Horváth Jánossal végképp elbúcsúzott egy politikusi generáció

Szerző: Hegyi Gyula
2019.11.25. 16:11

Horváth János a szó nemes értelmében konzervatív volt. Részben a történelem tette azzá. Szomorú, hogy a két dolog, amit az életben fontosnak tartott, a tudás és a jó szándék a mai magyar pártpolitikában inkább hátrány, de semmiképp sem követelmény.

Horváth Jánossal végképp elbúcsúzott egy politikusi generáció

A kilencvennyolc éves korában elhunyt Horváth Jánossal végképp elbúcsúzott az a magyar politikusi generáció, amely még a Horthy-korszakban kapcsolódott be a politikába, és annyi fájdalmas csalódás ellenére kitartott a közügyek mellett. Antifasiszta ellenállóként megjárta a Gestapo börtönét, 1945 után kisgazda képviselő lett, és két évvel később a Magyar Közösség perében több évre börtönbe került. 1951-ben szabadult, és 1956-ban nyugatra távozott.

Az amerikai Columbia Egyetemen közgazdász diplomát szerzett, a Butler University egyetemi tanára lett, céget alapított. 1992-ben republikánus jelöltként a képviselőházi választásokon is elindult, de a körzetet veterán demokrata ellenfele vitte el. Nem sokkal később hazatelepült, 1998 és 2014 között a Fidesz parlamenti képviselője volt.

Ezek persze csak adatok.

Horváth János egy végtelenül kedves, udvarias, sokat látott ember volt. Hat éven át,

1998 és 2004 között volt a képviselőtársam a magyar parlamentben, előbb én voltam ellenzékben, majd ő. De ez a változás semmit sem változtatott a kettőnk viszonyán.

Mindketten nemzetközi ügyekkel, főleg az Európai Unióhoz való csatlakozásunkkal foglalkoztunk, ami azokban az években szép nemzeti ügynek számított. Az akkor természetesnek számító, többpárti delegációkkal többször együtt utaztunk Brüsszelbe is. Szeretett beszélgetni velem, és ha belejött egy nemzetközi vagy közösségi téma taglalásába, olykor angolra váltott. Végül is ezen a nyelven lett közgazdászprofesszor.

De talán mégis inkább azért kezdett angolul beszélni, mert így végképp nem kellett a hazai pártzsargon közhelyeibe bonyolódnia. És nem bánta, ha a sivár pártkatonák nem értették a szavait. Amennyire visszaemlékszem,

minden frakcióból jóban volt azokkal, akiket mérsékelt és érdeklődő embernek látott, és kerülte a véresszájú demagógokat.

Amerikából nem csak szaktudást, hanem politikai kultúrát, a „bipartisan” mentalitást is hazahozta. (Ami sajnos ott is eltűnőben lett mostanában.)

Még a magyar parlament tagja voltam, amikor a CEU akkreditációjának ügyében szenvedélyesen nekiment frakciója álláspontjának. Fideszes társai a CEU-val szemben buta vádakat hoztak fel, és pozitív példaként különböző magyar egyetemekre hivatkoztak. Az USA-ban bevándorlóként diplomát és professzori stallumot szerző Horváth János azzal iskolázta le őket, hogy az egyetemek rangját nem a kormányok és parlamentek, hanem a nemzetközi tudományos közélet adja meg: és ebben nálunk a CEU vezet. Önálló véleményét mindig kimondta, a világlátott ember bölcsességével, de olykor jogos indulattal is.

Ma azt mondanánk, a szó nemes értelmében konzervatív volt. De részben a történelem tette azzá. Hiszen 1945-ben a Független Kisgazdapárt egyáltalán nem konzervatív, hanem nyugati értelemben centrista, a feudalizmus maradékaival is szakító párt volr. És hát diákkora mozgalma, a Soli Deo Gloria a maga korában az antifasiszta progresszió, sokak szemében a szocialisztikus gondolat egyik bázisának számított. Nem rajta múlott, hogy hazánkban 1945 és 1990 után is a jobboldalt jelentette az, aki nem a szervezett baloldalhoz tartozott.

Egyik utolsó interjújában azt mondta:

két dolgot tartott fontosnak az életben, a tudást és a jó szándékot. Szomorú belegondolni abba, hogy ez a két tulajdonság a mai magyar pártpolitikában inkább hátrány, de semmiképp sem követelmény.

Hegyi Gyula az MSZP alelnöke, publicista, volt parlamenti és európai parlamenti képviselő. 

Hegyi Gyula

Volt európai parlamenti képviselő, az MSZP alelnöke.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek