rá akarták vezetni, kérjen bocsánatot a valóban létező problémáért, de a politikus nem mondott semmit, hanem nagyvonalakban beszélt a problémáról:

„A társadalmunk minden vallás számára biztonságos lesz. A kormányunk minden támadástól meg fogja védeni az állampolgárokat, akár az utcán, a vonaton, vagy máshol az életben. A társadalmunkban jelen lévő rasszizmus egy súlyos méreg”

– mondta Corbyn, aki szeretne találkozni Mirvissel, hogy megbeszéljék, mire is gondolt.

Corbyn és a Munkáspárt antiszemitizmusa régóta velük élő ügy: 2011-ben például törvényjavaslatot nyújtott be azért, hogy töröljék a Holocaust-emléknapot, és helyette az összes népirtásra emlékezzenek, de Hamaszos terroristákat is hívott már testvérnek. 

Érdekes, hogy közben Nagy-Britannia muzulmán tanácsa is előkerült, ők a konzervatívokat ítélték el iszlamofóbiájuk miatt. Ez szintén nem annyira alaptalan vád, hiszen az ő jelöltjük, Boris Johnson egyszer például postaládákhoz hasonlította az eltakart arcú nőket. Az előrejelzések szerint győzelemre számítható Johnson nem reagált a vádakra.

FOTÓ: Wikipedia

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek