Fidesz-DK-MSZP-Jobbik-koalíció szavazta meg a Von der Leyen-bizottságot, a Momentum tartózkodott

Szerző: Illés Gergő
2019.11.27. 14:35

A Bizottságról döntő szerdai európai parlamenti szavazás magyarországi voksai alapján Strasbourgban összeállt a Fidesz-DK-MSZP-Jobbik-koalíció. Mutatjuk a név szerinti szavazás eredményeit!

Fidesz-DK-MSZP-Jobbik-koalíció szavazta meg a Von der Leyen-bizottságot, a Momentum tartózkodott

Egyedül a momentumos Donáth Anna és Cseh Katalin nem nyomtak igent az az Ursula von der Leyen-vezette új Európai Bizottság névsoráról szóló plenáris szavazáson szerdán, az összes többi magyar EP-képviselő rábólintott a huszonhéttagú testületre – derül ki a most már az Európai Parlament honlapjára is feltöltött, a név szerinti szavazás eredményeit tartalmazó dokumentumból.

Magyarország huszonegy képviselőt delegálhat az Európai Parlamentbe,

ebből két magyar, a progresszív-liberális Renew Europe EP-képviselői nem tartották csak támogathatónak az új Európai Bizottságot,

ugyanakkor ők sem nemmel szavaztak, hanem csakúgy, mint a Zöldek frakciójának többsége, tartózkodtak. A fennmaradó tizenkilenc magyar képviselő, vagyis (az egyelőre) az Európai Néppárt frakciójában ülő fideszesek, a szocialistáknál helyet foglaló DK-sok és az MSZP-s Ujhelyi István, valamint a frakció nélküli független jobbikos Gyöngyösi Márton is igennel szavazott.

Donáth tartózkodását Twitteren indokolta meg azzal, hogy továbbra is felmerülnek kétségek a magyar kormány által bővítési és szomszédságpolitikai biztosnak jelölt EU-s diplomata, Várhelyi Olivér függetlenségével kapcsolatban, valamint aggasztóak a bizottság felállítását övező háttéralkuk is, mindenesetre elmondása szerint „ideje elkezdeni a hatékony munkát”.

Az MSZP-s Ujhelyi István – aki Von der Leyen személyét júliusban nem szavazta meg a német politikus kiválasztásának menete ellen tiltakozva, a bizottsági elnök csapatát most azonban igen – az Azonnalinak küldött közleményében így indokolta az igen szavazatot: „(...) elvi kérdés volt, hogy olyan Európai Bizottságot sem fogok a szavazatommal támogatni, amelyben az illiberális rendszer megalkotásában »jogi főépítészként« fontos szerepet vállaló Trócsányi László bármilyen helyet kaphat. Trócsányi azonban idő előtt elbukott. A magyar kormány második jelöltje, Várhelyi Olivér már egy szakmailag felkészült, tapasztalt brüsszeli bürokrata, aki remélhetőleg bizonyítani is fogja vállalását és biztosi munkájával kizárólag az európai közösség és nem az Orbán-kormány érdekeit tartja majd szem előtt.”

Persze magyar képviselőből akad az országhatárokon kívül is, de ők is támogathatónak tartották az új Bizottság névsorát: a Néppártban ülő két RMDSZ-es, Vincze Lóránt és Winkler Gyula is igennel szavaztak,

de a holland munkáspárti, szintén magyar származású Piri Kati is rábólintott von der Leyen csapatára.

Az Európai Néppártban egyébként egyetlenegy képviselő sem akadt, aki akár csak tartózkodott volna, de a szocialista S&D-ből is csak egyvalaki szavazott nemmel, míg kilencen tartózkodtak. A Renew Europe képviselő is szinte egyhangúan bólintottak rá a VDL-bizottságra, Csehen és Donáthon kívül még két olyan liberális volt, aki tartózkodott.

A Von der Leyen-bizottság megválasztásáról szóló élő tudósításunkat itt olvashatod vissza!

BORÍTÓKÉP: Európai Parlament / 2019

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek