+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. november 25. hétfő, 08:22
A nemzetközi szervezet felmérte, hol állnak az egyes EU-tagállamok a fenntarthatósági fejlődési célok elérésben, hazánk huszonegyedik az huszonnyolcból.

Komoly fejlődésre szorul az ENSZ által felállított tizenhét fenntarthatósági cél elérésében Magyarország, hazánk csupán a huszonegyedik helyen áll ezek tekintetében a huszonnyolc uniós tagállamból – mindez a nemzetközi szervezet a fenntarthatósági célok az Európai Unióban való eléréséről szóló éves jelentéséből derül ki.

 

A szegénység felszámolásában jól haladunk, az oktatás kérdésében csúszunk hátra

 

Magyarország a jelentés alapján még a tizenhét cél egyikét sem érte el teljesen, habár volt, amelyben jobban teljesített: a szegénység felszámolása, a jó munkalehetőségek és a gazdasági fejlődés biztosítása, valamint az egyenlőtlenségek csökkentése területén az ENSZ szerint csupán „kihívásokkal” állunk szemben, míg a fennmaradó céloknál már „komoly kihívásokról” beszélnek.

 

Mindenesetre a tizenhét cél közül a legtöbben Magyarország felfelé ívelő tendenciát mutat, a szegénység felszámolásában és a jó munkalehetőségek biztosításában az ENSZ szerint haladunk a fenntarthatósági célok elérése felé, de más területeken is „mérsékelten fejlődő” tendenciát könyveltek el. Például az egészség, a tiszta víz és a köztisztaság, az innováció és az infrastruktúra, valamint a fenntartható városok és közösségek elnevezésű pontokban is fejlődni tudtunk. Más területeken, többek között az élelmezés kérdésében, a nemek közötti egyenlőségben, a klímavédelemben, valamint a fenntartható és befogadó intézményekre vonatkozó pontok tekintetében stagnált Magyarország.

 

Egy terület volt, ahol kifejezett visszalépést könyvelhettünk el, mégpedig a minőségi oktatás biztosítása.

 

Ebben az ENSZ több szempontból is vizsgálja az oktatás helyzetét egy országban, vizsgálják például a PISA-teszteket, a felnőttképzések helyzetét, valamint a felsőoktatásban való részvételt is. Mindezek alapján viszont hazánk nagyon alulteljesített, itt nemhogy közeledtünk volna, hanem messzebb kerültünk a fenntarthatósági cél elérésétől.

 

ÍGY ÁLL MAGYARORSZÁG A FENNTARTHATÓSÁGI CÉLOKKAL. FORRÁS: ENSZ

 

Mindezek alapján Magyarország 65,1 pontot kapott a megszerezhető 100-ból a fenntarthatósági célok elérésében, ez pedig az Európai Unión belül a huszonegyedik helyre elég.

 

A régióból csak Romániát és Horvátországot előztük meg

 

Persze ennek önmagában semmi értelme nincs anélkül, hogy az adatokat össze ne hasonlíthatnánk a régió más országaival. Románia például 55,9 pontot kapott, ezzel utolsó előtti az EU-tagállamok sorában. Szlovákia csak minimálisan, 65,2 ponttal került elénk, ezzel ők a tizenkilencedikek, Lengyelország 66,1 ponttal a tizenhatodik.

 

Közép-Európában persze a legjobban Csehország húzott el, ők 71,8 pontjukkal már az egész EU-ban is a nyolcadikak

 

a fenntartható fejlődési célok elérésében, ráadásul a cseheknél szinte mind a tizenhét iránycél tekintetében felfelé mutató tendenciát láthatunk. 71,7 ponttal közvetlenül mögöttük végzett Szlovénia a kilencedik helyen, míg a 63,2 pontos Horvátország eggyel mögöttünk, a huszonkettedik helyen állt meg.

 

A legfenntarthatóbb ország ezúttal Dánia lett az EU-n belül, őket közvetlenül a svédek és a finnek követik, míg az utolsó helyen a szinte mind a tizenhét területen nagy kihívásokkal küszködő Ciprus végzett.

 

Az ENSZ még 2015-ös New York-i csúcstalálkozóján fogadta el az úgynevezett fenntartható fejlődési célokat főként a szegénység felszámolása, a klímavédelem, valamint az életminőség javítása érdekében, a fenti jelentés is ennek szellemében készült. Ha bővebben is szeretnél a célokról és azok lényegéről olvasni, akkor ide kattintva megteheted.

 

BORÍTÓKÉP: Az Emberi Erőforrások Minisztériumának központja Budapesten / Wikipédia

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

Volt olyan tüntető, akit legalább húsz rendőr ütött és rugdosott, miközben már rég a földön feküdt. Második estéje tüntetnek Belgrádban és országszerte Vučić és rendszere ellen.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás