+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hegyi Gyula
2019. november 25. hétfő, 16:11
Horváth János a szó nemes értelmében konzervatív volt. Részben a történelem tette azzá. Szomorú, hogy a két dolog, amit az életben fontosnak tartott, a tudás és a jó szándék a mai magyar pártpolitikában inkább hátrány, de semmiképp sem követelmény.

A kilencvennyolc éves korában elhunyt Horváth Jánossal végképp elbúcsúzott az a magyar politikusi generáció, amely még a Horthy-korszakban kapcsolódott be a politikába, és annyi fájdalmas csalódás ellenére kitartott a közügyek mellett. Antifasiszta ellenállóként megjárta a Gestapo börtönét, 1945 után kisgazda képviselő lett, és két évvel később a Magyar Közösség perében több évre börtönbe került. 1951-ben szabadult, és 1956-ban nyugatra távozott.

 

Az amerikai Columbia Egyetemen közgazdász diplomát szerzett, a Butler University egyetemi tanára lett, céget alapított. 1992-ben republikánus jelöltként a képviselőházi választásokon is elindult, de a körzetet veterán demokrata ellenfele vitte el. Nem sokkal később hazatelepült, 1998 és 2014 között a Fidesz parlamenti képviselője volt.

 

Ezek persze csak adatok.

 

Horváth János egy végtelenül kedves, udvarias, sokat látott ember volt. Hat éven át,

 

1998 és 2004 között volt a képviselőtársam a magyar parlamentben, előbb én voltam ellenzékben, majd ő. De ez a változás semmit sem változtatott a kettőnk viszonyán.

 

Mindketten nemzetközi ügyekkel, főleg az Európai Unióhoz való csatlakozásunkkal foglalkoztunk, ami azokban az években szép nemzeti ügynek számított. Az akkor természetesnek számító, többpárti delegációkkal többször együtt utaztunk Brüsszelbe is. Szeretett beszélgetni velem, és ha belejött egy nemzetközi vagy közösségi téma taglalásába, olykor angolra váltott. Végül is ezen a nyelven lett közgazdászprofesszor.

 

De talán mégis inkább azért kezdett angolul beszélni, mert így végképp nem kellett a hazai pártzsargon közhelyeibe bonyolódnia. És nem bánta, ha a sivár pártkatonák nem értették a szavait. Amennyire visszaemlékszem,

 

minden frakcióból jóban volt azokkal, akiket mérsékelt és érdeklődő embernek látott, és kerülte a véresszájú demagógokat.

 

Amerikából nem csak szaktudást, hanem politikai kultúrát, a „bipartisan” mentalitást is hazahozta. (Ami sajnos ott is eltűnőben lett mostanában.)

 

Még a magyar parlament tagja voltam, amikor a CEU akkreditációjának ügyében szenvedélyesen nekiment frakciója álláspontjának. Fideszes társai a CEU-val szemben buta vádakat hoztak fel, és pozitív példaként különböző magyar egyetemekre hivatkoztak. Az USA-ban bevándorlóként diplomát és professzori stallumot szerző Horváth János azzal iskolázta le őket, hogy az egyetemek rangját nem a kormányok és parlamentek, hanem a nemzetközi tudományos közélet adja meg: és ebben nálunk a CEU vezet. Önálló véleményét mindig kimondta, a világlátott ember bölcsességével, de olykor jogos indulattal is.

 

Ma azt mondanánk, a szó nemes értelmében konzervatív volt. De részben a történelem tette azzá. Hiszen 1945-ben a Független Kisgazdapárt egyáltalán nem konzervatív, hanem nyugati értelemben centrista, a feudalizmus maradékaival is szakító párt volr. És hát diákkora mozgalma, a Soli Deo Gloria a maga korában az antifasiszta progresszió, sokak szemében a szocialisztikus gondolat egyik bázisának számított. Nem rajta múlott, hogy hazánkban 1945 és 1990 után is a jobboldalt jelentette az, aki nem a szervezett baloldalhoz tartozott.

 

Egyik utolsó interjújában azt mondta:

 

két dolgot tartott fontosnak az életben, a tudást és a jó szándékot. Szomorú belegondolni abba, hogy ez a két tulajdonság a mai magyar pártpolitikában inkább hátrány, de semmiképp sem követelmény.

 

Hegyi Gyula az MSZP alelnöke, publicista, volt parlamenti és európai parlamenti képviselő. 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miért van műanyagból a volt főpolgármester karácsonyfája? Tarlós István az Azonnali karácsonyi körkérdésében!

A pártelnök azért lemondásával megvárja, amíg a katasztrofális választási eredménnyel záró Labour rendezi sorait.

Mit jelent, ha valaki küld neked egy tüzet? És ha barackot? Ha padlizsánt? Mit jelent a szív? És az, ha egy majom befogja a szemét? 16 kérdés, hajrá!

Csütörtök van, választanak a britek, eldőlhet a szigetország sorsa. Egy gendersemleges pingvin tegnap megjósolta, hogy Corbyn nyer, de mit mondasz te?

Életében először tesz újévi fogadalmat Ferencváros független polgármestere. Hogy mégis mi lesz az, azt az Azonnalinak árulta el.

A budapesti bazilika előtti karácsonyi vásár olyan közönségszavazáson lett a legjobb, ahol már a jelöltséghez tízezer eurót kell kipengetni. Orbán azért büszkélkedik vele.

A hét kérdése

Végre kilépnek a britek? Vagy folytatódik a komédia? Esetleg az egész brexit csak egy kitűnő médiahekk volt arra, hogy végre figyeljen a britekre valaki? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Végre megtelik élettel az egyik legszebb budapesti vásárcsarnok. December 14.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás