Megkapták jutalmukat a győri összefogásból kilépő jobbikosok

Szerző: Pintér Bence
2019.11.22. 11:40

Külsős bizottsági helyhez juttatta a győri összefogást eláruló jobbikosokat a Civilek Győrért. Korábban tagadták, hogy összejátszottak volna.

Megkapták jutalmukat a győri összefogásból kilépő jobbikosok

Másodszor is összeült a győri közgyűlés, immár a közben lemondó Borkai Zsolt nélkül. A testület alapvetően kevésbé izgalmas dolgokról döntött pénteken, a bizottsági helyek elosztása azonban mégis tartogatott érdekes fordulatokat,

ugyanis bizonyossá vált, hogy a Civilek Győrért és a helyi Jobbik összejátszott a kampányban, mikor a Jobbik képviselőjelöltjei az utolsó pillanatban kiugrottak az összefogásból.

A napirendi pont megvitatása előtt Pollreisz Balázs (MSZP) szólalt fel, aki csak üdvözölni akarta az összefogást eláruló jobbikos képviselőjelölteket, akik, mint kiderült, külsős bizottsági helyeket kaptak a Civilek Győrért jóvoltából.

A helyi Jobbik ugyebár az utolsó héten lépett ki az összefogásból, és a civilek támogatására szólított fel (két civil szervezet is indult a városban, de nem specifikálták, hogy melyiket támogatják), de a volt jobbikos Kovács László, a Civilek Győrért nevű szervezet vezetője végig tagadta, hogy köze lett volna a jobbikosok lépéséhez.

Most azonban éppen a Civilek Győrért jóvoltából jutott külsős bizottsági helyhez három, az összefogást eláruló jobbikos jelölt, Weller Ramóna, Horváth Balázs és a Takács Gábor,

akik ugyebár már korábban is iszogattak a civil szervezet képviselőjelöltjeivel.

Ez nagyjából eldönti azt a kérdést, hogy együtt eszelte-e ki az ellenzék listájáról végül képviselővé is váló Fodor Roland és Kovács László a trükköt, vagy sem. Fodor egyébként etikailag eléggé megkérdőjelezhető módon az ellenzéknek felajánlott két külső bizottsági helyből is le akart csippenteni egyet (hiszen hivatalosan ugye ő is arról a listáról jutott be), de Pollreisz Balázs és Glázer Tímea nem egyeztek meg vele, ezért inkább nem jelöltek egyelőre ezekre a posztokra senkit.

Külön érdekes, hogy az összefogás listájáról bejutó négy képviselő (Pollreisz, Glázer, Fodor és Bárány István) összesen két külső bizottsági helyről dönthetett volna, a Civilek Győrért viszont négy ilyen külsős helyet kapott, pedig ők csak két képviselővel vannak jelen a közgyűlésben. Mindeközben Balla Jenő, az Összefogás Győrért képviselője egy külsőst sem jelölhetett. Tehát Fodor úgy akart az egyébként is aránytalanul kevés külsős helyből egyet maga jelölni, hogy volt párttársait már ilyen helyhez juttatta a Civilek Győrért.

Balla egyébként felszólalásban sérelmezte, hogy ő maga csak egy bizottságban kapott helyet, miközben van olyan képviselő, akik három bizottsági helyet kapott. A Fidesz frakcióvezetője, Borsi Róbert elmondta, hogy a képviselők bizottsági helyeit és a külső bizottsági helyeket a pártok eredményeinek arányában alakították ki. A Borkait helyetttesítő Fekete Dávid alpolgármester pedig elmondta, hogy az ellenzéki vezetésű városokkal ellentétben itt korrekt módon kaptak szerinte helyeket az ellenzéki és független képviselők is.

Részletes beszámoló a közgyűlésről az Ugytudjuk.hu-n olvasható. A portál időközben előkerített egy fotót is, amin Fodor Roland a választás estéjén a Civilek Győrért jelöltjeivel pezsgőzött.

FOTÓ: Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek