+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. november 23. szombat, 19:20
Több mint fél éve van felfüggesztve a Fidesz néppárti tagsága, de Orbán Viktorékat ez nem különösebben izgatja. Az Európai Néppárt azonban még mindig nem tud dönteni. Talán világosabb és egyértelműbb lenne, ha nem zárnák ki a Fideszt: elvégre a Néppárt a Fidesz nélkül is a jobboldali opportunizmus és gerinctelenség társasága maradna.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Kilenc évnyi Fidesz-uralom kellett ahhoz, hogy egy Juncker-ellenes plakáton annyira bedühödjön az Európai Néppárt, hogy végül mégse zárja ki soraiból a Fideszt. Az egyre súlytalanabb holland vagy skandináv konzervatívok támogatnák a Fidesz kiebrudálását, de a Néppárt egy jelentős része nem sokban különbözik ideológiailag a Fidesztől: a Forza Italiától a szlovén vagy horvát konzervatívokig sokan nagyon is hasonló nézeteket vallanak.

 

De a döntő persze nem ez az ideológiai vita lesz, ugyanis

 

az Európai Néppártnak eddig se volt se szellemisége, se eszmeisége – hanem csak a németek szava.

 

Amennyire az Európai Unió mára német hegemón terület lett, az Európai Néppárt mindig is az volt: gyakorlatilag az történt mindig, amit a CDU/CSU akart. A CDU/CSU pedig általában azt akarta, ami a német gazdaságnak kedvez. Csak emlékeztetőül: ezért rúgták fel a szolidaritást egykoron a görögökkel, majd ezért szorgalmaztak kelet-európai szolidaritást a vendégmunkásnak szánt menekültekkel, és ezért nem szólnak semmit se Orbán ellen – ugyanis a német tőke érdekein kívül a német kereszténydemokráciát nem vezérli semmi sem. Az Európai Néppárt pedig az összes európai pártcsalád közül a legnémetebb (szoros versenyben rögtön a Zöldek jönnek, ahol a német ökopárt a CDU/CSU néppárti szerepénél is nagyobb befolyással bír).

 

Azaz amikor az a kérdés merül fel, hogy bent marad-e a Fidesz a Néppártban, nagyon kedves és naiv próbálkozás a kereszténydemokrácia és a konzervativizmus mibenlétéről okoskodni – de hát úgysem ez lesz a döntő. A döntő az lesz, hogy a bölcsek – azaz három bukott politikus – leülnek, felettük ott áll a CDU/CSU, és

 

szépen kockáspapíron kiszámolják, hogy a Fidesz nélkül a közeli és távoli jövőben Magyyarországról nem kevesebb, hanem egyszerűen nulla mandátumra számíthatnak majd

 

(elvégre a magyar konzervativizmus és a fideszárvák mai napig nem tudtak egy ötszázalékos jobboldali pártot sem talpra állítani, talán éppen azért, mert ez a fideszárva-narratíva a Simicska-média egykori néhány dolgozóján kívül egy nem létező társadalmi csoportot jelent).

 

Márpedig az Európai Néppárt tagjai közül kevés tud ennyi mandátumot kipréselni még egy alapvetően kicsi országból is, mint a Fidesz. Azaz nem lesz nagy vita, ha majd azt kell megvizsgálni, a Fidesz kizárásával vagy pár súlytalan benelux és skandináv konzervatív lelépésével veszítenek-e többet.

 

A másik nagyon fontos elvi és eszmei kérdés, amit minden európai értelemben vett kereszténydemokratának a Fidesz kapcsán fel kell tennie, az a német tőke,

 

különösen a német autógyárak – úgy is, mint Európa szellemi és erkölcsi talapzatainak – kérdése lesz. Mi éri meg a német tőkének?

 

Ha a magyar kormánypártot, amely minden eddigi magyar kormánynál nagyobb mértékben támogatja őt, és amellyel teljes mértékben meg van elégedve a német vállalkozói szféra, kizárják, és ezzel a Fidesz esetleg még németellenessé válhat, mint a PiS? (Ne feledjük: a PiS nem azért nincs az Európai Néppártban, mert radikálisabb, mint a Fidesz, hanem mert kevésbé korruptabb, kevésbé németpártibb és sokkal szociálisabb, azaz az európai konzervativizmusba nem illik bele.) Itt se lesz nehéz osztani, szorozni.

 

Mondhat Donald Tusk nagyon szép beszédet az Európai Néppárt elnökeként, ő egy súlytalan figura, aki éppen azért maradt a súlytalan európai színtéren, mert otthon már semmi esélye nem lenne: pártját, a neoliberális-szegényellenes Polgári Platformot a választásokon el is verte a szociálkonzervatív PiS.

 

Azonban tényleg nem is nagyon értem: miért kéne kizárni egy opportunista és gerinctelen pártot az opportunista és gerinctelen pártok európai pártcsaládjából? Persze, tudom, a magyarországi provinciális balliberális közeg kedvenc mantrája szól az európai értelemben vett konzervativizmusról, meg hogy majd Merkel biztos megment minket, csak hát szólok:

 

európai értelemben vett konzervativizmus Európában sincs. A Fidesz pontosan ott van, ahova tartozik.

 

Változást meg – amint a történelemben mindig is – eleve ne jobboldalról várjunk.

 

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miért van műanyagból a volt főpolgármester karácsonyfája? Tarlós István az Azonnali karácsonyi körkérdésében!

A pártelnök azért lemondásával megvárja, amíg a katasztrofális választási eredménnyel záró Labour rendezi sorait.

Mit jelent, ha valaki küld neked egy tüzet? És ha barackot? Ha padlizsánt? Mit jelent a szív? És az, ha egy majom befogja a szemét? 16 kérdés, hajrá!

Csütörtök van, választanak a britek, eldőlhet a szigetország sorsa. Egy gendersemleges pingvin tegnap megjósolta, hogy Corbyn nyer, de mit mondasz te?

Életében először tesz újévi fogadalmat Ferencváros független polgármestere. Hogy mégis mi lesz az, azt az Azonnalinak árulta el.

A budapesti bazilika előtti karácsonyi vásár olyan közönségszavazáson lett a legjobb, ahol már a jelöltséghez tízezer eurót kell kipengetni. Orbán azért büszkélkedik vele.

A hét kérdése

Végre kilépnek a britek? Vagy folytatódik a komédia? Esetleg az egész brexit csak egy kitűnő médiahekk volt arra, hogy végre figyeljen a britekre valaki? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Végre megtelik élettel az egyik legszebb budapesti vásárcsarnok. December 14.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás