+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. november 20. szerda, 20:16
„A Viktornak már nincs szerepe a Néppártban, teljesen elszigetelődött itt” – közölte mosolyogva újságírókkal egy magasrangú néppárti frakciótisztviselő a Néppárt zágrábi kongresszusán. Orbánnak úgy tűnik, nem jött meg a migrációkártya, a befolyása a nullával egyenlő. Ha ott is lenne a kongresszuson, a sarokban ülve tenné – mondja a magyar miniszterelnökről a Néppárt egyik prominense.

Olvasói szemmel nézve valószínűleg izgalmas, újságírószemmel sajnos csak a szokásos ügymenet része, hogy a politikusok mennyire mást mondanak a kamerának és a háttérbeszélgetéseken. Az Azonnali a zágrábi Néppárt-kongresszuson több néppárti tisztségviselővel is beszélt a legnagyobb magyar tagpártjuk, a Fidesz helyzetéről – volt, akinek már elege volt a témából, és volt olyan is, aki „az EP-választás után már kifejezetten oldottan” közelített a felfüggesztett EPP-tagságú magyar kormánypártról.

 

Utóbbi, egy magasrangú néppárti frakciótisztviselő egyenesen odáig ment, hogy mosolyogva közölte: 

 

„a Viktornak már nincs szerepe a Néppártban, teljesen elszigetelődött itt”.

 

Szerinte ennek oka ott keresendő, hogy a Fidesz-elnök „talált magának egy témát, a migrációt”, amivel a terve az volt, hogy ő lesz az a valaki, aki ementén összehozza a jobbközepet a populistákkal az európai színtéren, azaz a Néppártot a lengyel Jarosław Kaczyński pártjával, a nacionalista-konzervatív Jog és Igazságossággal és az olasz Matteo Salvini-féle Legával, és így óriási befolyásra tesz szert a Néppártban.

 

„Csakhogy ez nem jött össze neki, mára a befolyása a nullával egyenlő, ha itt is ülne, a sarokban tenné.” (A fideszesek el se jöttek a kongresszusra, csak a KDNP.) Mint a politikus felhívta a figyelmet, vannak értékek és vörös vonalak Néppártban, és ő még ha populistának nem is nevezné Orbánt, olyannak viszont igen, aki veszélyes játékot űz azzal, hogy pont a migráció témájával felszítja a tüzet a populisták számára. „Ez a Néppártban abszolút no-go.”

 

A KDNP NÉPPÁRTI TAGSÁGA NINCS FELFÜGGESZTVE, ÉS ELVILEG EL IS JÖTTEK A DELEGÁLTJAIK A KONGRESSZUSRA, DE URSULA VON DER LEYEN BESZÉDÉT NEM HALLGATTÁK MEG.

 

Más, külpollal foglalkozó néppárti politikus arról beszélt az Azonnalinak, hogy őt az zavarja a Fideszben, hogy Ukrajna kérdésében a NATO-ban nem hajlandóak felvenni a közös álláspontot,

 

rendre megvétóznak mindent, ami Ukrajna és a NATO közeledésével kapcsolatos. A kérdésre, miszerint kinek kell engednie, azt mondta, egyértelműen a Fidesznek „kell bizonyítania és kompromisszumot kötnie, és megmutatnia, hogy tudnak viselkedni és európaiak lenni”.

 

Volt ugyanakkor olyan bajor politikus, aki az Azonnalinak arról beszélt, „jobb Orbánt a klubban tudni és itt vitatkozni vele”, mint nem, pláne mert ez meg is éri a Néppártnak, hiszen szerinte a fideszes EP-képviselők kiváló munkát végeznek, főleg az ismét az Európai Parlament alelnökének választott Járóka Líviát emelte itt ki a politikus. Mint mondta, főleg a német, az osztrák és az olasz EPP-tagpártok szeretnék, hogy a Fidesz ismét teljes jogú tagja legyen a Néppártnak, és a skandináv, valamint a Benelux országokbeliek a nagy ellenzői ennek.

 

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az Azonnalinak elmondta, a Néppárt zágrábi tanácskozásain nem volt ügy a Fidesz tagsága. Nem is igen lehet, hiszen a Fidesz és a Néppárt kompatibilitását vizsgáló három bölcs jelentése még el sem készült, noha eredeti menetrend szerint már rég a jobbközép pártcsalád vezetőinek asztalán lenne a helye.

 

A NÉPPÁRT INGYENESEN HASZNÁLHATÓ CSOCSÓASZTALOKKAL GONDOSKODIK ARRÓL, HOGY LAZÍTSANAK KICSIT A KONGRESSZUSON MEGFÁRADT POLITIKUSAIK, ITT PÉLDÁUL A SZLOVÉN SDS-ES JANEZ JANŠA KONCENTRÁL A LABDÁRA.

 

Az Európai Néppárt leendő elnöke, a Fidesszel már korábban is kifejezetten kritikus lengyel Donald Tusk zágrábi kongresszusi beszédében arról beszélt, hogy „semmi esetre sem engedhetjük meg, hogy a biztonságot és a rendet kisajátítsák a politikai populisták, manipulátorok és autokraták, akik azt akarják elhitetni az emberekkel, hogy a szabadság nem összeegyeztethető a biztonsággal, (...) aki ezt képtelen elfogadni, az de facto kizárja magát a családunkból”. 

 

A Népszava EU-ügyi tudósítója szerint a három bölcs értékelő bizottsága január végén, február elején teszi közzé ajánlásait arról, maradhat-e a pártcsalád tagja a Fidesz. De ha a három veterán politikus siet a munkával, a Néppárt politikai választmányának január 15-i ülése is pontot tehet az ügy végére. Hacsak ki nem lépnek addig Orbánék, mint azt a bécsi Die Presse múlt heti cikke alapján többen is előrelátni vélik a jobbközép pártcsaládban.

 

FOTÓK: Bukovics Martin  / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Karácsonyék szerint rengeteg pénzt vonnak el jövőre a fővárostól, ezért mielőtt leül a kormánnyal, meg akarja várni a június 10-re esedékes belügyminiszteri egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

Jó hír: már nem kell sem negatív koronavírus-teszt, sem pedig kéthetes karantén akkor, ha Csehországba, Szlovákiába vagy Ausztriába utazunk.

Ugyan sajnos három krónikus beteg ismét elhunyt, de összesen 2245 fő meggyógyult.

Trianon következménye a vízfejűség és az együttélés kultúrájának elvesztése is, azt pedig el kell felejteni, hogy „mindent vissza”. Videó.

Eddig a nyilvánosság előtt nem ismert momentumosok jelentkeztek Fekete-Győr András helyére, de még nagyobb a verseny az elnökségi helyekért.

Hamarosan nyithatnak a fürdők, múzeumok, színházak, és ha minden jól megy, két hét múlva már személyesen is kérdezhetnek az újságírók kormányinfón. A részletek!

Ezt azután mondta nekünk, hogy erdélyi magyar extremizmusról és az erőszak veszélyéről értekezett hosszasan.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás