+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hegyi Gyula
2019. november 25. hétfő, 16:11
Horváth János a szó nemes értelmében konzervatív volt. Részben a történelem tette azzá. Szomorú, hogy a két dolog, amit az életben fontosnak tartott, a tudás és a jó szándék a mai magyar pártpolitikában inkább hátrány, de semmiképp sem követelmény.

A kilencvennyolc éves korában elhunyt Horváth Jánossal végképp elbúcsúzott az a magyar politikusi generáció, amely még a Horthy-korszakban kapcsolódott be a politikába, és annyi fájdalmas csalódás ellenére kitartott a közügyek mellett. Antifasiszta ellenállóként megjárta a Gestapo börtönét, 1945 után kisgazda képviselő lett, és két évvel később a Magyar Közösség perében több évre börtönbe került. 1951-ben szabadult, és 1956-ban nyugatra távozott.

 

Az amerikai Columbia Egyetemen közgazdász diplomát szerzett, a Butler University egyetemi tanára lett, céget alapított. 1992-ben republikánus jelöltként a képviselőházi választásokon is elindult, de a körzetet veterán demokrata ellenfele vitte el. Nem sokkal később hazatelepült, 1998 és 2014 között a Fidesz parlamenti képviselője volt.

 

Ezek persze csak adatok.

 

Horváth János egy végtelenül kedves, udvarias, sokat látott ember volt. Hat éven át,

 

1998 és 2004 között volt a képviselőtársam a magyar parlamentben, előbb én voltam ellenzékben, majd ő. De ez a változás semmit sem változtatott a kettőnk viszonyán.

 

Mindketten nemzetközi ügyekkel, főleg az Európai Unióhoz való csatlakozásunkkal foglalkoztunk, ami azokban az években szép nemzeti ügynek számított. Az akkor természetesnek számító, többpárti delegációkkal többször együtt utaztunk Brüsszelbe is. Szeretett beszélgetni velem, és ha belejött egy nemzetközi vagy közösségi téma taglalásába, olykor angolra váltott. Végül is ezen a nyelven lett közgazdászprofesszor.

 

De talán mégis inkább azért kezdett angolul beszélni, mert így végképp nem kellett a hazai pártzsargon közhelyeibe bonyolódnia. És nem bánta, ha a sivár pártkatonák nem értették a szavait. Amennyire visszaemlékszem,

 

minden frakcióból jóban volt azokkal, akiket mérsékelt és érdeklődő embernek látott, és kerülte a véresszájú demagógokat.

 

Amerikából nem csak szaktudást, hanem politikai kultúrát, a „bipartisan” mentalitást is hazahozta. (Ami sajnos ott is eltűnőben lett mostanában.)

 

Még a magyar parlament tagja voltam, amikor a CEU akkreditációjának ügyében szenvedélyesen nekiment frakciója álláspontjának. Fideszes társai a CEU-val szemben buta vádakat hoztak fel, és pozitív példaként különböző magyar egyetemekre hivatkoztak. Az USA-ban bevándorlóként diplomát és professzori stallumot szerző Horváth János azzal iskolázta le őket, hogy az egyetemek rangját nem a kormányok és parlamentek, hanem a nemzetközi tudományos közélet adja meg: és ebben nálunk a CEU vezet. Önálló véleményét mindig kimondta, a világlátott ember bölcsességével, de olykor jogos indulattal is.

 

Ma azt mondanánk, a szó nemes értelmében konzervatív volt. De részben a történelem tette azzá. Hiszen 1945-ben a Független Kisgazdapárt egyáltalán nem konzervatív, hanem nyugati értelemben centrista, a feudalizmus maradékaival is szakító párt volr. És hát diákkora mozgalma, a Soli Deo Gloria a maga korában az antifasiszta progresszió, sokak szemében a szocialisztikus gondolat egyik bázisának számított. Nem rajta múlott, hogy hazánkban 1945 és 1990 után is a jobboldalt jelentette az, aki nem a szervezett baloldalhoz tartozott.

 

Egyik utolsó interjújában azt mondta:

 

két dolgot tartott fontosnak az életben, a tudást és a jó szándékot. Szomorú belegondolni abba, hogy ez a két tulajdonság a mai magyar pártpolitikában inkább hátrány, de semmiképp sem követelmény.

 

Hegyi Gyula az MSZP alelnöke, publicista, volt parlamenti és európai parlamenti képviselő. 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

Az elmúlt egy hónapban adták be az eddigi összes covid elleni oltás 58 százalékát, de ez nem egységesen oszlik el a világon. Mutatjuk, hogyan áll az oltásokkal Közép-Európa!

Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóinformációk szerint az FPÖ elnökével azt tervezte, hogy a szélsőjobboldali pártra cseréli le a Zöldeket a kormányban. Az FPÖ-frakció akadályozta ezt meg.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás