Mi lesz itt, ha a magyarok felelnek az EU-bővítésért?

2019.11.25. 19:35

Mit szólnak az EU-tagságra pályázó országok politikusai, hogy Orbán embere, Várhelyi Olivér lesz a felelős az EU-bővítésért? A Magyarországon menekültstátuszt kapott Nikola Gruevszki pártjának mostani elnöke optimista várakozásokról áradozott, Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök óvatosan lelkesedett. Videó!

Az Európai Néppárt múlt heti, zágrábi kongresszusán nem csak arról kérdeztük a megjelent politikusokat, hogy hiányzik-e nekik a Fidesz, és inkább párton kívül, vagy párton belül szeretnék látni Orbánékat a jövőben, hanem arról is:

mit szólnak hozzá, hogy Magyarország a viszonylag fontos bővítési pozíciót kapta.

A bővítés mostanában azért lett megint hangsúlyos téma, mert Franciaország megvétózta Albánia és Észak-Macedónia csatlakozásának megkezdését, és újfajta mechanizmus ötletét dobták be.

Akármi is lesz, az EU tagságra pályázó országok Várhelyi Olivér leendő bővítési biztos asztalára tartoznak majd, úgyhogy megkérdeztünk néhány, az uniós tagságra egyelőre csak közelebbről vagy távolabbról ácsingózó politikust, hogy örülnek-e Várhelyinek. A már EU-tag országok politikusaitól pedig azt akartuk megtudni: hitelesen képviseli-e az EU által állított kritériumokat, például a jogállamiságot egy Orbán által jelölt biztos.

Ezzel kapcsolatban

az egyik német politikus például kifejtette, hogy Várhelyi nem Orbánnak, vagy Magyarországnak, hanem a Bizottságnak fog dolgozni, viszont ennek a szöges ellentétét reméli Nikola Gruevszki pártjának jelenlegi elnöke,

aki kifejtette: arra számítanak, hogy mivel Magyarország kapja a bővítési portfóliót, sikerül felgyorsítani Észak-Macedónia csatlakozását.

A belarusz ellenzék egyik vezető alakja arra panaszkodott az Azonnalinak, hogy a magyar kormány csak az autoriter belarusz hatóságokkal ápol kapcsolatokat, és összefutottunk Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnökkel is, aki arról beszélt az Azonnalinak: nem épp a legjobb most a szomszédi viszony a két ország között, de azért reméli, hogy majd a jövőben Magyarország és mások is támogatni fogják, hogy Ukrajna EU-tag legyen.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek