+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. november 21. csütörtök, 08:09
A Twitter után a Google is lép: teljes betiltás helyett a politikai hirdetések targetálását limitálják.

A Google platformjain az USA-ban január hatodikától, az EU-ban és az Egyesült Királyságban pedig még idéntől szűkül a politikai hirdetések célzásának lehetősége – írja a Politico a cég alelnökének blogposztja alapján. Ez azt jelenti, hogy a Google-ön és például a YouTube-on

 

csak kor, nem, és irányítószám alapján lehet majd célozni a hirdetéseket,

 

az ennél személyesebb információk alapján – tehát mondjuk politikai elköteleződés, vagy korábbi szavazási preferenciák alapján – többé nem. Viszont a hirdetők továbbra is elhelyezhetnek hirdetéseket adott cikkek, illetve videók mellé.

 

A jövő évben esedékes amerikai elnökválasztás miatt egyre komolyabb figyelem fordul a nagy techcégeknél futó politikai hirdetésekre: Mark Zuckerberg, a Facebook vezetője korábban azzal védte meg döntésüket, hogy ezeket nagyjából semmilyen szempontból nem szabályozzák, hogy ezzel védik a szólásszabadságot.

 

A Twitter minden reklámot betiltott, a Facebbok gondolkozik

 

Eközben a Twitter vezetője, Jack Dorsey október végén bejelentette, hogy felületükön ejtenek minden politikai jellegű hirdetést november 22-től világszerte. „Abban hiszünk, hogy azt, hogy a politikai üzenetek elérjenek a polgárokig, kiérdemelni, és nem megvásárolni kell” – írta Dorsey, aki a felsorolt érvekben többször is odaszúrt a Facebook vezetőjének.

 

A 2020-as amerikai választás nyomán nyilván rengeteg reklámpénzt költenének el politikusok, politikai kampányok a közösségi oldalakon. A kampányban várhatóan akár hatmilliárd dollárt is elkölthetnek hirdetésekre, ebből

 

a becslések szerint 1,6 milliárd dollár mehet digitálisan terjesztett videókra, aminek nagy részét a Google és a Facebook kapná.

 

A Twitter és a Google lépéseit két oldalról is kritizálják: Donald Trump és a republikánusok szerint a konzervatívokat akarják elhallgattatni, a demokrata oldalon viszont épp arról beszélnek, hogy a Google új rendszere annak kedvez, akinek sok pénze van, miközben az alulról szerveződő mozgalmak, kevesebb pénzzel rendelkező jelöltek rosszul járnak. Ez utóbbira a Twitter vezetője azt írta: láttunk már jó pár olyan alulról szerveződő mozgalmat, ami anélkül lett sikeres, hogy politikai hirdetésekre költöttek volna.

 

A nagy kérdés, hogy mit lép mindezek után a Facebook,

 

de a hírek szerint ők is a targetálás korlátozásán gondolkoznak.

 

FOTÓ: H. Michael Karshis / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az angol Crystal Palace egészen egyedülálló módon próbálja segíteni a környék nehezebb sorsú lakosait, akik a szállás mellett reggelit is kapnak.

A németek és a franciák nem támogatják különösebben a többi NATO-tagállam megvédését egy orosz támadás esetén, a britek és az USA viszont sokkal tettrekészebb egy új felmérés szerint.

Gazdaságpolitikusuk szerint ha már a választók 25-30 százaléka ki akar lépni, akkor ideje minderről társadalmi
vitát kezdeményezni.

Tényleg Dézsi Csaba András kardiológus, önkormányzati képviselő lesz a Fidesz jelöltje.

A héten egy újabb civil jelölt jelentkezett be. Mutatjuk, ki.

Csak a két magyar többségű megyében csökken jelentősen a népességfogyás, Erdély többi régiójában viszont óriási a különbség a halálozások és az élveszületések száma között, mutatja ki egy friss statisztika.

Joe Biden túl öreg ahhoz, hogy elnök legyen – erre válaszul hívta ki fekvőtámaszpárbajra az elnökjelölt a 83 éves férfit.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Nem is akárhol: a híres Pezsgőházban! December 7-én fél Közép-Európa ott lesz Baranya fővárosában!

Hogyan amerikanizálódtak a hazai ideológiai viták, a kampánytechnikák, a politikai intézményrendszer? Dec. 10.

Kifejezetten érdekesnek tűnő konferencia a budapesti Goethe Intézetben december 12-én.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás