Tízmilliárdokat kér Karácsony a kormánytól azért, hogy legyen atlétikai vb Budapesten

Szerző: Hutter Marianna
2019.11.25. 15:46

Karácsony Gergely stadionstoppot ígért, de most mégis hajlandó belemenni, hogy legyen Budapesten atlétikai világbajnokság, ha a kormány ötvenmilliárdot fizet a fővárosi egészségügyre. De fog-e erről konzultáni a fővárosiakkal? Az Azonnali erről is kérdezte a főpolgármestert hétfői sajtótájékoztatóján.

Tízmilliárdokat kér Karácsony a kormánytól azért, hogy legyen atlétikai vb Budapesten

Fizessen ötvenmilliárd forintot a kormány öt év alatt a kerületi alap- és járóbetegellátás fejlesztésére, többek közt ez a feltétele annak, hogy hajlandó legyen atlétikai világbajnokságot rendezni Budapest – erről beszélt Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina kilencedik kerületi polgármester hétfői rendkívüli sajtótájékoztatójukon. 

Az Azonnali arról kérdezte a főpolgármestert, fog-e konzultálni arról, a budapestieknek megfelel-e, hogy feltételekkel, de mégis rendezzenek atlétika vb-t a fővárosban,

hiszen a kampányban még azt ígérte, nem lesz új stadion,

amíg nincs elég CT Budapesten. Karácsony szerint szerettek volna konzultálni, például egy népszavazás keretében, de erre már nincs elég idő.

Elmondta, a maguk részéről abban bíznak, hogy a budapestiek tudatosan szavaznak arra a programra, amelyet ő képviselt, és azt az elvet követik, hogy a látványsport-beruházásokkal szemben a fővárosnak az egészségügy és a zöldterületek fejlesztését kell figyelembe vennie.

„Én elég világosan beszéltem erről a kampányban, ezért azt gondolom, hogy van kellő felhatalmazásom, hogy ezt a programot képviseljem”.

Hogy mi van akkor, ha a kormány belemegy Karácsony feltételeibe, de azokat végül mégsem teljesíti, arra a főpolgármester úgy válaszolt: amennyiben megköttetik ez a megállapodás, és a kormány egyértelműen kinyilvánítja a szándékát egy kormányhatározatban, akkor „mindannyiunkat köt a becsületszó”, és nincs okuk kételkedni abban, hogy ezt később felrúgják. „Ha mégis így lesz, annak a politikai konzekvenciáit levonják a választópolgárok” – tette hozzá.

És hogy Karácsony milyen más feltételeket szabna még a kormánynak?

+ Csepelen nem látják indokoltnak élsport céljából megvalósuló további sportlétesítmények építését, ezért azt kérik, hogy ott és Ferencvárosban inkább kezdjék meg Budapest új zöld tüdejének kialakítását.

Ferencvárosban olyan létesítményt kell létrehozni, ami nemcsak az atlétikai vb megrendezésére alkalmas, de egyben a tömegsport számára nyitott atlétikai centrum is lenne, és a kilencedik kerületiek érdekét is szolgálná.

+  Az atlétikai vb megvalósításával kapcsolatos szerződések mind legyenek nyilvánosak, átlátható módon költsék el a pénzeket.

+ Tegye világossá a kormány, hogy a korábbi főpolgármesterrel kötött közlekedési beruházások megvalósításában továbbra is elkötelezett.

Egyébként a nemzetközi atlétikai szövetség főtitkára arra kéri a magyar kormányt, hogy még novemberben foglaljon állást arról, hogy rendeznek-e atlétika vb-t vagy sem. Karácsony ezért azt szeretné, hogy ha Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már szerdán – miután a fővárosi közgyűlés dönt a főpolgármester előterjesztéséről – összehívná a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát, vagyis a kormány és a főváros egyeztetési fórumát. Addig is még hétfőn elküldik a feltételekkel kapcsolatos előterjesztésüket Gulyás Gergelynek. 

MONTÁZS: Bakó Bea / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek