+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. november 20. szerda, 20:16
„A Viktornak már nincs szerepe a Néppártban, teljesen elszigetelődött itt” – közölte mosolyogva újságírókkal egy magasrangú néppárti frakciótisztviselő a Néppárt zágrábi kongresszusán. Orbánnak úgy tűnik, nem jött meg a migrációkártya, a befolyása a nullával egyenlő. Ha ott is lenne a kongresszuson, a sarokban ülve tenné – mondja a magyar miniszterelnökről a Néppárt egyik prominense.

Olvasói szemmel nézve valószínűleg izgalmas, újságírószemmel sajnos csak a szokásos ügymenet része, hogy a politikusok mennyire mást mondanak a kamerának és a háttérbeszélgetéseken. Az Azonnali a zágrábi Néppárt-kongresszuson több néppárti tisztségviselővel is beszélt a legnagyobb magyar tagpártjuk, a Fidesz helyzetéről – volt, akinek már elege volt a témából, és volt olyan is, aki „az EP-választás után már kifejezetten oldottan” közelített a felfüggesztett EPP-tagságú magyar kormánypártról.

 

Utóbbi, egy magasrangú néppárti frakciótisztviselő egyenesen odáig ment, hogy mosolyogva közölte: 

 

„a Viktornak már nincs szerepe a Néppártban, teljesen elszigetelődött itt”.

 

Szerinte ennek oka ott keresendő, hogy a Fidesz-elnök „talált magának egy témát, a migrációt”, amivel a terve az volt, hogy ő lesz az a valaki, aki ementén összehozza a jobbközepet a populistákkal az európai színtéren, azaz a Néppártot a lengyel Jarosław Kaczyński pártjával, a nacionalista-konzervatív Jog és Igazságossággal és az olasz Matteo Salvini-féle Legával, és így óriási befolyásra tesz szert a Néppártban.

 

„Csakhogy ez nem jött össze neki, mára a befolyása a nullával egyenlő, ha itt is ülne, a sarokban tenné.” (A fideszesek el se jöttek a kongresszusra, csak a KDNP.) Mint a politikus felhívta a figyelmet, vannak értékek és vörös vonalak Néppártban, és ő még ha populistának nem is nevezné Orbánt, olyannak viszont igen, aki veszélyes játékot űz azzal, hogy pont a migráció témájával felszítja a tüzet a populisták számára. „Ez a Néppártban abszolút no-go.”

 

A KDNP NÉPPÁRTI TAGSÁGA NINCS FELFÜGGESZTVE, ÉS ELVILEG EL IS JÖTTEK A DELEGÁLTJAIK A KONGRESSZUSRA, DE URSULA VON DER LEYEN BESZÉDÉT NEM HALLGATTÁK MEG.

 

Más, külpollal foglalkozó néppárti politikus arról beszélt az Azonnalinak, hogy őt az zavarja a Fideszben, hogy Ukrajna kérdésében a NATO-ban nem hajlandóak felvenni a közös álláspontot,

 

rendre megvétóznak mindent, ami Ukrajna és a NATO közeledésével kapcsolatos. A kérdésre, miszerint kinek kell engednie, azt mondta, egyértelműen a Fidesznek „kell bizonyítania és kompromisszumot kötnie, és megmutatnia, hogy tudnak viselkedni és európaiak lenni”.

 

Volt ugyanakkor olyan bajor politikus, aki az Azonnalinak arról beszélt, „jobb Orbánt a klubban tudni és itt vitatkozni vele”, mint nem, pláne mert ez meg is éri a Néppártnak, hiszen szerinte a fideszes EP-képviselők kiváló munkát végeznek, főleg az ismét az Európai Parlament alelnökének választott Járóka Líviát emelte itt ki a politikus. Mint mondta, főleg a német, az osztrák és az olasz EPP-tagpártok szeretnék, hogy a Fidesz ismét teljes jogú tagja legyen a Néppártnak, és a skandináv, valamint a Benelux országokbeliek a nagy ellenzői ennek.

 

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az Azonnalinak elmondta, a Néppárt zágrábi tanácskozásain nem volt ügy a Fidesz tagsága. Nem is igen lehet, hiszen a Fidesz és a Néppárt kompatibilitását vizsgáló három bölcs jelentése még el sem készült, noha eredeti menetrend szerint már rég a jobbközép pártcsalád vezetőinek asztalán lenne a helye.

 

A NÉPPÁRT INGYENESEN HASZNÁLHATÓ CSOCSÓASZTALOKKAL GONDOSKODIK ARRÓL, HOGY LAZÍTSANAK KICSIT A KONGRESSZUSON MEGFÁRADT POLITIKUSAIK, ITT PÉLDÁUL A SZLOVÉN SDS-ES JANEZ JANŠA KONCENTRÁL A LABDÁRA.

 

Az Európai Néppárt leendő elnöke, a Fidesszel már korábban is kifejezetten kritikus lengyel Donald Tusk zágrábi kongresszusi beszédében arról beszélt, hogy „semmi esetre sem engedhetjük meg, hogy a biztonságot és a rendet kisajátítsák a politikai populisták, manipulátorok és autokraták, akik azt akarják elhitetni az emberekkel, hogy a szabadság nem összeegyeztethető a biztonsággal, (...) aki ezt képtelen elfogadni, az de facto kizárja magát a családunkból”. 

 

A Népszava EU-ügyi tudósítója szerint a három bölcs értékelő bizottsága január végén, február elején teszi közzé ajánlásait arról, maradhat-e a pártcsalád tagja a Fidesz. De ha a három veterán politikus siet a munkával, a Néppárt politikai választmányának január 15-i ülése is pontot tehet az ügy végére. Hacsak ki nem lépnek addig Orbánék, mint azt a bécsi Die Presse múlt heti cikke alapján többen is előrelátni vélik a jobbközép pártcsaládban.

 

FOTÓK: Bukovics Martin  / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A brit egészségügyi rendszernek legalább húszezer ilyen készülékre lenne szüksége, a kényszerűségből nem versenyző csapatok segíthetnek be.

Vlagyimir Putyin szóvivője maga erősítette meg, hogy az elnöki hivatalból is pozitív lett egy ember tesztje. A sajtó tud.

Az érkező magyar kamionosokra 14 nap karantén vár mostantól, akkor is, ha nem mutatják koronavírus gyanúját.

A britek heteken belül házilag is tesztelhetik, megfertőződtek-e a koronavírussal. Elérhető lesz-e ilyen teszt Magyarországon is? Egyáltalán van értelme?

Till Lindemannt egy március 15-i koncert után szállították kórházba, már túl van az életveszélyen.

A koronavírus terjedése miatt egy ideig még vízummal és tartózkodási engedéllyel sem lehet belépni az országba.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Március 28-án fél 9-től kapcsolj le mindent otthon: környezetvédelemnek és digitális detoxnak is jó.

Bulizz virtuálisan fél Béccsel március 28-án éjszaka, ingyen!

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás