A Fidesz-szavazók ötöde szerint túl régóta van már Orbán a politikában

Szerző: Bakó Bea
2019.11.22. 14:31

Az ellenzékiek viszont szinte egységesen gondolják, hogy a kormányfő túl régóta politizál már, derül ki az IDEA Intézetnek az Azonnali megbízásából készített közvélemény-kutatásából.

A Fidesz-szavazók ötöde szerint túl régóta van már Orbán a politikában

A Fidesz-KDNP szavazóinak 22 százaléka értett egyet azzal a felvetéssel, miszerint Orbán Viktor túl régóta van már a magyar politikában és inkább változásra lenne szükség – derül ki az IDEA Intézet által az Azonnali számára készített közvélemény-kutatásból.

A kutatás eredményei szerint az ellenzéki szavazók nem meglepő módon szinte teljes mértékben úgy gondolják, hogy Orbán túl régóta politizál már: ezzel 90 százalék értett egyet, 5 százalék ellenezte, míg további 5 százalék nem tudott, vagy nem akart válaszolni. 

A Fidesz-KDNP szavazói között is van egy 22 százalékos réteg, akik szerint itt az ideje a változásnak, és Orbán túl régóta van már jelen a közéletben.

Persze a többséget a fideszesek között nem ők alkotják: a kormánypárti szavazók 56 százalékának nincs problémája a kormányfő immár három évtizedes politikai tevékenységével. További 16 százalék nem akart válaszolni a kérdésre, 6 százaléknyi kormánypárti pedig nem tudott választ adni.

A számokból az látszik Böcskei Balázs, az IDEA Intézet kutatási igazgatója szerint, hogy 

„van a Fidesznek mintegy ötödnyi kifejezetten peremszavazója,

akinek az, ami ma Orbán Viktor, már egy kicsit sok”.

A pártpreferencia nélküli, vagy bizonytalan szavazók 77 százaléka szerint is túl régóta van már Orbán a politikában, 2 százalék viszont ezzel közülük nem értett egyet.

 

Érdekességeket mutatnak még az egyes pártokra lebontott adatok is: itt a fentebb is említett fideszeseken felül még egy párt van, amely szavazóinak többségének nincs gondja azzal, hogy Orbán milyen régóta politizál már.

A Mi Hazánk-szavazók 45 százaléka szerint itt az ideje az Orbán utáni változásnak, 47 százalékuk viszont ezzel nem értett egyet.

A többi ellenzéki pártnál egyedül az MSZP és az LMP szavazói esetében szorult 90 százalék alá azok aránya, akik szerint a miniszterelnök politikai karrierje túl hosszúra nyúlik, de köztük is szinte kimutathatatlan azok aránya, akik ezzel nem értenek egyet.

 

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2019. október 29. és október 31. között vette fel közösségimédia-alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek