+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. november 21. csütörtök, 08:09
A Twitter után a Google is lép: teljes betiltás helyett a politikai hirdetések targetálását limitálják.

A Google platformjain az USA-ban január hatodikától, az EU-ban és az Egyesült Királyságban pedig még idéntől szűkül a politikai hirdetések célzásának lehetősége – írja a Politico a cég alelnökének blogposztja alapján. Ez azt jelenti, hogy a Google-ön és például a YouTube-on

 

csak kor, nem, és irányítószám alapján lehet majd célozni a hirdetéseket,

 

az ennél személyesebb információk alapján – tehát mondjuk politikai elköteleződés, vagy korábbi szavazási preferenciák alapján – többé nem. Viszont a hirdetők továbbra is elhelyezhetnek hirdetéseket adott cikkek, illetve videók mellé.

 

A jövő évben esedékes amerikai elnökválasztás miatt egyre komolyabb figyelem fordul a nagy techcégeknél futó politikai hirdetésekre: Mark Zuckerberg, a Facebook vezetője korábban azzal védte meg döntésüket, hogy ezeket nagyjából semmilyen szempontból nem szabályozzák, hogy ezzel védik a szólásszabadságot.

 

A Twitter minden reklámot betiltott, a Facebbok gondolkozik

 

Eközben a Twitter vezetője, Jack Dorsey október végén bejelentette, hogy felületükön ejtenek minden politikai jellegű hirdetést november 22-től világszerte. „Abban hiszünk, hogy azt, hogy a politikai üzenetek elérjenek a polgárokig, kiérdemelni, és nem megvásárolni kell” – írta Dorsey, aki a felsorolt érvekben többször is odaszúrt a Facebook vezetőjének.

 

A 2020-as amerikai választás nyomán nyilván rengeteg reklámpénzt költenének el politikusok, politikai kampányok a közösségi oldalakon. A kampányban várhatóan akár hatmilliárd dollárt is elkölthetnek hirdetésekre, ebből

 

a becslések szerint 1,6 milliárd dollár mehet digitálisan terjesztett videókra, aminek nagy részét a Google és a Facebook kapná.

 

A Twitter és a Google lépéseit két oldalról is kritizálják: Donald Trump és a republikánusok szerint a konzervatívokat akarják elhallgattatni, a demokrata oldalon viszont épp arról beszélnek, hogy a Google új rendszere annak kedvez, akinek sok pénze van, miközben az alulról szerveződő mozgalmak, kevesebb pénzzel rendelkező jelöltek rosszul járnak. Ez utóbbira a Twitter vezetője azt írta: láttunk már jó pár olyan alulról szerveződő mozgalmat, ami anélkül lett sikeres, hogy politikai hirdetésekre költöttek volna.

 

A nagy kérdés, hogy mit lép mindezek után a Facebook,

 

de a hírek szerint ők is a targetálás korlátozásán gondolkoznak.

 

FOTÓ: H. Michael Karshis / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás