+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2019. november 25. hétfő, 08:43
Ez az üldözött magyarságos maszlag oda jutott el, mint régen a Nagy Októberi Szocialista Forradalom és a szocializmus építéséről elmondott krédó. Ki kell mondani, hogy elhiggyék, hogy te ide akarsz tartozni. Nyilvánosan és hangosan.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Szakács Árpád, aki az összes megyei lap szerkesztője (ha jól értettem) a Mediaworks-nél, előadott egy beszédet arról, hogy a kommunisták, az LMBTQ-terroristák, na és persze a zsidók (aka. bolsevikok) hogyan törnek egymással valamiféle halálos szövetségre lépve a magyarokra. Ez önmagában nem lenne újdonság, Szakács Árpád ismert az ilyen nézeteiről. Egy barátom viszont feltette azt a kérdést, hogy ezeknek kötelező ilyen hülyének lenni? A válasz, legalább részben, az, hogy igen.

 

Kezdjük azzal, hogy Szakács Árpádnak ehhez a véleményéhez természetesen joga van. Aggasztó persze, hogy ő 19 megyei lap főszerkesztője és feltételezhető, hogy ahol a főszerkesztőnek ilyen a világnézete, az előbb-utóbb a lap tartalmában is megjelenik. Én csak egy ilyen lapot olvasok, azt is ritkán, abból viszont az derül ki, hogy ezek a nézetek alig szivárognak át, a lap egyszerűen csak csüggesztően fingszagú, de nem buzdít pogromokra, hirdet gay converter táborokat vagy ilyesmi.

 

Miután ez vélemény, harcolni is fölösleges vele.

 

Húsz éve vidékről Pestre került úrifiúként én ugyan még nem találkoztam a mindenütt rám leselkedő homokosokkal, akik be akartak hálózni. Szintén nem lettem kommunista, az alacsony adók és a kicsi állam híve maradtam, és azt hiszem, a kisnyilasság és a magyarok legyilkolása iránti kényszeres vágy is elkerült, körül se metéltek. Ez persze lehet attól, hogy én ennek a világösszeesküvésnek nem vagyok elég szép és okos, ezért engem nem üldöznek úgy, ahogy Szakács Árpádot, akinek ilyen manifesztumokban kell hirdetnie, hogy Minas Tirith még büszkén állja Mordor ostromát.

 

Mindazonáltal úgy gondolom, hogy

 

Szakács beszéde nagyrészt összefüggéstelen hülyeség, amely ráadásul ismert műfaj a magyar értelmiség jobbszélén. Ismert műfaji elemei vannak.

 

Üldözött magyarok, akiket állhatatos kereszténységükért és heteroszexualitásukért üldöznek, és a száz évvel ezelőtt néhány hétre hatalomra jutó kommunista zsidók folyamatos bosszújának alanyai. Könyvet lehetne arról írni, hogy milyen traumák okozzák ezeket a nézeteket, és nem is lenne hülyeség ezzel foglalkozni, a feldolgozatlan traumák hatása a politikára nagyon komoly dolog. De most nem ezzel foglalkozunk.

 

Hanem azzal, hogy kötelező-e ezt mondani a jobboldalon?

 

Szerencsés esetben egy pártnak, politikai mozgalomnak van ideológiája és esetleg azt összefoglaló manifesztuma, és azt egy mondatba sűrító jelmondata. Világ proletárjai egyesüljetek, Make America Great Again és társai. Más esetben egy nyakkendő-csomóról vagy egyéb kulturális jegyről ismerik meg egymást az elvtársak. Ezzel semmi baj nincsen, ez a politika természete, zászló alá gyűjti az embereket.

 

Más kérdés, hogy az az ideológia, amely kimondat az emberekkel dolgokat, mennyire fér össze másokkal. Például Lázár János, aki szerint mindenki annyi ér, amennyit kikapart magának, nyilván nehezen tudna egy szocdem pártot alapítani, de kérdés, hogy miként tudna esetleg együttműködni egy szocdem párttal?

 

A politikusok egyik fontos képessége a köznyelvben köpönyegforgatásnak (igazából nem, a köznyelv erre sokkal cifrább neveket tud) nevezett tulajdonság. Ennek eleme az, hogy az ilyen nagy manifesztumokat pontosan csak annyira mondják ki, amennyire feltétlen szükséges, azért, hogy ha kell, ki tudjanak belőlük farolni és másik manifesztumot mondani helyette. Ismert magyar példa Orbán Viktor, aki volt már harcos oroszellenes nyugatbarát politikus, jelenleg Vlagyimir Putyin legjobb EU-s barátja.

 

A Centrális Erőtér politikai tömbjében érdekes a hozzáállás az ilyen politikai hitvallásokhoz. Szakács Árpád beszédén kívül még számtalan helyről hallani hasonlókat, és ebből össze lehet állítani egy ilyen NER-ideológia szerű dolgot. Eleme az üldözött magyarság, a magyaroknak folyamatosan ártani akaró érdekcsoportok, a magyarok külön útjait és zseniális gazdasági eredményeit elismerni nem akaró, sőt azokra nagyon irigy háttérhatalom, a magyar kultúrát cikinek tartó profán liberalizmus, a szakrális Szent Koronából kisugárzó államiság és hasonlók.

 

Amikor az ember ilyen szöveget hall, akkor nem kell gondolkodnia, hogy akitől hallja, milyen nézeteket vall, milyen pártra szavaz és honnan várja boldogulását. Egyszerűen ideológiai hitvallás lenne ez?

 

Sajnos nem, több annál.

 

A legtöbben ugyanis ezt a fajta ideológiai turmixot megtartják maguknak, mint ahogy általában minden hasonlót, ideológiai hovatartozástól függően szokás megtartani viszonylag szűkebb körben. Előjön persze ez saját körben, egy-egy meccsen, koncerten, sörözésen, az ember nyilván nem megy el Ismerős Arcok koncertre, ha nem hisz ebben a sajátos magyarientológiában, mint ahogy a Mikroszkóp Színpadot se látogatja, ha idegesítik a belterjes belvárosi zsidó poénok, és nem szeretné újraalapítani a szadeszt.

 

A NER-ben viszont egyre inkább úgy tűnik, hogy az ilyen hitvallás szükséges feltétele az előrejutásnak. Már régebben is úgy volt, hogy pozícióhoz csak megfelelően kompromittáló produkciók után lehetett jutni.

 

Emlékezzünk, hányan kezdték aktuális ugatóemberként, hogy aztán előre jussanak akár a miniszterségig is. Ez sima maffiatempó, a maffiának csak úgy lehet teljes jogú tagja valaki, hogy elkövet egy gyilkosságot. Ebből látszik, hogy szándékai komolyak, meg persze ezzel lehet megzsarolni bármikor, amikor ki akarna lépni.

 

Amikor valaki nekiáll nyilvánosan olyan beszédeket mondani, mint Szakács Árpád, akkor lehet arra gondolni, hogy ő ezt tényleg így gondolja és büszkén hirdeti politikai hovatartozását. Lehet, hogy így is van. Szerintem az esetek többségében viszont arról van szó, hogy ez az üldözött magyarságos maszlag oda jutott el, mint régen a Nagy Októberi Szocialista Forradalom és a szocializmus építéséről elmondott krédó. Ki kell mondani, hogy elhiggyék, hogy te ide akarsz tartozni. Nyilvánosan és hangosan.

 

Mert ha kimondtad, akkor nem mehetsz (de legalábbis nem könnyen) máshova, mindenki tudja, hogy beálltál hozzánk. Része vagy a Mi és Ők paradigmának, nem lehetsz többet „én nem politizálok” és nem mondhatod, hogy „tudod, Sanyikám mennyire érdekel ez, dehát meg kell élni valamiből”. Büszkén kell hirdetni, arcodra tetoválva.

 

Ha elhiszed, az a te dolgod. Nem elvárás.

 

Ésik Sándor írása a Diétás Magyar Múzsán is megjelent.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pontosan erre készül a Hegyvidéken. Az Azonnalinak elmesélte, miért.

Hans Peter Doskozil jó szórakozást kívánt a minimálbérre pénzt sajnáló cégeknek Orbánnál.

Csak a független Szél Bernadett és Szabó Szabolcs szavazott a börtönkártérítések kifizetését befagyasztó törvényjavaslat ellen, az LMP tartózkodott, a balos pártok be se mentek.

Mohamed bin Szalman látványosan enyhít az ország női lakosságát szívató kemény szabályokon, de rá is van szorulva országa a pozitív PR-ra.

Nem tudja felvállalni az immáron Jakab Péter vezette Jobbik új irányvonalát.

Az akciói elnagyoltak, a befejezése bátortalan, így a saját gyártású német Netflix-sorozat, a Wir sind die Welle (A hullám mi vagyunk) újbalos netflixes kultsorozat helyett kihagyott ziccer marad. Spoileres kritika.

Ilija Ivić az első koszovói szerb, aki Koszovó nemzeti mezét húzza fel Szerbia helyett, édesanyját ezért rúghatták ki pristinai munkahelyéről.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás