Ha az EP annyira aggódik a klíma miatt, miért ingázik még mindig Brüsszel és Strasbourg között?

Szerző: Illés Gergő
2019.11.25. 09:14

Óriási környezeti terhe van annak, hogy az EP-képviselőknek folyamatosan Brüsszel és Strasbourg között kell ingázniuk, az európai konzervatívok változtatnának.

Ha az EP annyira aggódik a klíma miatt, miért ingázik még mindig Brüsszel és Strasbourg között?

Hétfő délután ötkor vitáznak arról az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén, hogy kihirdesse-e az EP a klímavészhelyzetet, számol be a Politico brüsszeli szaklap reggeli hírlevele, a Brussels Playbook.

Óriási a strasbourgi ingázás ökológiai költsége

A macronista liberális képviselők által előterjesztett vita ugyanakkor még ötletgazdája, a francia Pascal Canfin szerint is inkább diplomáciai húzás, mintsem valami nagyon komoly dolog, mindenesetre az erről való párbeszédet a nagyobb pártcsaládok, a liberális Renew Europe, a szocialista S&D és a Zöldek is támogatták az EP-ben. A liberálisok egyik szóvivője úgy fogalmazott, „Európában sürgősen klímavészhelyzetet kell hirdetni”, „egyértelmű üzenetet kell küldeni, hogy az EU klímavédelmi csomagja egy projekt az egész generációnk számára”.

Ugyanakkor hiába a szép szavak, ha az EU a klímavédelmet nem magán kezdi. Az Európai Parlament strasbourgi épülete ugyanis az év több, mint háromszáz napján áll üresen (a parlamenti munka leginkább Brüsszelben folyik), miután

a belga fővárosból csak évi tizenkétszer négy napra utaznak az elzászi városba a képviselők.

Ennek ellenére az épületet továbbra is kivilágítják és karban is tartják, mivel pedig óriási épületről beszélünk, ennek költségei igen magasak.

A papíron 751 EP-képviselő EU-ba utazása egyes tanulmányok szerint 11 000 és 19 000 tonna közötti szén-dioxidmennyiséget pöfékel a levegőbe, hiszen a képviselők jobb esetben vonattal, de inkább autóval vagy repülővel teszik meg a Brüsszel-Strasbourg távot. Tömegközlekedéssel ráadásul nincs is közvetlen kapcsolat a két város között, így a Strasbourgba jutás igen körülményes, ha valaki nem autóval szeretne menni. Arról nem is beszélve, hogy ha az Európai Parlamentnek a mostani kettő helyett csak egy székhelye lenne (kizárólag Brüsszelben), az évi 114 millió eurós megtakarítást jelentene.

Csak nevezzük át a Brüsszeli üléstermet Strasbourgnak!

Ezért is vetette fel a klímaakciózással egyébként gyakran kritikus Európai Konzervatívok és Reformisták képviselőcsoportja az EP környezetvédelmi szakbizottsága előtt, hogy ha már ennyire aggódunk a klíma miatt, miért is nem csinálunk egy tanulmányt, hogy milyen környezeti költségei is vannak a strasbourgi épület fenntartásának? A Politico Brussels Playbook által megszerzett ECR-es dokumentumban a konzervatív képviselők hozzáteszik: a Strasbourgba való folyamatos ingázás csak

„aláássa és elsilányítja a Parlament ígéretét, hogy karbonsemlegessé váljon”.

Még ennél is nagyobb trollkodást adott elő a német viccpárt Die Partei EP-képviselője, Nico Semsrott. A képviselő ugyanis levelet írt David Sassoli EP-elnöknek, miszerint talált egy megoldást arra, hogy megszüntessék a felesleges strasbourgi üléseket. "A szerződések a Parlament székhelyének meghatározásakor csupán úgy fogalmaznak, hogy annak Strasbourgban kell összeülnie, de azt már nem teszik hozzá, hogy ez a franciaországi Strasbourg, vagy éppen [a kanadai] Saskatchewanban található Strasbourg. Sőt, még arról sem fogalmaznak, hogy Strasbourg város-e egyáltalán!

„Ezért is neveztem át a brüsszeli plenáris üléstermet Strasbourgnak, így a szerződéseknek megfelelve találkozhatunk ott tizenkétszer egy évben”.

Bármilyen vicces is Semsrott ötlete, és bármilyen jó is az ECR felvetése, vajmi kevés az esélye, hogy a strasbourgi épülettől egyhamar megszabadulunk: ahhoz, hogy ez megváltozzon, a tagállami állam- és kormányfők egyhangú szavazatával módosítani kéne az EU alapító szerződéseit. Ez pedig nem fog megtörténni, amíg Emmanuel Macron is ott ül az asztalnál: a francia álláspont nagyon egyértelműen elutasítja a Parlament székhelyének áthelyezését, hiszen akkor egyik kulcsfontosságú uniós intézménynek sem lenne francia székhelye. Miközben Belgiumnak ott lenne az Tanács és a Parlament, Luxemburgnak a Bíróság, Frankfurtnak pedig a Központi Bank.

BORÍTÓKÉP: Az Európai Parlament strasbourgi épülete / EP (2019)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek