+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2019. november 26. kedd, 16:53
Nyáron megvette, szeptemberben az anyjának adta tovább a Sugóparti Híreket Rácz Péter, aki aztán fideszes önkormányzati képviselő lett.

Egyre furcsább dolgok történnek a bajai online újság, a Sugóparti Hírek mögött: a Media1 vette észre, hogy a korábban kormánykritikus hangnemet is engedő újság nyáron került új tulajdonoshoz, Rácz Péterhez, illetve a hozzá köthető Happy Fon Kft-hez, ezek után pedig eltűntek a kormánykritikus cikkek, a főszerkesztő pedig rövid időre távozott, majd hamarosan visszatért. Ezzel viszont még nincs vége a Sugóparti Hírek körüli érdekességeknek: A Happy Fon Kft-t a cégjegyzék adatai alapján szeptember 19-én dr. Rácz Istvánné megvásárolta az egyszemélyes cég egyetlen üzletrészét, és ő lett az ügyvezető is.

 

Ez valamivel kevesebb, mint egy hónappal az önkormányzati választás előtt volt. Rácz Péter Baja 8-as számú körzetében a Fidesz-KDNP színeiben lett önkormányzati képviselőjelölt, azóta pedig meg is nyerte a pozíciót, de önkormányzati képviselőként új szabályok is vonatkoznak rá.  Az önkormányzati törvény ugyanis megtiltja, hogy egy önkormányzati képviselő médiatartalom-szolgáltató cég ügyvezetője vagy személyes közreműködője legyen.

 

Érdekes, hogy Rácz ettől még maradhatott volna tag a kft-ben, de ezzel sem élt: az ügyvezetés mellett a cég tulajdonát is édesanyjára ruházta.

 

(Itt jegyezném meg, hogy igen, az Azonnali egyik tulajdonosa az LMP országgyűlési képviselője, Ungár Péter, de egyrészt az országgyűlési képviselőkre nem vonatkozik hasonló korlátozó szabály; másrészt ez az önkormányzati képviselőknél is csak a cég ügyvezetésre és a személyes közreműködésre, de nem a cég puszta tulajdonlására vonatkozó tilalmat jelent.)

 

A BAJAI FIDESZ-KDNP CSAPATA, ALUL RÁCZ PÉTER

 

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Rácz Pétert:

 

„Családi döntés született, ennyi”

 

– válaszolt röviden az Azonnalinak Rácz, akinek állítása szerint eddig sem volt semmiféle hatása az újság tartalmára, és fel se merült bennük, hogy összeférhetetlenség állna fent, egyszerűen így döntöttek. „Nekem nincs beleszólásom a Sugóparti Hírek tartalmába, azt pedig, hogy édesanyám mit csinál, tőle kell megkérdezni.”

 

Érdekes, hogy az újság eredetileg nem a Happy Fon Kft-hez került, hanem a jelenleg is a Rácz házaspár tulajdonában lévő Kiru-Fon Kft-hez, ami főtevékenységeként a telekommunikációs eszközök kiskereskedelmét nevezte meg 2015-ben, és csak 2019. június 24-én vette fel tevékenységi körei közé a világháló-portál szolgáltatást. Az újság mögött az impresszum alapján viszont már nem ez a cég áll, hanem az újabb, ami „egyéb távközléssel” foglalkozik: ezt a céget vette át dr. Rácz Lászlóné.

 

Az ügyben írtunk a Happy Fon Kft-nek is e-mailt, de megkeresésünkre cikkünk megjelenéséig nem reagáltak.

 

Rácz Péter egyébként egész Baján ismert üzletembernek számít a Media1 szerint: a városban Telekom-boltja is van feleségével közös cégének, 2013-ban pedig a trafikkoncessziók egyik nagy nyertese lett azzal a házaspár, hogy hármat is elnyertek.

 

Az online-ban utazó Sugóparti Hírek a 36 ezer lakosú Baja és környéke híreivel foglalkozik, valamivel több, mint húszezren követik Facebookon. A közélet-sport-bűnügy vonalon túl van például véleményrovata is, ahol főleg olvasóktól kapott leveleket közölnek le. Az archívum alapján

 

a nyári tulajdonosváltás után sem kapcsolt át propagandatempóba az újság, de a választás előtt főleg olyan hírek szerepeltek az oldalon, amik alapján Baján minden rendben van.

 

A város polgármestere egyébként az ellenzéki jelölt, Nyitrai Klára lett.

 

MONTÁZS: Pintér Bence

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás