+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2019. november 26. kedd, 16:53
Nyáron megvette, szeptemberben az anyjának adta tovább a Sugóparti Híreket Rácz Péter, aki aztán fideszes önkormányzati képviselő lett.

Egyre furcsább dolgok történnek a bajai online újság, a Sugóparti Hírek mögött: a Media1 vette észre, hogy a korábban kormánykritikus hangnemet is engedő újság nyáron került új tulajdonoshoz, Rácz Péterhez, illetve a hozzá köthető Happy Fon Kft-hez, ezek után pedig eltűntek a kormánykritikus cikkek, a főszerkesztő pedig rövid időre távozott, majd hamarosan visszatért. Ezzel viszont még nincs vége a Sugóparti Hírek körüli érdekességeknek: A Happy Fon Kft-t a cégjegyzék adatai alapján szeptember 19-én dr. Rácz Istvánné megvásárolta az egyszemélyes cég egyetlen üzletrészét, és ő lett az ügyvezető is.

 

Ez valamivel kevesebb, mint egy hónappal az önkormányzati választás előtt volt. Rácz Péter Baja 8-as számú körzetében a Fidesz-KDNP színeiben lett önkormányzati képviselőjelölt, azóta pedig meg is nyerte a pozíciót, de önkormányzati képviselőként új szabályok is vonatkoznak rá.  Az önkormányzati törvény ugyanis megtiltja, hogy egy önkormányzati képviselő médiatartalom-szolgáltató cég ügyvezetője vagy személyes közreműködője legyen.

 

Érdekes, hogy Rácz ettől még maradhatott volna tag a kft-ben, de ezzel sem élt: az ügyvezetés mellett a cég tulajdonát is édesanyjára ruházta.

 

(Itt jegyezném meg, hogy igen, az Azonnali egyik tulajdonosa az LMP országgyűlési képviselője, Ungár Péter, de egyrészt az országgyűlési képviselőkre nem vonatkozik hasonló korlátozó szabály; másrészt ez az önkormányzati képviselőknél is csak a cég ügyvezetésre és a személyes közreműködésre, de nem a cég puszta tulajdonlására vonatkozó tilalmat jelent.)

 

A BAJAI FIDESZ-KDNP CSAPATA, ALUL RÁCZ PÉTER

 

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Rácz Pétert:

 

„Családi döntés született, ennyi”

 

– válaszolt röviden az Azonnalinak Rácz, akinek állítása szerint eddig sem volt semmiféle hatása az újság tartalmára, és fel se merült bennük, hogy összeférhetetlenség állna fent, egyszerűen így döntöttek. „Nekem nincs beleszólásom a Sugóparti Hírek tartalmába, azt pedig, hogy édesanyám mit csinál, tőle kell megkérdezni.”

 

Érdekes, hogy az újság eredetileg nem a Happy Fon Kft-hez került, hanem a jelenleg is a Rácz házaspár tulajdonában lévő Kiru-Fon Kft-hez, ami főtevékenységeként a telekommunikációs eszközök kiskereskedelmét nevezte meg 2015-ben, és csak 2019. június 24-én vette fel tevékenységi körei közé a világháló-portál szolgáltatást. Az újság mögött az impresszum alapján viszont már nem ez a cég áll, hanem az újabb, ami „egyéb távközléssel” foglalkozik: ezt a céget vette át dr. Rácz Lászlóné.

 

Az ügyben írtunk a Happy Fon Kft-nek is e-mailt, de megkeresésünkre cikkünk megjelenéséig nem reagáltak.

 

Rácz Péter egyébként egész Baján ismert üzletembernek számít a Media1 szerint: a városban Telekom-boltja is van feleségével közös cégének, 2013-ban pedig a trafikkoncessziók egyik nagy nyertese lett azzal a házaspár, hogy hármat is elnyertek.

 

Az online-ban utazó Sugóparti Hírek a 36 ezer lakosú Baja és környéke híreivel foglalkozik, valamivel több, mint húszezren követik Facebookon. A közélet-sport-bűnügy vonalon túl van például véleményrovata is, ahol főleg olvasóktól kapott leveleket közölnek le. Az archívum alapján

 

a nyári tulajdonosváltás után sem kapcsolt át propagandatempóba az újság, de a választás előtt főleg olyan hírek szerepeltek az oldalon, amik alapján Baján minden rendben van.

 

A város polgármestere egyébként az ellenzéki jelölt, Nyitrai Klára lett.

 

MONTÁZS: Pintér Bence

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Csalódott-e az MSZP-s Pollreisz Balázs győri polgármesterjelölt, hogy egy volt párttársa nyíltan a fideszes jelölt mellé állt? Válaszolt az Azonnalinak!

Az európai labdarúgó bajnokságok első osztályainak bevételi listáján Magyarország befért a legjobb húszba, a bevételi források eloszlásában Kazahsztánhoz hasonlítunk.

Az egyik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom vezetőjét már régóta kritizálják pártján belül. Most öt nappal két kulcsfontosságú választás előtt hagyhatja ott a pártot.

Kiszivárgott a bölcsek jelentése, eszerint a Fidesz maradhatna a Néppártban, de amíg nem viselkedik jól nyilvánosan, felfüggesztve marad.

Két és fél millió forintnyi lejt kapna, aki hétüléses autót vesz, és legalább három gyereke van. Persze kérdés, hogy átmegy-e a román parlamenten a javaslat.

A Kisalföld szerint nem hírértékű a győri időközi választás jelöltjeinek vitája, ellentétben például azzal, hogy a Hír TV szavazásán mindenki egyetértett Orbán Viktorral.

A novemberi londoni terrortámadás után két hónap kellett, hogy valamilyen javaslatot tegyen a kormány.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás