+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. november 23. szombat, 19:20
Több mint fél éve van felfüggesztve a Fidesz néppárti tagsága, de Orbán Viktorékat ez nem különösebben izgatja. Az Európai Néppárt azonban még mindig nem tud dönteni. Talán világosabb és egyértelműbb lenne, ha nem zárnák ki a Fideszt: elvégre a Néppárt a Fidesz nélkül is a jobboldali opportunizmus és gerinctelenség társasága maradna.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Kilenc évnyi Fidesz-uralom kellett ahhoz, hogy egy Juncker-ellenes plakáton annyira bedühödjön az Európai Néppárt, hogy végül mégse zárja ki soraiból a Fideszt. Az egyre súlytalanabb holland vagy skandináv konzervatívok támogatnák a Fidesz kiebrudálását, de a Néppárt egy jelentős része nem sokban különbözik ideológiailag a Fidesztől: a Forza Italiától a szlovén vagy horvát konzervatívokig sokan nagyon is hasonló nézeteket vallanak.

 

De a döntő persze nem ez az ideológiai vita lesz, ugyanis

 

az Európai Néppártnak eddig se volt se szellemisége, se eszmeisége – hanem csak a németek szava.

 

Amennyire az Európai Unió mára német hegemón terület lett, az Európai Néppárt mindig is az volt: gyakorlatilag az történt mindig, amit a CDU/CSU akart. A CDU/CSU pedig általában azt akarta, ami a német gazdaságnak kedvez. Csak emlékeztetőül: ezért rúgták fel a szolidaritást egykoron a görögökkel, majd ezért szorgalmaztak kelet-európai szolidaritást a vendégmunkásnak szánt menekültekkel, és ezért nem szólnak semmit se Orbán ellen – ugyanis a német tőke érdekein kívül a német kereszténydemokráciát nem vezérli semmi sem. Az Európai Néppárt pedig az összes európai pártcsalád közül a legnémetebb (szoros versenyben rögtön a Zöldek jönnek, ahol a német ökopárt a CDU/CSU néppárti szerepénél is nagyobb befolyással bír).

 

Azaz amikor az a kérdés merül fel, hogy bent marad-e a Fidesz a Néppártban, nagyon kedves és naiv próbálkozás a kereszténydemokrácia és a konzervativizmus mibenlétéről okoskodni – de hát úgysem ez lesz a döntő. A döntő az lesz, hogy a bölcsek – azaz három bukott politikus – leülnek, felettük ott áll a CDU/CSU, és

 

szépen kockáspapíron kiszámolják, hogy a Fidesz nélkül a közeli és távoli jövőben Magyyarországról nem kevesebb, hanem egyszerűen nulla mandátumra számíthatnak majd

 

(elvégre a magyar konzervativizmus és a fideszárvák mai napig nem tudtak egy ötszázalékos jobboldali pártot sem talpra állítani, talán éppen azért, mert ez a fideszárva-narratíva a Simicska-média egykori néhány dolgozóján kívül egy nem létező társadalmi csoportot jelent).

 

Márpedig az Európai Néppárt tagjai közül kevés tud ennyi mandátumot kipréselni még egy alapvetően kicsi országból is, mint a Fidesz. Azaz nem lesz nagy vita, ha majd azt kell megvizsgálni, a Fidesz kizárásával vagy pár súlytalan benelux és skandináv konzervatív lelépésével veszítenek-e többet.

 

A másik nagyon fontos elvi és eszmei kérdés, amit minden európai értelemben vett kereszténydemokratának a Fidesz kapcsán fel kell tennie, az a német tőke,

 

különösen a német autógyárak – úgy is, mint Európa szellemi és erkölcsi talapzatainak – kérdése lesz. Mi éri meg a német tőkének?

 

Ha a magyar kormánypártot, amely minden eddigi magyar kormánynál nagyobb mértékben támogatja őt, és amellyel teljes mértékben meg van elégedve a német vállalkozói szféra, kizárják, és ezzel a Fidesz esetleg még németellenessé válhat, mint a PiS? (Ne feledjük: a PiS nem azért nincs az Európai Néppártban, mert radikálisabb, mint a Fidesz, hanem mert kevésbé korruptabb, kevésbé németpártibb és sokkal szociálisabb, azaz az európai konzervativizmusba nem illik bele.) Itt se lesz nehéz osztani, szorozni.

 

Mondhat Donald Tusk nagyon szép beszédet az Európai Néppárt elnökeként, ő egy súlytalan figura, aki éppen azért maradt a súlytalan európai színtéren, mert otthon már semmi esélye nem lenne: pártját, a neoliberális-szegényellenes Polgári Platformot a választásokon el is verte a szociálkonzervatív PiS.

 

Azonban tényleg nem is nagyon értem: miért kéne kizárni egy opportunista és gerinctelen pártot az opportunista és gerinctelen pártok európai pártcsaládjából? Persze, tudom, a magyarországi provinciális balliberális közeg kedvenc mantrája szól az európai értelemben vett konzervativizmusról, meg hogy majd Merkel biztos megment minket, csak hát szólok:

 

európai értelemben vett konzervativizmus Európában sincs. A Fidesz pontosan ott van, ahova tartozik.

 

Változást meg – amint a történelemben mindig is – eleve ne jobboldalról várjunk.

 

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy mondatban vezette le a Miniszterelnökség, miért nem akar a kormány zöld ügyekkel foglalkozó minisztériumot.

Szűts Ildikó nyerte el a pályázatot a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei vezérigazgatói posztjára.

A kormánynak ingyen adott tanácsokon túl az egykori tisztifőorvos és főpolgármester-jelölt más pártoknak is felajánlotta szakértelmét.

A kétfarkús alpolgármestert, Döme Zsuzsannát lekiscsajozó Deutsch László megjegyezte, neki ez a szavajárása.

A brit királynő vasárnap óta már a Habsburg-császárnál is régebb óta uralkodik: már attól sincs messze, hogy megdöntse a francia XIV. Lajos rekordját.

Orbán miatt egymást üti a két szlovén jobboldali párt: egyikük mellette, másikuk ellene szavazott az EP-ben a magyar jogállamiságról.

Marjan Šarec miniszterelnök új választást akar, nem véletlenül: ezzel megduplázná pártja támogatottságát a legutóbbi, 2018-as voksoláshoz képest.

A hét kérdése

Nagyon sima győzelmet aratott az összellenzék jelöltje ellen Dézsi Csaba András. Sok elemzés született már róla, de mi megkérdezünk téged is.

Azért ide elnéznénk

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Az ijesztő maszkos metálosok a We Are Not Your Kind című új lemezükkel térnek vissza Magyarországra február 4-én.

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás